Caroline Munro

Highlander: The Source (2007)

aka Highlander 5

Highlander: The Source #1 Highlander: The Source #2

"There can be only one."

Jos Päättymätöntä tarinaa ei lasketa, löytyykö elokuvahistoriasta valheellisempaa mainostusta?

Yleissivistystä jota kukaan ei tarvitse, osa 1: Gregory Widenin kirjoittama ensimmäinen Highlander -elokuva tuli ulos 1986. Queenin mahtipontisen musiikin ja Russell Mulcahyn eloisan ohjauksen siivittämä toimintafantasia menestyi kohtalaisesti ja näytti, että Tarzania vakuuttavan yksi-ilmeisesti muristen esittänyt Christopher Lambert pystyi samaan suoritukseen myös elokuvassa, joka vaatisi jotain aivan muuta (noin skottiaksentista alkaen). Kuolemattomien kamppailusta halki vuosisatojen kohti viimeisen eloonjääneen saavuttamaa myyttistä palkintoa kertova elokuva vaikutti harvinaisen hyvin suunnitellulta ns. suljetulta kertomukselta. Sen lopussa Lambert on leikannut pään irti kaikilta muilta kuolemattomilta. Hän saa palkinnon. The end.

Highlander: The Source [1]
Highlander: The Source [2]

Markkinatalouden lait kuitenkin suhtautuvat tarinankerronnan lakeihin kuin Charles Bronson katunilkkeihin, joten viisi vuotta myöhemmin tuli tulevaisuuteen sijoittuvaa jatkoa, jossa paljastui että kuolemattomat tulevat maapallolle toiselta planeetalta karkotettuna. Ensimmäisessä osassa kuollut Sean Connery heräsi henkiin, koska mies tuo enemmän yleisöä saleihin kuin pelkkä Lambert. Sitten hän kuoli taas. Sitten Lambert astui osaksi tähtiä, koska niin tehdään kun on tappanut kuolemattomia ulkoavaruudesta tapettuaan ensin kaikki edelliset kuolemattomat, joista jotkut ovat kuolemattomampia kuin toiset.

1994 tuli kahden edellisen väliin sijoittuva Highlander III: The Sorcecer joka paljasti, että ensin tapettujen kuolemattomien ja uusien avaruuskuolemattomien välissä Lambert tappoi taikavoimia omaavan kuolemattoman Mario van Peeblesin. Leffa katosi videomarkkinoille ja ihmiskunta huokaisi helpotuksesta paria nörttiä lukuun ottamatta.

Highlander: The Source [3]
Highlander: The Source [4]

Sääli vain, että nörteillä oli rahaa ja he halusivat sitä enemmän. Davis-Panzer Productions aloitti myyttilypsyn tv-sarjan muodossa jo 1992 esittelemällä maailmalle Lambertin hahmon myös kuolemattoman serkun Duncanin (Adrian Paul). Kerrataan: ensin Lambert tappoi kaikki. Sitten heitä tuli lisää avaruudesta vuonna 2025. Lambert tappoi kaikki taas - paitsi serkkuaan, joka itse asiassa eteerisesti sulauttaa Lambertin osaksi itseään vuoden 2000 katastrofissa Highlander: Endgame. Eli Lambert yhtä aikaa on itsenäisesti elossa, mutta myös kuollut ja osa serkkuaan, ts. mies on eräänlainen Schrödingerin Highlander. Tv-sarjojakin tehtiin vieläpä toinen, jossa seikkaili kuolematon naismurtovaras. Jota Lambert ei kai tappanut, eikä serkkunsa sulauttanut.

Osat 2-4 ovat tietysti sietämättömän huonoja ja tv-sarjat tyypillistä fantasiasontaa, jota kykenevät katsomaan vain ne samat ihmiset jotka katsovat jokaisen vastaavan, perustavat niille nettisivuja ja kirjoittavat päähenkilöiden salaisista seksiseikkailuista. Heidän ansiostaan "legenda pysyy elossa" ja niinpä viime vuonna maailmaan molskahti Gregory Widenin hyvän idean viimeisin äpärälapsi - Highlander: The Source.

Highlander: The Source [5]
Highlander: The Source [6]

Viides vitsaus kantaa mainoslausetta "The quest for mortality begins". Ahaa, nyt siis kuolemattomat taistelevat kuolevaisuudesta, onpa ovela tvisti alkuperäiskonseptiin. Tai ei, koska elokuvassa kuolemattomat itse asiassa taistelevat saavuttaakseen... kuolemattomuuden. Luulen että aivoni nyrjähtivät juuri, mutta jatkan vaaroista välittämättä reaaliaikaista hajoamisraporttia.

Liettuassa ja virtuaalilavasteissa tehosekoittimen selvyydellä etenevä tarina pyrkii ymppäämään lisää myyttisyyttä tuomalla mukaan taas lisää kuolemattomia, tällä kertaa "ajalta ennen ajanlaskun alkua." Takaumissa he ovat kuitenkin pukeutuneet uusimman larppimuodin mukaan. Sadomasopääilkimys on revitty Clive Barkerin teiniunelmista, käsikirjoitus fanifiktiofantasioista ja tarinankerronta Uwe Bollin ulosteista löytyvien loiseliöiden selkänahasta.

Pääosassa täyttää tilaa Adrian Paul, tosin jokseenkin kyseenalaisesti - suurimman osan aikaa seurataan Star Wreckin ylijäämäbudjetista karanneita pseudofuturistisia tomppeleita jaarittelemassa paskaa. Ohjaajana on Brett Leonard, joka on tehnyt vähemmän hyviä elokuvia kuin Christopher Lambert.

Highlander: The Source [7]
Highlander: The Source [8]

"Elokuvassa" on yksi "mielenkiintoinen" kohtaus: kun kuolemattomat ovat urhoollisesti tappaneet lauman liettualaisia Mad Max -hylkiöitä, kävelevät heerokset hidastetusti halki Itä-Euroopan joutomaan taustalla soidessa coveri ekan osan jylhästi aloittaneesta Queenin "Princes of the Universesta". Versio kuulostaa euroviisuihin pyrkivältä nu-metal -bändiltä ja osoittaa briljeeraavalla käsittämättömyydellään miten oudoilla tavoilla taiteellisesti jälkeenjääneet ihmiset voivat yrittää tavoitella kuvitteellisen kohdeyleisön suosiota.

Tämähän ei voi mitenkään menestyä, eihän? Pidetään peukkuja, että "the quest for stupidity ends".

*----
© Ilja Rautsi, julkaistu: 19.2.2008
keskiarvo
toimitus
1.33/5.00 (3)
 JSSMIR
  1.5 1.5 1.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!