Caroline Munro

Dog Bite Dog (2006)

aka Gau ngao gau; Gou Yao Gou

Dog Bite Dog #1 Dog Bite Dog #2

Viimeistään tunnin kohdalla Dog Bite Dogia, hongkongilaista väkivaltaelokuvaa, katsoja on ahdistunut. Erinomaisesti alkanut mysteeri ja jännäri on tässä vaiheessa ilmeisesti vaihtanut käsikirjoittajaa. Mukaan on tuotu kaikin puolin epäonnistunutta draamaa, ideat ovat loppuneet ja samat tapahtumat toistuvat. Alun esittämiin mielenkiintoisiin kysymyksiin vastataan harmillisen tylsästi. Sääli, sillä ensimmäinen puolituntinen on osiltaan jopa erinomainen. Jo alun rytmitys on hivenen pielessä. Koko tarinan alulle paneva tapahtuma, rääsyihin pukeutuneen ulkomaalaisen miehen (Edison Cheng) suorittama vanhan naisen tyly teloitus ravintolapöytään, etenee sujuvasti, mutta tiivistettynä esimerkiksi alkutekstien yhteyteen olisi ollut ehkä vielä iskevämpi.

Dog Bite Dog [1]
Dog Bite Dog [2]

Mies saa luonnollisesti peräänsä poliiseja, joista keskeiseen rooliin nousee esimiehensä epäsuosiossa oleva kapeakasvoinen Wei (Sam Lee), jolle tappajan kiinnisaamisesta muodostuu henkilökohtainen missio. Perusasetelman kliseisyyttä kompensoi vahvasti epätietoisuus tappajan henkilöllisyydestä - edes yliluonnollista vaihtoehtoa ei voi sulkea pois. Ensimmäiset puoli tuntia rullaavat kaikin puolin sujuvasti; väkivalta on brutaalia ja yllättävää, ja poliisien ensikohtaaminen tappajan kanssa on toteutettu esimerkillisen tiukasti. Kamputsealaisista lapsitappelijoista väläytetty (pseudo)dokumenttipätkä onnistuu luomaan ilkeän epämiellyttävän taustatunteen ja tuomaan elokuvalle lisäuskottavuutta. Klassiseen honkkarityyliin kytät pieksevät tietoja silminnäkijöiltä, ja vastaavan hymynkareen suupieliin tuova tukevahkon poliisin nimeäminen Fatiksi on ehtaa HK-elokuvaa. Muutenkin lihavaksi nimittely on henkilöillä hallussa, vaikka toisaalta molempien päähenkilöiden rasvaprosentti onkin niukasti negatiivisen puolella.

Dog Bite Dog [3]
Dog Bite Dog [4]

Sinänsä hassu - todennäköisesti vain genretietoisen katsojan mielestä - viattomien hakkaus poliisien toimesta muuttuu puuduttavaksi toistuttuaan muutaman kerran. Ja kuten todettua, mukaan tuodaan tarpeettomasti koskettavaa draamaa. Itse olen liikuttunut suuremmin sunnuntain krapulaputken Beverly Hills 90210:sta, kun Brandonilla meni huonosti. Jälkimmäisen puoliskon huippukohtakin on sekin toisinto kertaalleen tapahtuneesta, valitettavasti vielä överiksi vedettynä. Tämän jälkeen draama onnistutaan jo yliastumaan pitkälle kalkkunan puolelle.

Rytmitys on pahasti pielessä, sillä väistämätön loppuvälienselvittely taas olisi hyötynyt niin pidemmästä kestosta ja pohjustuksesta kuin kerronnan uudelleen järjestelystäkin. Nyt kliimaksi sutaistaan harmillisen hätäisesti, varsinkin kun tiivistämisen varaa olisi ollut muualla ja elokuva pysyy yhä suht kompaktissa 108 minuutin mitassa.

Dog Bite Dog [5]
Dog Bite Dog [6]

Jos kohta draamalliset sivujuonteet olisi pitänyt karsia elokuvasta, ei sekaan ole onneksi yritettykään tunkea tahallista huumoria. Synkkyyteen on tosin pyritty liikaakin - tapahtumapaikat ovat katuja sementtitalojen ympäröiminä ja kaatopaikkoja. Lopputulos näyttääkin siltä kuin koko elokuva olisi kuvattu marraskuun pilvisimpänä päivänä (ainakin dvd:llä), vaikka Dog Bite Dog ei nykymuodossaan mitenkään olisi kärsinyt kirkkaammista väreistä. Sadetta ei onneksi nähdä.

Dog Bite Dog [7]
Dog Bite Dog [8]

Puutteistaan huolimatta Dog Bite Dog kestää katselun helposti. Erinomainen ensimmäinen puolituntinen nostaa odotukset ja mielenkiinnon niin korkealle, ettei loppuelokuva pysty tähän vastaamaan, mutta samalla kääntää katsomiskokemuksen positiivisen puolelle. Elokuvan keskivaihe on kuitenkin anteeksiantamattoman löysää. Ei perkele, miksi mukaan piti tuoda rakastuminen ja koomasta heräävä isä, joka vihdoin hyväksyy poikansa?

Versioinfo (9.1.2008):

Dog Bite Dogista on olemassa julkaisu suomeksi tekstitettynä, mutta sitä ei ilmeisesti ole (vielä) julkaistu Suomessa. Kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen - etenkin liikkeessä kuva muuttuu suttuiseksi - mutta kuitenkin siedettävä. Ilmeisen laadukkaat tupla-dvd:t ovat saatavissa sekä Hongkongista että Yhdysvalloista.

***--
© Mikko Kojo, julkaistu: 9.1.2008
keskiarvo
toimitus
2.67/5.00 (3)
 TPMKMK*
  1.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.70/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!