Caroline Munro

Otto; or Up with Dead People (2008)


Otto; or Up with Dead People #1 Otto; or Up with Dead People #2

Bruce la Brucen uutukaisen synopsis herätti etukäteen intoa. Homouden ja zombiuden yhdistäminen tuntui ainakin periaatelisella tasolla kiehtovalta gender blendingiltä.

Otto on emopunkkaria muistuttava "zombie", joka laahustaa kohti Berliiniä etsien satunnaista sänkyseuraa syötäväksi. Otto ei ole kaupungin ainoa elävä kuollut ja muutenkin meno on aika "omituista".

Otto; or Up with Dead People [1]
Otto; or Up with Dead People [2]

Berliinissä saksalaisella rahalla kuvattu Otto; or Up with Dead People ei ole yhtä tyylitajuinen kuin ohjaajan aiemmat elokuvat. Siihen on ehkä rahahanan kautta eksynyt hitusen liikaa saksalaista camp-homoilua ja ärtsypärtsyperseilyä tavalla, joka ei sovi Brucen suorasukaiseen "turpa kiinni ja rööriin täytettä" -linjaan. Toinen syy elokuvan velttouteen saattaa liittyä siihen, että ohjaaja on niin kiihkeästi halunnut tributoida suosikkikauhuelokuviaan, kuten Night of the Living Deadia, Martinia, Night Tidea ja Carnival of Soulsia. Bruce La Bruce ei selvästikään ole vahvimmillaan hienovaraisen materiaalin kanssa ja elokuvan huippuhetket ovatkin lähinnä töksähtää splatterpornoa ja Dawn of the Deadin zombie-veriorgioiden muuttumista graafisiksi homo-orgioiksi. Läppä on suoraan sanoen aika väsynyttä.

Otto; or Up with Dead People [3]
Otto; or Up with Dead People [4]

Ei Otto; or Up with Dead People kuitenkaan mikään sysipaska tekele ole. Se on omassa erikoisuudessaan melko viihdyttävä ja bruce-la-brucemaiseen tyyliin äkkiväärä. Seksuaali-identiteettiä etsivän nuoren miehen zombie-allegoria voisi olla kiinnostava, jos ohjaajana olisi esim. William Friedkin. Nyt mahdollinen metataso ei varmaan tarkoita mitään muuta kuin, että "hei, mulla olisi tällainen hassu idea, annatko rahaa. Joo, otan toki kavereitasi mukaan elokuvaan" -meininkiä ja saksalaisissa homokapakoissa seläntaputusten hakemista kesälomadokailun lomassa. Otto; or Up with Dead People ei ole ulkomuodostaan huolimatta taide-elokuva, se on "taide"-"elokuva", johon on tallentunut kaiku vastaavista saksalaisteoksista Fassbinderista-Buttgereitiin. Mitä seuraavaksi? Lesbo-vampyyrilepakko? Transu-ihmissusi? Meneekö liian nokkelaksi?

**---
© Antti Tohka, julkaistu: 23.3.2008
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 SMATPI
  2.0 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!