Caroline Munro

The Hamiltons (2006)

aka Los Hamiltons

The Hamiltons #1 The Hamiltons #2

Genresekoituksia on etenkin viime vuosina ehtinyt tottua näkemään Aasian suunnalta. Kilahtaneimpia kymmenotteluita eri lajityyppien välillä on tipahdellut Koreasta, mistä esimerkkinä voi toimia vaikkapa mustan komedian, scifin, draaman ja kauhun välissä vimmaisesti puikkelehtiva Save the Green Planet (2003). Jos Aasian riskinottajien helmasynti on toisinaan kokonaissävyn totaalinen hukkaaminen ylilyöntien suohon, voi amerikkalaisia moittia genren konventioihin tuudittautumisen lietsomasta loputtomasta geneerisyydestä. Kauhuna markkinoitu The Hamiltons ei lankea tähän ansaan, mutta kaipaisi kieron viehkojen ideoidensa vierelle hieman käytännön puolen terävöittämistä.

The Hamiltons [1]
The Hamiltons [2]

Taiteilijanimellä The Butcher Brothers esiintyvä ohjaaja-kirjoittajaduo Mitchell Altieri/Phil Flores ei tyylillisesti noudata nimivalintansa teatraalisuutta. Teurastuksen sijaan The Hamiltons on musta kieli visusti poskessa etenevä yhdistelmä nukkavierua jenkki-indiedraamaa, satiirista sarjamurhaajaelokuvaa sekä... no, eipä paljasteta mitä, koska jutun hitaan asteittainen avautuminen on melkeinpä isoin osa sen tarjoamaa nautintoa.

Hamiltonien perhe ei kauaa yhdessä kaupungissa pysy. Vanhempien kuoleman jälkeen vastuuntuntoinen vanhin veli David (Samuel Child) on pitänyt huolta muusta sakista. Kaksoset Wendell (Joseph McKelheer) ja Darlene (Mackenzie Firgens) viettävät kukin omalla tahollaan villimmänpuoleista yöelämää, kun taas teini-ikäinen Francis (Cory Knauf) vetäytyy yhä enemmän itseensä ja kuvaa muiden touhuja videolle. Kellarissa on lukkojen takana vielä mysteerinen Lenny, jolle perhe syöttää ihmisiä aina tilanteen salliessa ja kun ei itselle nälkä yllätä.

The Hamiltons [3]
The Hamiltons [4]

Kaikuja löytyy siis aina Spider Babysta (1968) alkaen, mutta HD-videolle vähäisen valaistuksen rakeisessa ilmeessä tallennettu The Hamiltons hakee muotokielensä överin ja makaaberin mustan komedian sijaan enemmän amerikkalaisen independent-draaman karsinasta, akustisesti honottavia herkkiä biisivalintoja myöten.

Katsoja pidetään enemmän varpaillaan leikkisästä julman sadistiseen äkkikäännöksin tehdyin tunnelmanvaihdoksin kuin suoranaisen kauhun kautta. Satiirielementit syntyvät idyllinaapurien harmittoman ulkokuoren alla muhivasta pimeästä puolesta, sekä perheen arkisen yhdentekevästä suhtautumisesta jatkuviin murhiin. Altieri ja Flores eivät myöskään anna varsinaisesti mahdollisuutta pelätä uhrien puolesta, vaan leikittelevät enemmän katsojan koukuttamisella hirviöperheen historiassa piileviin salaisuuksiin. Mysteerin avautuessa ja julmuuksien kasautuessa mielenkiinto pysyykin paremmin yllä kuin muussa mukiinmenevässä Mullan alla -perhedraamameiningissä.

The Hamiltons [5]
The Hamiltons [6]

Pääosin yhdessä talossa tapahtuva The Hamiltons kääntää pienen budjetin edukseen panostamalla koruttomaan nuhjuisuuteen, mutta paikoin huono valaisu on vain huonoa ja erityisesti äänimaailma sekä brutaaleissa kohdissa hyödynnetty kuvakikkailu jäävät ikävän puolivillaisiksi. Francisin lattea mutta funktionaalinen kertojanääni ja muutamaan otteeseen kiehtovaksi kohoava videokuvaus tarjoavat mahdollisuuden pieneen muotoleikkiin, jota olisi voinut käyttää tehokkaamminkin.

Elokuvan ratkaisuja on kehuttu kauhuelokuvalle epätyypillisiksi, mutta kun kyseessä on itse asiassa katsojalle olon epämukavaksi tekemään pyrkivä sosiaalisatiiri, herättävät vedot enemmän myhäilevää hyväksyntää kuin iskevää repäisevyyttä. Ehdottomasti suositeltava ja hyvä kokeilu, mutta arvelenpa tehojen laskevan huomattavasti toisella katselulla kun draaman heikkouksia ei enää pysty yhtä lailla peittelemään mysteerin ilmapiirillä.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 18.11.2007
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSSMIR
  3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!