Caroline Munro

Hapkido (1972)

aka He qi dao; Lady Kung Fu; Hap Ki Do; Hap kei do

Hapkido #1 Hapkido #2

Nyt kun Celestial Pictures on ilmeisesti saanut masteroitua kaikki IVL:n kanssa julkaistavaksi aikomansa Shaw Brothers -tuotannot (muutamin vakavin puutoksin, perkele!), vanhan koulukunnan laatutaiteesta kiinnostuneiden Hongkong-harrastajien taisteluiden tuiskeessa harjaantuneet silmät keskittynevät tarkkailemaan entistä tiiviimmin Fortune Starin tuskaisen hidasta urakkaa saattaa dvd-kuntoon kilpailevan studion Golden Harvestin alkutaipaleen helmet. Vaikka moni Hongkong-elokuvan klassikko alkaakin SB-logolla ja sitä säestävällä nostattavalla fanfaarilla, on GH:n arkisto monessa mielessä paljon mielenkiintoisempi kaivos.

Hapkido [1]
Hapkido [2]

Tunnettujen ja kattavasti saatavilla olevien Bruce Lee -merkkiteosten lisäksi varhaisen Golden Harvestin tärkeimpiä valtteja olivat (Shaw-loikkari Jimmy Wang Yun ohella) ohjaaja Huang Feng ja Taiwanissa paikallisiin oopperataitoihin koulutettu Angela Mao, sekä eritoten innovatiivinen stunt-porukka, jonka kärkeen kuului heti alusta asti pulska rämäpää Sammo Hung. Kymmenen ensimmäisen GH-tuotannon joukkoon lukeutuva Hapkido on loistava esitys sekä nuoren Golden Harvestin iskuvoimasta, että sen tuotantoon osallistuneiden kykyjen lahjakkuudesta. Fortune Starin masteroima printti on päätynyt ennen muita mantereita brittiläisen Hong Kong Legendsin levitettäväksi.

Juonesta tarvinnee kertoa vain alkuasetelma koko kuvion arvaamiseksi. Vuonna 1934 Japanin miehittämästä Koreasta alkava elokuva esittelee heti sankarikolmikkonsa: hapkido-kamppailulajia maahan opiskelemaan emigroituneet kiinalaiset Yu Ying (Angela Mao), Kao Chang (tässä debyytissään täysin siedettävä Carter Wong) ja Fan Mei (Sammo Hung). Trio joutuu kahakkaan sikailevien japanilaisten kanssa ja on pakotettu vetäytymään takaisin kotimaahansa. Siellä he perustavat hapkido-opiston mutta samassa kylässä majaa pitää myös japanilainen Black Bear -koulu...

Hapkido [3]
Hapkido [4]

Fist of Fury nousee miettimättä aivan vaihtoehdottomaksi vertailukohdaksi Hapkidolle: tarinan lisäksi muutkin puitteet ovat hyvin samankaltaiset, ja molemmat valmistuivat Raymond Chow'n Golden Harvestille 1972. Fist of Furylla on totta kai päihittämätön yliote Hapkidosta jo pelkän Bruce Leen ansiosta, mutta Hapkido onnistuu toimintaelokuvana lähes yhtä erinomaisesti. Yhteisiä teemoja, kuten kansallistunnetta, aikakauden Kiina vastaan Japani -asetelmaa sekä vastaan kamppailun halun tukahduttamista Fist of Fury käsittelee joka tapauksessa vaikuttavammin; Huangin elokuvassa ne tuntuvat enemmin valittujen tarina- ja miljööratkaisujen mukanaan tuomilta itsestäänselvyyksiltä kuin mietityltä sanomalta.

Mitä Hapkidolla on sitten annettavanaan ilmeisen juonikuvionsa kiitäessä kohti viimeistä treenihallimatsia? Eipä paljon muuta kuin kyseisen, hyvin epäseikkailullisen kilpailevat koulut -kung fu -elokuvalajityypin nautittava läpivienti hyvin pitkälti täydellisesti. Hapkido-tyylin totuudenmukainen läsnäolo riittää aivan hyvin tällaisen pippurisen viihdemäiskeen erottumiseksi tylsemmistä kaltaisistaan. Lajia ikimuistoisesti Hongkong-elokuvissa promotoinut Wang In Sik (mm. Jackie Chanin The Young Master, 1980) sekä etenkin hänen (tosielämänkin) mestarinsa Ji Han Jae (Bruce Leen Game of Death, 1978) lunastavat katsomisen jälkeisen parhaisiin paloihin palaamisen demonstroidessaan hallittuja hapkido-tekniikoitaan.

Hapkido [5]
Hapkido [6]

Ja Angela Mao! "Lady Kung Fua" on perusteltua pitää Hongkongin ensimmäisenä kung fu -sankarittarena: Shaw Brothersin Cheng Pei-pei ja Shih Szu sekä Golden Harvestin Nora Miao rakensivat maineensa miekat kauniissa käsissään. Myös Maon ensimmäiset elokuvat The Invincible Eight (1971) ja The Angry River (1971) aseistavat tähdettären, mutta nyrkein ja jaloin kamppailu vakiintui Maon omimmaksi kentäksi heti Lady Whirlwindin (1972) myötä. Hapkidossa Angela potkii hyvää mieltä katsojien päihin ja vihollisia pelkästään päihin kerrassaan innostavasti; tämä on epäilemättä aivan Maon parhaita elokuvia. Sateenvarjolla japsipaskiaisten brutalisointi sujuu siinä missä ponihännälläkin.

Nuori Sammo Hung tekee hienoa työtä sekä taistelukoreografina - pistäen useiden vastustajien peräkkäisiin niittaamisiin keskittyvillä hallihulinoilla täysin kampoihin jo mainitulle Bruce Lee -klassikolle - että kenties parhaan omia ohjauksiaan edeltävän roolinsa: Hungin Fan Wei on todellinen voimanpesä, jonka liikkeiden kiihkeys ja tarkkuus uhkaa ohittaa kauniimmalla sukupuolellaan lisäihailua ansaitsevan Maon. Turpiinsa ottavasta stunt-porukasta voi bongailla Golden Harvestin tulevia valttikortteja kuten Jackie Chanin, Corey Yuen Kwain, Yuen Biaon, Lam Ching Yingin jne.

Hapkido [7]
Hapkido [8]

Lopuksi Hapkido on harvinaisen itsestään selvä tapaus: jos edes epäilet pitäväsi siitä, tulet todennäköisesti rakastamaan sitä. Valmistumisvuoteen nähden tarjolla on erittäin komeaa ja realistista (luonnollisesti pakollisia trampoliiniloikkia ja paljain käsin samurai-miekkaa vastaan -tilanteita lukuun ottamatta) mättämistä sen verran tiukassa paketissa, ettei sen tarvitsekaan hetkauttaa muulla kuin toimintasektorilla. Ja Angela Mao!

Versioinfo (11.1.2008):

Keveästä ekstramateriaalistaan huolimatta Hong Kong Legendsin R2-dvd on suositeltava hankinta: ainoastaan alkuperäistä enkkudubbia kaipaavat joutuvat pettymään. Tuloillaan ovat remasteroidut laitokset myös Yhdysvaltain Dragon Dynastylta sekä Hongkongin Joy Salesilta.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 11.1.2008
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (4)
 JSTPJMMK*
  4.0 4.0 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
Hapkido (1972)  Hapkido (1972)He qi dao