Caroline Munro

Across 110th Street (1972)

Verinen katu

aka Den blodiga gatan; Massakern på 110:e gatan

Across 110th Street #1 Across 110th Street #2

Across 110th Street on tarina New Yorkin Harlemissa tapahtuvasta raharyöstöstä ja sen seurauksista eri tahoille. Kolme mustaa miestä ryöstää italialaisilta 300 000 Yhdysvaltain dollaria teurastaen samalla kourallisen mafiosoja ja muutaman poliisinkin. Tapauksen johdosta pikkurikolliset saavat peräänsä karun mafiapäällikön (Anthony Franciosa) sekä tapausta tutkivat poliisipäällikkö Mattellin (Anthony Quinn) ja poliisietsivä Popen (Yaphet Kotto). Se mitä seuraa on tylyllä tavalla kiristyvää verkkoa niiden ympärille, jotka hämärän rahasalkun kanssa päättivät olla tekemisissä.

Across 110th Street [1]
Across 110th Street [2]

Barry Shearin elokuva on todentuntuinen ja havainnoiva kuvaus 1970-luvun mustasta alueesta New Yorkin suurkaupungissa. Kadut ja talot henkivät voimakasta läsnäoloaan samalla, kun vaikeisiin tilanteisiin syntyneet tai ajautuneet nuoret mustat yrittävät varmistaa oman alueensa betonimaailmassa, jossa kylmä raha määrittää kaikkien mahdollisuuksia. Shear kuljettaa tarinaa erinomaisesti rytmitettynä vaihdellen italialaisen jyräävästä vallan -ja kostonhimosta hiostavassa lymyämistilassa olevien ryöstäjien kautta kahteen poliisietsivään, jotka myös edustavat eri rotuja.

Anthony Quinnin poliisipäällikköhahmon kautta elokuva syvenee, kun paljastuu tällaisessa urbaanissa maailmassa väistämättä elävä tosiasia lain ja rikollisuuden epäselvistä rajoista. Quinnin esittämä ikääntynyt ja äkkipikainen päällikkö saa pian rasistin maineen samalla, kun nuori ja kunniallinen etsivä Pope luottaa astetta väkivallattomampiin toimintamuotoihin ja työssään kokemaansa arvokkuuteen. Quinn huomaa niin oman taantumuksellisuutensa kuin kyseenalaisen riippuvuutensakin, kun hänen rinnalleen ilmestynyt nuori musta poliisietsivä edustaa sekä eri rotua että erilaista moraalia.

Across 110th Street [3]
Across 110th Street [4]

Elokuva on melankolinen mutta ei kauttaaltaan nihilistinen kuvaus väkivaltaisesta rikoskierteestä sekä rodullisista ylemmyysasenteista. Loppua kohden ryöstökeikasta vastannut porukka ajautuu toivottomien ratkaisujen ja yritysten eteen, sillä hitaasti mutta varmasti läpi tarinan käy ilmi, että mafialta tai poliiseilta piileskely on mahdotonta, tai että paon olisi pitänyt kattaa enemmän kuin saman osavaltion rajat. Sekä pikkurikollisten ja rikollisjärjestöjen johtohahmojen että lakia ja oikeudenmukaisuutta edustavien poliisien työn kuvauksessa Across 110th Street on antoisimpia ja kaunistelemattomimpia rikoselokuvia, jota tulee verrattua niin Scorsesen kuin Friedkininkin elokuviin.

Across 110th Street [5]
Across 110th Street [6]

Kuvaus ja lavastus loistavat sekä ulko- että sisäkohtauksissa, joista ensiksi mainittuihin liittyen hyvänä esimerkkinä toimii eräs tapahtumakeskiöksi nouseva kerrostaloalue ja sen uskomaton romutakapiha. Näky on kuin jostain apokalyptisesta urbaani-scifistä. Bobby Womackin tarttuva tunnusmusiikki esiintyy myös Tarantinon Jackie Brownissa ei-yllättäen, sillä Across 110th Streetin alamaailmateemat ovat hyvin lähellä Tarantinon ensimmäisten elokuvien sisältöä.

Tunnelma Across 110th Streetissä on kauttaaltaan uhkaava ja väkivaltainen. Veriteoilla ei mässäillä kuvastossa, vaan katsoja joutuu itse päättelemään sitä henkistä ilmapiiriä, missä julmat teot on suoritettu, ja siinä piilee yksi elokuvan vahvuuksista autenttisuuden, kokonaisvaltaisen tunnelman, saavuttamisessa. Teknistä kömpelyyttä on havaittavissa vain muutamassa vähäpätöisessä yksityiskohdassa elokuvan lopun ammuskelussa ja tulipätsissä. Toisinaan elokuvan toimintakohtauksissa on myös samaa raakaa kylmyyttä kuin Sam Peckinpahin lännen- tai rikoselokuvissa, joissa laukaistut luodit repivät uhrinsa säälimättä kuoliaiksi. Puvustuksellisena ansiona ryöstäjäporukan tuhlaaja-autokuskin suosima värivaatetus on häikäisevän omaperäistä ja arvokasta näkemystä pukeutumisen ilmaisuvoimasta ja irrottelusta.

****½
© Juho Malanin, julkaistu: 17.4.2008
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (9)
 JSSMTPJMJM*MHMMEMTM
  4.5 3.5 4.0 4.0 4.5 4.0 2.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.02/5.00 (28)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  58 (74)
78%
Across 110th Street (1972)  Across 110th Street (1972)Verinen katu  

kommentit

odota...
Meller kommentoi (31.3.2011 21:19:56)
user avatar Olen tylsän samaa mieltä sekä pisteytyksestä että elokuvasta. Tylyn komeaa jälkeä kaikessa ankeudessaan niin tarinallisesti kuin kuvauksellisesti, roolitus ja näyttelysuoritukset toimivat erinomaisesti ja turhalta romantisoinnilta säästytään.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa