Caroline Munro

The Hand (1981)

Kuristava kauhu

aka Die Hand; Handen som dödar; La main du cauchemar; La mano

The Hand #1 The Hand #2

Moni mainstream -arvostusta nauttinut ohjaajanimi Coppolasta John Saylesiin otti ensiaskeleensa räikeissä ja nopeasti tehtailluissa kauhutuotoksissa. Erityisesti halpistuottaja Roger Corman tarjosi 60-70-luvuilla enemmän halua kuin kokemusta puhkuneille nuorille taiteilijatyrkyille mahdollisuuden, mutta on kauhua osattu hyödyntää muutenkin.

Kauhuelokuva kun on nimenomaan ohjaajan leikkikenttä. Tyylittely, räväkkyys, sekä erityisesti nimeään luoviin nuoriin tekijöihin vetoava ylilyöntien mahdollistama provosoiva röyhkeys antavat tilaa kokeilla ja näyttää. Kauhussa kuvan ja äänen hallinta on korostetumman tärkeää kuin esimerkiksi enemmän tekstin voimaan nojaavissa draamassa tai komediassa. Ja tätä pitäisi osata kunnioittaa, ei teeskennellä olevansa genren yläpuolella.

The Hand [1]
The Hand [2]

Tuoreimpana siirtymätapauksena mieleen nousee tietysti räävittömyydessään absurdeihin mittasuhteisiin kasvaneilla varhaisilla omakustannekauhukomedioillaan kulttimaineen kerännyt Peter Jackson, jonka nyt tuntee puoli maailmaa. Saa nähdä mihin suuntaan Jacksonin ura etenee, mutta ainakin entinen provokaattori Oliver Stone on kahdessa edellisessä projektissaan osoittanut iän ja maineen voivan ajaa joko kompromisseihin (Aleksanteri, 2004) tai suorastaan oksettavan imelään yleisön myötäkarvailuun (World Trade Center, 2006).

Stonekin ehti aloittaa kauhulla. Surrealistiseksi sekasotkuksi luonnehditussa esikoisohjauksessa Seizure (1974) kirjailijan hahmot heräävät todellisuuteen vainoamaan häntä. Parin vuoden sisään ehti kosahtaa käsikirjoitus-Oscar Keskiyön pikajunasta (1978), mutta siitä huolimatta omaa Vietnam-käsistään Platoonia Stonea ei vielä päästetty ohjaamaan. Oli palattava kauhun pariin.

The Hand [3]
The Hand [4]

The Handista näkee, että Stonea kiinnostivat muut asiat. Elokuva pyrkii kaikin muodoin olemaan jotain muuta kuin kauhua. Erodraamaa, kasvutarinaa, psykologista trilleriä... Stone kauhoo katsojan eteen kaikenlaista sälää yrittäessään tehdä vakavaa elokuvaa ilmeisen naurettavista lähtökohdista - jotka pikemminkin vaatisivat pumppaamaan räikeää pulp -viihdettä suoraan mielihyväkeskukseen.

Michael Caine esittää avio-onnensa kadottanutta sarjakuvataiteilijaa, jonka auto-onnettomuudessa irtoava käsi alkaa toteuttaa hänen murhanhimoisia id-impulssejaan. Tässä Stonen psykologiapainotteisten kerrontahalujen ja tumpelon aiheen ristiriita kaasuttavat todellisuuden vauhtitöyssyyn. Se on kuminen käsi, Oliver! Vaikka Carlo Rambaldi saa sen liikkumaan hyvin, se on yhä kuminen käsi, Oliver! Vaikka kuva muuttuu mustavalkoiseksi aina sen iskiessä... se on yhä kuminen käsi, Oliver. Voisi auttaa jos mukana olisi muitakin ohjaajan myöhempiä tavaramerkkejä ukkosväläyksistä sihiseviin käärmeisiin ja tanssiviin intiaaneihin. Ainakin silloin uskoisi aikomuksena olevan surrealismin, tai voisi nauraa.

The Hand [5]
The Hand [6]

Nyt on tyytyminen näkyyn toveri-Oscar-voittaja Cainesta painimassa belalugosimaisesti kumikäden kanssa. Aina kun hän ei psyykkisesti paini laihdutusvinkkejä jakelevalle joogamestarille menettämänsä vaimon kanssa. Ensin mainitun painin ilmeistä soisi toki heruvan jo palkinnon tai pari. Muuten The Hand on kuristavan kauhun sijaan matelevaa tylsyyttä, jota Stone ei onnistu nostamaan laahaavuuden suosta hämärtämällä todellisuuden ja kuvitelman rajaa sekavin ottein. Jos kaipaa viihtyisää irtokäsielämöintiä, voi tarkoitukseen suositella Amicus -tuotosta Dr. Terror's House of Horrors (1965), jonka yhdessä episodissa taiteilijan luomisraaja palaa vainoamaan Christopher Leen vakuuttavan elitististä kriitikkohahmoa.

Stone itse muuten vilahtaa The Handissa irtokäden surmaamana pummina. Herjaava kommentti tekijän ohjaajauran paikallaan polkemisesta, vai elokuvan paikallaan polkemisesta kärsivälle katsojalle ojennettu oliivinlehti?

*½---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 6.12.2007
keskiarvo
toimitus
2.38/5.00 (4)
 JSJMIRMM
  3.0 3.0 1.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -10 (29)
34%
The Hand (1981)  The Hand (1981)Kuristava kauhu  

kommentit

odota...
Joni kommentoi (10.3.2018 16:51:49)
user avatar Tämä on ehdottomasti yksi ns. guilty pleasure -elokuviani. Michael Caine on aika ikonisen näköinen kauhuleffahahmo nahkahanskansa ja Sideshow Bob -hiustyylinsä kanssa. Ja se, että elokuvassa on tämä psykologinen puoli tukahdetusta raivosta ja koko "onko se irtokäsi joka tappaa vai mies itse?" dilemma on vain herttaisen turvallista kauhurainaa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa