Caroline Munro

Johnny Gaddaar (2007)


Johnny Gaddaar #1  

Genre

Erinomaisen Ek Hasina Thin (2004) ohjaajan toinen elokuva on James Hadley Chaselle ja varhaiselle Bollywoodin trillerimestarille Vijay Anandille omistettu pulp-fiktio, jossa kuitenkin taitavasti punottu ja jännittävä tarina on etusijalla postmoderniin kikkailuun ja pastissin tekemiseen nähden.

Johnny Gaddaar [1]
Johnny Gaddaar [2]

Laillisen ja laittoman liiketoiminnan rajoilla häälyvä viiden miehen jengi saa vinkin edullisesta diilistä, jossa 25 miljoonan rupian sijoituksella olisi mahdollisuus rahojen tuplaamiseen. Kukin tyypeistä pistää pottiin viisi miljoonaa, ja yksi heistä lähtee rahojen kanssa yöjunalla Bangaloreen, jossa kaupallinen transaktio olisi tarkoitus suorittaa. Junassa rahat kuitenkin ryöstetään, ja vaikuttaa ilmeiseltä että joku viidestä on "gaddaar", petturi. Alkaa vimmattu syyllisen jäljitys kaikkien epäillessä kaikkia ja väkivallan riistäytyessä nopeasti käsistä.

Johnny Gaddaar [3]
Johnny Gaddaar [4]

Huolella rakennettu käsikirjoitus on siis Johnny Gaddaarin päällimmäinen hyve. Katsoja tietää heti alusta alkaen kuka on syyllinen, ja tämä tuo samalla sekä täysin loogiseen että sattumanvaraiseen tapahtumasarjaan kohtalokasta vääjäämättömyyttä. Tässä suhteessa Johnny Gaddaar muistuttaa hieman Coenin veljesten Blood Simpleä, kuitenkin niin että Sriram Raghavan keskittyy enemmän nasevaan juonenkuljetukseen kuin omaperäisiin kamera-ajoihin ja muihin näyttäviin kerrontatekniikoihin. Johnny Gaddaar onkin kuin hyvin kirjoitettu kioskikirja: tiukka, asiassa pysyvä ja niin luistavasti etenevä että sitä on mahdotonta jättää kesken. Loppuratkaisun lähestyessä huomaa istuvansa tuolin reunalla ja jännittävänsä oikeasti miten Johnnylle käy.

Johnny Gaddaar [5]
Johnny Gaddaar [6]

Näyttelijöistä eniten kuva-aikaa saava tulokas Neil Nitin Mukesh pärjää täysin tyydyttävästi tärkeässä debyyttiroolissaan, ja nuoren miehen Bollywood-uran alku on lupaava. Muista suurimman vaikutuksen tekee veteraani Govind Namdeo kovispoliisina, muttei huono ole vanha herra Dharmendrakaan tyylikkäissä viiksissään. Musiikkia Johnny Gaddaarissa on muttei turhia laulu-ja-tanssi -kohtauksia, ja elokuvan kesto on intialaisittain kohtuullinen n. 134 minuuttia.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 1.12.2007
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Johnny Gaddaar (2007)  Johnny Gaddaar (2007)