Caroline Munro

Billa 07 (2007)


Billa 07 #1  

Genre

Ensin oli Bollywood-klassikko Don (1978), josta tehtiin kömpelö tamilinkielinen versio Billa (1980). Kun hindut versioivat Donin menestyksekkäästi uudelleen vuonna 2006, tamilit ottivat haasteen vastaan ja tekivät myös oman Billansa uusiksi ja tällä kertaa niin viimeistellyn tyylitajuisesti, että jos vanha Billa hävisikin selkeästi vanhalle Donille, uusi Billa kirii uuden Donin rinnalle ja vähän ohikin. Tarkoituksena on ollut selvästi tehdä kansainväliset standardit täyttävää, teknisesti korkeatasoista laatuactionia ja tässä on onnistuttu niin hyvin, että paikoitellen Billa 07 lähestyy jo huolestuttavasti hajutonta ja mautonta, "Hollywood-tasoista" toimintahöttöä. Vahvuudet painavat kuitenkin vaa'assa heikkouksia enemmän.

Billa 07 [1]
Billa 07 [2]

Billa 07:ssa on tarkoituksellisesti kartettu monia tamilielokuvan tyypillisiä piirteitä. Tunteisiin vetoamisen sijasta Billa 07 on korostetun viileä, dialogit ovat niukkasanaisia, huumoria ei juuri ole eikä romantiikkaakaan, ja toiminta on pääasiassa ammuskelua aseettoman kamppailun sijasta. Puuttuvat ainekset ohjaaja Vishnu Vardhan on korvannut vauhdikkaalla kerronnalla ja tietoisen kliseisellä tyylillä. Elokuvan tyyli on sitä että designer-vaatteisiin puetut hahmot kävelevät hidastetusti tai seisoskelevat aurinkolasit päässään tarkoin harkituissa asennoissa digitaalisesti värimääritellyissä kuvissa. Välillä ajetaan nopeilla autoilla, ammutaan kahdella pistoolilla yhtä aikaa, tapetaan poliisin urkkija samuraimiekalla hiekkarannalla tai ollaan muuten vaan mielettömän cooleja. Tämä olisi pitemmän päälle aika rasittavaa jollei se olisi niin täydelliseksi viilattua, ja jollei elokuvan perustarina (poliisi soluttaa kuolleen gangsteripomon tilalle rikollisjengiin täsmälleen hänen näköisensä juntin katutaiteilijan) olisi niin hyvä.

Billa 07 [3]
Billa 07 [4]

Vanhasta Salim-Javedin käsikirjoituksesta Vishnu Vardhan on karsinut yhden tärkeän sivujuonen ja -henkilön kokonaan pois, ja kiristänyt muutenkin tempoa niin että Billa 07 on reilut puoli tuntia vuoden 1980 Billaa ja vuoden 2006 Donia lyhyempi. Vaikka tarinan käänteet olisivatkin siis jo tuttuja Billa 07:n parissa ei ehdi pitkästyä. Kameran takana häärinyt huippumies Nirav Shah (Dhoom, Dhoom 2, Pokkiri) vastaa Malesiassa kuvatun silmäkarkin huikeasta, sinisen ja vihreän eri sävyissä kylpevästä visuaalisesta pinnasta.

Billa 07 [5]
Billa 07 [6]

Nimiroolin vetävällä Ajith "ultimate star" Kumarilla on tähänastisista Donin/Billan esittäjistä vähiten luontaista karismaa, toisaalta hän ei Shah Rukh Khanin tapaan ole vähääkään ärsyttävä, osaa poseerata ja näyttää hyvältä aurinkolaseissaan ja muotivaatteissaan. Yuvan Shankar Rajan elokuvaan säveltämissä kappaleissa ei ole mitään vikaa, mutta paras biisi on silti alkuperäisestä Billasta lainattu "My name is Billa" -hitti, jonka moitteettomasti kuvitetussa letkeässä svengissä Billa 07 saavuttaa ehkäpä hienoimman hetkensä.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 4.2.2008
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!