Caroline Munro

Alluda Mazaaka...! (1995)


Alluda Mazaaka...! #1  

Genre

Kaksi miesnäyttelijää on Etelä-Intiassa ylitse muiden, "Superstar" Rajnikanth (s. 1949) Tamil Nadussa ja "Megastar" Chiranjeevi alias Chiru (s.1955) Andhra Pradeshissa. Näistä kahdesta Rajnikanth on fanien määrällä mitattuna epäilemättä suositumpi, mutta Chirulla on paremmat viikset, enemmän äijäenergiaa ja hän tanssii paremmin. Edelleen näyttelijäuraansa jatkavan sympaattisen machomiehen filmografiassa Alluda Mazaaka muistetaan erityisesti sensuurivaikeuksiensa takia; internet-aikakaudella elokuvasta verkkoon ladatut lyhyet klipit ovat myös herättäneet ihastusta ympäri maailman: "Chiranjeevi horse-stunt" ja "Chiranjeevi tractor-fight" -pätkät ovat intialaista luovaa hulluutta parhaimmillaan ja nähdään siis Alluda Mazaakassa täyspitkinä versioina.

Alluda Mazaaka...! [1]
Alluda Mazaaka...! [2]

Elokuvan juoni on monimutkaista vehkeilyä naimakaupan ja myötäjäisten ympärillä. Ahneen kaupunkilaismiehen Kota Pethain poika Sivakumar rakastuu maalaiskyläpäällikön tyttäreen Mallishwariin, mutta avioliitosta ei tule mitään koska päällikkö ei suostu antamaan Kotalle myötäjäisiksi köyhille maatyöläisille lahjoittamiaan maita. Sivakumar on tällä välin jo tehnyt Malleshwarin raskaaksi, mikä on kyläpäällikölle niin kova pala että hän hirttää itsensä. Malleshwarin veli Seetharam (Chiranjeevi) vannoo pelastavansa siskonsa kunnian ja naittavansa tämän vielä Sivakumarin kanssa. Seetharamin vihollinen Vasundhara onnistuu huijaamaan maatyöläisten maat itselleen ja on valmis antamaan ne Kotalle, jos Sivakumar menee naimisiin hänen tyttärensä Pappin kanssa. Malleshwari ja Seetharam hoidellaan pois tieltä lavastamalla edellinen prostituoiduksi ja jälkimmäinen poliisimurhaajaksi. Vasundharan rehti aviomies saa kuitenkin keploteltua Seetharamin ulos vankilasta ja tämä lähtee takatukka hulmuten pistämään kapuloita Vasundharan ja Kota Pethain rattaisiin.

Alluda Mazaaka...! [3]
Alluda Mazaaka...! [4]

Elokuva alkaa in medias res vauhdikkaalla Seetharam vs. poliisit takaa-ajolla, jonka monista ällistyttävistä stunteista kuuluisa hevosella-auton-ali-liukuminen on vain yksi. Ehdottomasti komeimpia näkemiäni intialaisia toimintajaksoja, joskin niitä hevosia käy vähän sääliksi. Tämän erinomaisen startin jälkeen koko ensimmäinen puoliaika sujuukin rattoisasti hienosti koreografioidun traktoritappelun muodostaessa huippukohdan visuaalisesti uhkeiden tanssikohtausten ohella. Sitten siirrytään maaseudulta kaupunkiin ja alkaa rasittava puskakomedia, kun maalaispoika Seetharamista sukeutuu "sujuvasti" englantia suoltava urbaani maailmanmies Toyota. Huumorin taso ei todellakaan päätä huimaa mutta mahtavassa vedossa oleva Chiru sekä seksikkäät naispäätähdet auttavat kestämään tämän urpoilun. Loppuun asti sinnitellyt katsoja palkitaan sitten taas rämäpäisellä varttitunnin toimintajaksolla, joka on vähintään yhtä mielipuolinen kuin alussa nähty. Toiminnasta vastaava Vijayan lienee jonkinlainen Intian Yuen Woo-ping, sen verran nerokkaita jippoja hän on actioniin kehitellyt. Mainittakoon että ohjaaja T. Rama Rao on lainannut tähän kohtaukseen sisältyvän moottorivene-takaa-ajon lähes kokonaisuudessaan omaan elokuvaansa Jung (1996).

Alluda Mazaaka...! [5]
Alluda Mazaaka...! [6]

Lievää törkeämpi flirttailu naiskanssatähtiensä kanssa on aina kuulunut Chiranjeevin repertuaariin, mutta Alluda Mazaakassa tämä meni monien mielestä liian pitkälle. Lakshmin, Rambhan ja Ramya Krishnan roolihahmojen ollessa äiti ja kaksi tytärtä, Seetharamin pelehtiminen kaikkien kolmen kanssa herätti kovasti paheksuntaa. Elokuvaa vaadittiin vedettäväksi pois levityksestä, Chirun fanit taas uhkailivat polttoitsemurhilla jos näin kävisi. Alluda Mazaakasta tuli ensimmäinen intialainen filmi, joka jouduttiin viemään toistamiseen elokuvasensorien arvioitavaksi, ja lievästi leikattuna (sertifikaatin silti ollessa "A" eli adults only) se sai jatkaa teattereissa muodostuen lopulta yleisömenestykseksi. Chiranjeevin puhtoinen julkisuuskuva oli kuitenkin kärsinyt kolauksen, jota hän joutui paikkailemaan tulevissa elokuvissaan.

Versioinfo (3.10.2007):

EVP:n dvd-julkaisussa on anamorfinen kuva ja englanninkieliset tekstit. Kuvanlaatua on pidettävä näinkin vanhan tollywood-filmin ollessa kyseessä kohtalaisen hyvänä.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 3.10.2007
keskiarvo
toimitus
3.88/5.00 (4)
 KKMEMMPI
  4.0 3.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (4)
100%
Alluda Mazaaka...! (1995)  Alluda Mazaaka...! (1995)