Caroline Munro

Straight Into Darkness (2005)


Straight Into Darkness #1 Straight Into Darkness #2

Kaksi toisen maailmansodan rintamalta pakenevaa jenkkisotilasta pääsee turvaan hylätyltä näyttäneeseen taloon, jonne kuitenkin saapuvat sen asukkaat - vanhempi pariskunta sekä joukko orpoja, jotka ovat aseistautuneet natseja vastaan varsin järeästi. Toinen sotilaista polttaa käyttäytymisellään sillat samantien pariskuntaan ja orpolapsiin, mutta lopulta kaksikko jää omalaatuisen vastarintajoukon avuksi. Ennen pitkää kuitenkin natsiarmeija saapuu paikalle.

Straight Into Darkness [1]
Straight Into Darkness [2]

Useita kauhuelokuvien jatko-osia (Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III, Pumpkinhead 2, Puppet Master 4, Puppet Master 5 & Stepfather 2) tehtaillut Jeff Burr pääsee viimeistään Straight Into Darknessin myötä vakavasti otettavien ohjaajien joukkoon. Vielä tälläkään kertaa ei täysosumaa tule, mutta Burrilla on selvästi annettavaa elokuvamaailmalle. Straight Into Darkness on ilahduttava poikkeus sotaelokuvien joukossa, sillä omaperäinen tarina ja varma ote kertovat kypsyydestä ja tyylitajusta. Ensimmäinen puoli tuntia on kiehtovaa trilleriä, jonka jälkeen rauhoitutaan (jopa) liiaksikin kokonaisuuden kustannuksella.

Straight Into Darknessilla olisi ollut mahdollisuudet viedä osa ideoistaan vieläkin rajummiksi, mutta jo tällaisenaankin voi ihmetellä (SPOILER-VAROITUS!) kohtausta jossa orpoja kuolee nonstoppina natsien luoteihin. Muuten valitettavasti tarinan ja henkilöhahmojen omaperäisyys hautautuu paikoin tavanomaisen, jopa tylsän toteutuksen alle. Jännitys- ja toimintakohtauksissa Burr näyttää kyntensä, eikä näissä koeta tyhjäkäyntiä. Ryan Francis ja Scott McDonald ovat ristiriitainen pääosakaksikko, joista erityisesti McDonald jää mieleen tyylillä näytellyn, kusipäisen roolisuorituksensa ansiosta. Vanha kunnon David Warner ei karismansa vuoksi tarvitse paljoa yrittää, ja homma vedetäänkin kotiin tasaisen varmasti.

Straight Into Darkness [3]
Straight Into Darkness [4]

Jeff Burrilta on siis lupa odottaa tulevaisuudessa kovatasoisia tuotantoja, kunhan vain mies onnistuu rytmittämään elokuvansa Straight Into Darknessia taidokkaammin. Trillerin, sotaelokuvan ja draaman kombinaatio ei ole se helpoin vaihtoehto, mutta Burr onnistuu viemään elokuvansa toisesta genrestä toiseen varsin sulavasti. Ainoastaan niiden suhteessa toisiinsa on tarkentamisen varaa.

***--
© Esa Linna, julkaistu: 13.11.2007
keskiarvo
toimitus
2.13/5.00 (4)
 JSSMJLEL
  2.0 1.5 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (5)
20%
Straight Into Darkness (2004)  Straight Into Darkness (2004)