Caroline Munro

The Fearless Vampire Killers (1967)

Vampyyrintappajat; Vampyyrintappajat - anteeksi, hampaanne ovat niskassani

aka The Fearless Vampire Killers or: Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck; Dance of the Vampires; The Vampire Killers; Vampire Ball

The Fearless Vampire Killers #1 The Fearless Vampire Killers #2

Tämä elokuva sisältää huomattavan määrän magiaa ja surua, fiktiivistä ja tosielämään liittyvää. Roman Polanskin vampyyriaiheisen kauhukomedian käsikirjoitus syntyi yhteistyössä ohjaajan pitkäaikaisen kirjoituskumppani Gérard Brachin kanssa. Yhdessä he toteuttivat käsikirjoitukset mm. elokuviin Repulsion (1965) ja Le locataire (1976). Viimeksi mainitun tavoin Polanski päätyi itse myös näyttelemään toisessa pääroolissa vampyyrinmetsästäjäprofessorin (Jack MacGowran) kömpelöä ja vauhkoa apuria Alfredia. Elokuvan alussa kaksikko matkustaa hyisen kylmää ja kuun siniseksi valaisemaa tietä pitkin Transilvaniaan tarkoituksenaan etsiä professorin erikoistutkimuskohteena olevia lepakoita ja samalla selvittää vampirismiin liittyviä myyttejä. Viimeksi mainittuja alkaakin näkyä melko pian, minkä johdosta kaksikko on pakotettu siirtymään syvemmäs metsään kreivi von Krolockin, vampyyriherran, massiiviseen linnaan. Tämä kaikki tapahtuu lukuisten mokien, toilailuiden ja vauhdikkuuden saattelemana. Rakennettu maailma on äärimmäisen irvokas, ja hahmot pyrkivät selviämään siinä hengissä parhaansa mukaan.

The Fearless Vampire Killers [1]
The Fearless Vampire Killers [2]

Elokuvaa ei ole mahdollista ajatella ilman sen tärkeimpiin lukeutuvaa tunnelman luojaa, musiikkia. Krzysztof Komedan säveltämä aavemaisen upea musiikkimelodia alkaa lumota katsojaa jo alkutekstijakson edetessä. The Fearless Vampire Killersin tunnusmusiikkiteema on kauhuelokuvien joukosta kirkkaasti erottuva elementti, joka tunkeutuu verisen yön hengille altistetun katsojan tajuntaan pysyvästi! Musiikissa valittavat kadotetut sielut kauniin melankolista sävelmää, joka sisältää erikoisella tavalla juuri tälle elokuvalle soveltuvaa kauhutunnelmaa. Vaikka Vampyyrintappajat ei ole vakava kauhuelokuva vaan kauhukomedia, on Komedan tunnusmusiikki kauneimpia ja hyytävimpiä sävellyksiä nimenomaan niillä tunnevastaanoton osa-alueilla, joista puuttuu tuo komediapuoli. Ennen kuolemaansa vuonna 1969 Komeda ehti säveltää musiikin vielä Polanskin elokuvaan Rosemaryn painajainen (1968).

The Fearless Vampire Killers [3]
The Fearless Vampire Killers [4]

Elokuva on toteutettu valtaosin studiolavasteissa, joiden puitteet ja visuaalisuus on musiikin kanssa yhtä lailla erikoinen saavutus elokuvatarjonnan historiassa. Äärettömän paksujen lumivuorten laaksoissa tapahtuva elokuva näyttää unimaisen kutsuvalta ja samalla uhkaavalta. Kuolemanpakkanen ja hiljaisuus vallitsevat kaikkialla. Öisin hevosvaunuja saattaa alkaa seurata joukko verenhimoisia susia, jolloin vaunujen kyytiin nukahtaminen voi olla kohtalokasta. Sisätiloissa vallitsee maaginen yltäkylläisyys ja yksityiskohtien läsnäolo, joilla elokuvan maailma saatetaan kauas menneisyyteen määräämättömälle vuosiluvulle. Valaisu on päivisin aurinkoinen ja öisin sinertävän kuunvaloinen. Näissä puitteissa päähenkilökaksikon koheltelu ja toimiminen muistuttaa toisinaan Tim Burtonin elokuviin luotuja tilanteita ja maailmoja. Polanski lataa suunnatonta ilmaisuvoimaa ja tunnelmaa niinkin yksinkertaisiin kuviin, kuin takaapäin selän suunnalta nähtyyn vaunujen ajajaan. Lumituulen turruttaman miehen kasvoja ei näy, mutta vaunut vain etenevät yön pimetessä. Vampyyriuhka vallitsee kaikkialla, ja juuri sitä uhkaa täytyy osata tunnelmalla rakentaa. Vihjaus ja kysymys ovat usein tehokkaampia keinoja kuin jonkin julistaminen tai näyttäminen.

The Fearless Vampire Killers [5]
The Fearless Vampire Killers [6]

Vampyyreihin liittyen elokuvan muutamat hyökkäyskuvat toimivat osaltaan varmasti parodisina elementteinä vampyyrielokuvia napautellen, mutta autenttista hyytävyyttäkin Polanski on teräviin kulmahampaisiin ja tuijottaviin silmiin välittänyt. Katosta laskeutuva pahuuden herra punaisine viitanleimahduksineen ja kalpeine kasvoineen on samanaikaisesti koominen irvikuva ja häiritsevä elämän vihollinen. Polanski siis tarjoaa alituisesti hauskuuden ja leikkisyyden ohessa viittauksia demonisen läsnäolosta. Elokuvan loppuratkaisu mieleen palautettuna aiheuttaa aina saman epätodellisen tunnelman lohduttomuudessaan, joka liittyy sekä elokuvan pahuuden etenemiseen että tosimaailman tapahtumiin pian elokuvan valmistumisen jälkeen. Elokuvassa Polanskin esittämän Alfred-hahmon rakastamaa naista näytteli Sharon Tate, jonka kanssa ohjaaja avioitui vuonna 1968. Taten elämä päättyi kuitenkin pian julmaan välikohtaukseen, jossa Charles Mansonin "opetuslapset" tunkeutuivat Polanskien uuteen asuntoon ja surmasivat kaikki sisällä olleet, samalla (hyökkäyksen alkuperäiselle motiiville alun perin sivullisen) Sharon Taten vuoden 1969 elokuussa.

The Fearless Vampire Killers [7]
The Fearless Vampire Killers [8]

Näitä ohjaajalle henkilökohtaisia tragedioita ei voi olla ajattelematta elokuvaan liittyen, mikä kertoo myös jotain The Fearless Vampire Killersin taianomaisesta tunnelmasta, vaikutuksesta ja sisällöstä satuna ja painajaisunena. Elokuvan kauniisti animoitu alkutekstijakso hypnotisoi valuvan verenpisaran ja Komedan musiikin muodossa, kun taas loppuratkaisu on synkkyydessään ylittämätön. Näiden välissä tapahtuva tarina on omituinen ja hauska näkemys voimakkaasta elokuvallisesta maailmasta. Loppupuolen pitkä kalpeanaamojen yhteistanssi kreivin linnan juhlahuoneessa on myös loistavasti toteutettu ikivanhojen (ja rumien, kuten seinillä riippuvat muotokuvat paljastavat) vampyyrien kohtaaminen.

*****
© Juho Malanin, julkaistu: 1.2.2008
keskiarvo
toimitus
4.13/5.00 (8)
 JSSMTPJMJM*MMEMPI
  4.0 4.0 5.0 4.0 5.0 3.5 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.23/5.00 (31)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  49 (65)
75%
Dance of the Vampires (1967)  Dance of the Vampires (1967)Vampyyrintappajat  

kommentit

odota...
masa m kommentoi (8.7.2016 13:38:36)
user avatar Todellinen kulttiklassikko, täysin onnistunut ja perinteinen, nerokas leffa, löytäis vielä kunnon dvdnä jostain!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa