Caroline Munro

Ninja Academy (1988)

Ninjaopisto

Ninja Academy #1 Ninja Academy #2

Genre

Kreikkalainen Nico Mastorakis on elokuvaohjaajana yhden kulttihitin ihme. Mies lunasti ekolokeronsa elokuvan aikakirjoissa armon vuonna 1975 päivänvalon nähneellä nimikkeellään Island of Death. Rapsakkaa ja elämäniloista seksuaali- ja eläinväkivaltaa sisältänyt elokuva pääsikin pian mukaan arvovaltaiselle brittiläisten konservatiivi-leffafriikkien ylläpitämälle DPP (eli tuttavallisemmin video nasty) -listalle ja piti sijoituksensa pahamaineisen listan elinkaaren loppuun asti.

Ninja Academy [1]
Ninja Academy [2]

Epäilemättä tästä rohkaistuneena televisiotuottajana ja -juontajana Kreikan sotilasjuntan ikeen alla uransa aloittanut Mastorakis päättikin tarjota talenttinsa anglosaksisen elokuvamaailman palvelukseen. Kovin suurta menestystä Nicolle ei ollut kuitenkaan maailmalla tarjolla, miehen filmografia koostuu lyhyehköstä ketjusta vähälle huomiolle jääneitä videolaarien kalkkunoita. Syystä tai syyttä edes miehen viimeisin, aina "kiinnostavaan" ja "ajankohtaiseen" internet-teemaan nojannut .com for Murderkaan ei kovinkaan monen alan harrastajan viisaria ilmeisesti värähdyttänyt.

Mutta mutta. Otetaanpa nyt suurennuslasin alle kuitenkin nimike Nicon filmografiasta vuodelta 1988. Kultainen kahdeksankymmentälukuhan muistetaan paitsi VHS:n kulta-aikana myös Poliisiopisto-elokuvien suuruudenpäivinä puhumattakaan ninjaleffojen valtakaudesta. Epäilemättä olikin vain ajan kysymys kuka neropatti keksisi ensiksi yhdistää nämä kaksi VHS-kulttuurin suurta rahasampoa. Tässä valossa onkin käsittämätöntä, ettei Nicon Ninja Academy nauti suurempaa kulttistatusta alan harrastajien piireissä. Johtuneeko siitä, että kyseessä on jokseenkin kädetön teelmys? En voi uskoa.

Ninja Academy [3]
Ninja Academy [4]

Sekalainen joukko elämässään tavalla tai toisella epäonnistuneita tallaajia päättää syystä tai toisesta ilmoittautua paikallisen ninjaopiston viikon mittaiselle alkeiskurssille. Mukana porukassa on omahyväinen pappa betalar -hulivili, jolta isukki on takavarikoinut viikkorahat, miimikko jonka tilin kulmakunnan farkkutakkikovikset rullaavat kerran viikossa, salainen agentti 007-11, jonka esimies on kyllästynyt tämän pyssyhurjasteluiden uhrilukuihin, kömpelö nörtti sekä asehullu veteraani. Tiukkoja t-paitoja ja mikroshortseja puolestaan tarjoilevat blondi rantatyttö ja brunetimpi kaverinsa.

Opistoa johtaa aito Mr Miyagi -koulukunnan edustaja, naamakarvainen mutta katolta kalju orientaalityyppi yhdessä tiukkapipoisen mutta hyvin varustellun tyttärensä kanssa. Kun soppaan lisätään vielä vähemmän humaanisti johdettu kilpaileva Beverly Hills Ninja Academy ja molempien opistojen senseiden välinen verivihollisuus, saa olla aika tahvo jos ei kuka tahansa näiden parametrien pohjalta pysty kirjoittamaan samankaltaista tahi parempaa vaikeuksien kautta voittoon -skenaariota.

Ninja Academy [5]
Ninja Academy [6]

Juonen ja senkaltaisten hapatusten tasolla Ninja Academy herättää lähinnä myötähäpeää. Sitä ei käy kiistäminen. Kovin on vähäistä ja innotonta myös kaikkinaisten itämaisten taistelulajien ja ninjatekniikoiden hyödyntäminen muutamaa heikkoa pakollista yhteenottoa lukuun ottamatta. Yksittäisten vitsien hauskuus vaihtelee asteikolla "ei hyvä jumala" - "mieto hörähdys". Itse asiassa elokuvan hauskuudesta kertoo paljon se, että hauskin tyyppi parakissa on se miimikko. Mutta asetetaanpa lopuksi kaikki perspektiiviin.

Jos lähtökohtana ivamukaelmalle on niinkin korkealaatuinen lähdemateriaali kuin Poliisiopisto-saaga, olisihan se sangen epäkohteliasta kyykyttää esikuvaa olemalla hauskempi. Ja objektiivisesti tarkastellen ei Ninja Academy sen huonompi ole mitä keskiverto Poliisiopisto-sarjan jatko-osa. Itse asiassa mitä pidemmälle Poliisiopistojen numeroinnissa mennään, sitä paremmin Ninja Academy pitää puolensa. Neutraalisti arvioiden Ninja Academy on ihan ammattitaitoisesti tehtyä paskaa. Hahmogalleria on vähintään yhtä eklektinen kuin Poliisiopistoissakin, vitsistä toiseen liikutaan ripeästi ja tuttujen ja turvallisten ennalta arvattavien gagien toteutus on kauttaaltaan siedettävää. Ninja Academyn pahin puute lieneekin se, että se ei valitettavasti mene yhtään sen pidemmälle huumorissaan kuin esikuvansakaan, vaan pitäytyy kiltisti sovinnaisuuden tylsällä puolella vaikka aineksia rujompaankin rekisteriin olisi varmasti ollut käytettävissä.

Ninja Academy [7]
Ninja Academy [8]

Kaiken tämän keskellä ei pidä kuitenkaan unohtaa, että se todellinen vertailukohta Ninja Academylle löytyy tietysti Italianmaalta. Kukapa voisi unohtaa kaikkien aikojen kädettömintä Poliisiopisto-rahastusta, tappavalla tylsyydellään vilkkaimmankin ADHD-teinin koomaan vaivuttavaa pökälettä Kyttäkoulun kaheleita. Sen rinnalla Ninja Academy loistaa kirkkaasti kuin senseinsä kullatut nunchakut lammen ylle nousevan aamuauringon kuulaassa valossa.

**---
© Markus Sorsa, julkaistu: 14.3.2008
keskiarvo
toimitus
1.75/5.00 (2)
 JSMS
  1.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!