Caroline Munro

Sick Nurses (2007)

aka Suay Laak Sai

Sick Nurses #1 Sick Nurses #2

Aasiasta kuuluu kummia. Thaimaassa on syntynyt verenroiskeinen piristysruiske Ringun ja Ju-Onin useampaankin kertaan varioituihin kummituselokuviin. Tälläkin kertaa juoni jää heppoiseksi, mutta perinteisen synkistelyn sijasta ohjaajaparivaljakko Laoyont-Siriwat tuo mukanaan herskyvää iloisuutta sekä äärimmilleen tyyliteltyä gorea tunnelmalliseen värimaailmaan sovitettuna. Kyseessä on sensuurin osalta kaikkea muuta kuin liberaalin elokuvakulttuurin keskellä syntynyt kirkas helmi: Suay Laak Sai (aka. Sick Nurses). Thaimaalaisten kummituselokuvien perintö on saanut toistaiseksi seksikkäimmän inkarnaationsa.

Sick Nurses [1]
Sick Nurses [2]

Runsailla takaumilla jaoteltu juoni alkaa ensimmäisen hoitajattaren murhalla, johon kertomus hiljakseen palaa, kun kuolleiden ruumiilla kauppaa tekevien hoitajattarien ja heidän rakastamansa tohtorin kolmiodraama syventyy. Sinne tänne poukkoilevat tapahtumat paljastavat pian karmivan teon seuraukset ja sairaalan käytävät muuttuvat tummanpuhuvan haamun graafiseksi koston näyttämöksi. Pitkistä pelottelujaksoista edetään tasaisen varmasti lopulta myös äärimmilleen tyyliteltyihin kuolinjaksoihin, joissa mm. oksennetaan verta, niellään skalpellinteriä ja sahataan ruumiinjäseniä poikki.

Suay Laak Sai on rohkea veto Somsak Techaratanaprasertin johtamalta skandaalinkäryiseltä Thaimaan tärkeimpään lukeutuvalta tuotanto- ja jakeluyhtiö Sahamongkol Film Internationalilta, joka on rypenyt yleisön epäsuosiossa huolimatta muutaman vuoden takaisista menestyksistä, kuten Ong-bak (2003) ja Tom yum goong (2005). Niin ikään Suay Laak Sai ei tavoittanut tarvitsemaansa kotiyleisöä viime kesän ensi-iltansa aikoina, joten elokuvan ja ehkä ylipäätään thaimaalaisen kauhuelokuvan tulevaisuuden suunta lepää näiltä osin ulkomaalaisten elokuvafestivaalien ja dvd-julkaisuiden varassa.

Sick Nurses [3]
Sick Nurses [4]

Jos on jo nähnyt Ju-Onit ja modernin amerikkalaisen kauhugoreilun verileikit, ei Suay Laak Sai sinällään tarjoa mitään uutta. Se kuitenkin yhdistää nuo molemmat samaan pakettiin - aivan lopun kliimaksiaan myöten. Suvantovaiheita ei juurikaan ole. Kerrontaa etenee jatkuvasti kuva kuvalta, ja ohjaaja hallitsee osiltaan rosoisia näyttelijäsuorituksia tehokkaalla leikkauksella jota tukee elokuvan selkäytimiin uppoava äänimaailma. Hieman yllättäen pääosin tuntemattomien näyttelijättärien varaan rakennettu kauhutarina pysyykin elinvoimaisena juuri heidän mukanansa tuoman raikkauden ansiosta.

Sick Nurses [5]
Sick Nurses [6]

Loppupeleissä Suay Laak Sai on täysiverinen kauhuelokuva, joka ei erehdy ottamaan itseään liian vakavasti. Epäilemättä parivaljakolla Laoyont-Siriwat olisi runsaasti annettavaa aasialaisille kummitteluille, kunhan saisivat käteensä astetta tuhdimman budjetin, tehokkaan käsikirjoituksen ja joukon kyvykkäitä näyttelijöitä. Lähivuodet näyttänevätkin jääkö heidän esikoisensa yksittäiseksi tähdenlennoksi, vai versoaako se uuden astetta verisemmän sub-genren muiden Ju-On-imitaatioiden rinnalle. Vähintäänkin kyseessä on täysiverinen kilpailija modernille amerikkalaiselle dvd-hyllyjen tusinakauhulle.

***--
© Jari Mustonen, julkaistu: 26.11.2007
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 JSSMJM
  2.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!