Caroline Munro

La nuit des traquées (1980) :: The Night of the Hunted

aka Ragazza in amore

La nuit des traquées #1 La nuit des traquées #2

Genre

Ranskalainen, visuaalisesta tyylittelystä tunnettu kauhuelokuvien ohjaaja Jean Rollin ei ole helppo tapaus. Siinä missä Jess Franco on tehnyt rehellistä ja häpeilemätöntä roskaa liukuhihnapohjalta, on Rollinin tuotannossa runsaasti maukkaita yksityiskohtia sekä eittämätöntä tyylitajua. Sekä tietenkin arvostusta naiskauneudelle - ja alastomalle sellaiselle. Samaan aikaan Rollinin elokuvissa häiritsevät usein karmeat näyttelijät, logiikan puute sekä olematon henkilöohjaus.

La nuit des traquées [1]
La nuit des traquées [2]

La Nuit des traquées, paremmin Night of the Hunted -nimellä tunnettu psykologinen trilleri on vuodelta 1980, eikä tällä kerralla yllättäen ollakaan keskiaikaisessa linnassa juoksemassa nakuna himokkaita vampyyreita karkuun. Ohi ajava mies löytää nuoren naisen, Elysabethin, harhailemassa metsässä apua huutaen. Elysabeth menettää muistinsa sitä mukaa kun asiat tapahtuvat, eikä näin ollen muista miksi on metsässä yleensä ollutkaan. Parille syntyy lyhytkestoinen mutta kiihkeä suhde, mutta eräänä päivänä Elysabeth haetaan lääkäreiden toimesta talteen. Matka jatkuu outoon sairaalaan, jossa muistinsa menettänyt kaunotar tapaa muita kaltaisiaan.

La nuit des traquées [3]
La nuit des traquées [4]

Rollin käyttää kerrostalojen pelkistetyt sisätilat hyödykseen, ja klaustrofobisen tunnelman tarkoituksellinen ahdistavuus saa näin lisäpontta. Elokuvan ilmapiiri on muutenkin sen yksi vahvuuksista. Rollinin elokuvien hidas tahti ei tällä kerralla ole vaivaannuttavaa, vaan tukee elokuvan tarinaa ja henkilöhahmojen taustoja. Erona ohjaajan tunnetuimpiin elokuviin tällä kerralla ei päästä ihailemaan kauniita linnoja ja vehreää luontoa, vaan ehkäpä kriittisenä kommenttinakin nyt näytetään suorista linjoista koostuvia moderneja kerrostaloja ja kolkkouttaan kumisevaa betoniviidakkoa.

La nuit des traquées [5]
La nuit des traquées [6]

Night of the Hunted tuo usein mieleen David Cronenbergin varhaisemman tuotannon, sekä tarinaltaan että ulkoiselta olemukseltaan. Valitettavasti dialogi ja useiden kohtausten suoranainen tökeryys sekä logiikan täydellinen puute tuottavat myötähäpeää niin usein, että uskottavuus tipahtaa tällöin alhaiseksi. Pornotähtenä tunnetuksi tullut Brigitte Lahaie Elysabethin roolissa näyttelee kohtuullisen luontevasti, eikä tällä kertaa muukaan kaarti aiheuta pahempia tuntemuksia. Paljasta pintaa näytetään aina kun mahdollista, oli se sitten tarinaan liittyvää tai ei. Useimmiten ei.

La nuit des traquées [7]
La nuit des traquées [8]

Moni Rollinin kakku on päältä kaunis, mutta kaunis pinta menee hukkaan huolimattomuuden tai välinpitämättömyyden takia. Onneksi Night of the Hunted parantaa jokaisella osa-alueella loppua kohden ja tarinaan pumpataan viime metreillä uutta puhtia ja kiinnostavuutta, tarkoituksettomalta tuntuneen haahuilun ja käsittämättömien käänteiden jälkeen. Vaikka Night of the Huntedia ei voine suositella ensimmäiseksi Rollin-elokuvaksi, on sillä ansionsa ohjaajan epätasaisessa urassa.

Versioinfo (14.4.2008):

Fireboxin/Another World Entertainmentin DVD-julkaisu ei anna juuri moitteen aihetta, vaikka printissä onkin ollut jonkin verran roskia. Mikä tärkeintä, värit toistuvat luonnollisesti. Lisämateriaalina nähtävä kuvagalleria Night of the Huntedin tuotantovaiheesta sekä Requiem of a Vampiren ja The Living Dead Girlin traileri saavat tällä erää kelvata.

**½--
© Esa Linna, julkaistu: 14.4.2008
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (6)
 JSSMTPJMELJM*
  3.0 4.0 2.5 3.5 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.05/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (11)
27%
La nuit des traquées (1980)  La nuit des traquées (1980)Night of the Hunted  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (20.8.2010 20:01:59)
user avatar Olipas väsyttävää katsottavaa, yksi heikoimmista Rollineista. Tätä ei pelasta edes Lahaien täydellinen kroppa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa