Caroline Munro

Rolls Royce Baby (1975)

aka Rolls-Royce Baby; Le insaziabili voglie della ragazza con la roll royce

Rolls Royce Baby #1 Rolls Royce Baby #2

Lina Romay on Lisa Romay, kuuluisa seksielokuvien tähti ja sivutoiminen alastonmalli. Ilmeisesti Romay on paitsi hyväpalkkainen (komeasta kartanosta päätellen) myös nymfomaani, kun vapaa-aikakin kuluu lähinnä sormet pimpillä. Välillä yksitoikkoista arkea tosin voi rikkoa lähtemällä ajelulle Rolls Roycella ja naida sen takapenkillä maaseudun syrjäteillä ilmeisen yleisiä liftareita. Tai autonkuljettajaa. Liftarit voi myös hoidella keskellä peltoa. Tai autonkuljettajan olohuoneessa. Niin.

Siinä melko lyhentämättömänä tämän tuottaja-ohjaaja Erwin C. Dietrichin hengentuotteen juoni. Elokuvan syvällisemmästä sisällöstä kiinnostuneille kerrottakoon teoksen olevan lähinnä ns. sooloilua, vaikka aina välillä rouva Romayn lompsa saa muutakin sisältöä kuin omat sormet. Ensin mainituissa kohtauksissa kamera suorastaan nuoleskelee Romayn tiedätte-kyllä-mitä, heterompien kohtauksien alkaessa kamera taas siirtyy aina jalustalle hövelin etäisyyden päähän, joten suoranaista pornoa Dietrich ei tälläkään kertaa ohjaa.

Rolls Royce Baby [1]
Rolls Royce Baby [2]

Lienee sanomattakin selvää, ettei tällaisen teoksen arvottaminen jonkun Leonard Maltinin arvomaailmalla ole kovin mielekästä. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, haluaako katsella erästä aikansa seksisymbolia ja Jess Francon avovaimoa alastomana reilut 80 minuuttia. Vaikka vastaus onkin jokaiselta 70 ja -80 -lukujen euroerotiikkaan vähänkin perehtyneeltä automaattinen "NO TOTTA KAI!", olisi Dietrich silti voinut skarpata teknisen toteutuksen kanssa eikä tyypilliseen tapaansa mennä sieltä, missä aita on matalin.

Kuvaus on tasaisen kaunista, mutta juonettomaksi elokuvaksi Rolls Royce Babyn rytmitys takeltelee yllättävän pahasti; ensin katsoja saa odotella nimessä hehkutetun luksusauton ilmestymistä elokuvan puoliväliin ja sen jälkeen sinne taas sijoitetaan liian suuri osa kohtauksista, mikä vie sinänsä kiinnostavalta markkinointivaltilta nopeasti viehätyksen. Rolls Roycen vastapainoksi mukana on rekka, jonka ohjaamo on uskottavuudessaan Plan 9 from Outer Spacen lentokoneen vastaavan luokkaa ja kuski kääntelee rattia tavalla, jolla mikä tahansa oikea ajopeli olisi sekunneissa ojan pohjalla. Muina kuvauspaikkoina toimivat lähinnä yksi tien pätkä, pelto, kolme eri huonetta ja that's it. Ärsyttävin kompastuskivi on kuitenkin taustamusiikki, jota periaatteessa on enemmänkin mutta käytännössä taustalla tuntuu aina soivan se sama kappale, joka alkaa ärsyttämään poikkeuksellisen nopeasti ollakseen pelkkää harmitonta taustamusiikkia.

Rolls Royce Baby [3]
Rolls Royce Baby [4]

Muutamat yksityiskohdat antavat syyn epäillä elokuvan konseptin olleen alun perin hieman erilainen ja erikoisempien ideoiden sitten yleisen hälläväliä-asenteen vallitessa jääneen toteuttamatta. Heti elokuvan alussa Lisa Romay mainitsee uusimman filminsä olevan Rolls Royce Baby, mutta heittoa ei sen paremmin perustella eikä siihen myöskään palata. Myöhemmin yhdestä kohtauksesta toiseen jatkuva taustamusiikki katkaistaan nostamalla neula vinyyliltä ja onpa mukana myös yksinkertainen Emmanuelle-parodia, mutta nämäkään kohtaukset eivät tunnu liittyvän muutoin tiukasti fiktiiviseen kokonaisuuteen oikein mitenkään. Jos Dietrichin ajatus oli tehdä jonkinlaista pidemmälle vietyä genreparodiaa tai metaelokuvaa, ei se välity katsojalle oikein mitenkään.

Teoksen lähtökohdista vielä sen verran, että sitkeän huhun mukaan elokuvan Rolls Royce olisi Dietrichin oma ja koko projekti heitetty kasaan lähinnä sen takia, että herra tuottaja pääsisi silmäilemään elokuviensa tähteä kerrankin oikein sydämensä kyllyydestä. Jos näin on, täytyy elokuvalle antaa heti vähintään puoli tähteä lisää ja Dietrichille vähän myöhästynyt Vuoden Pelimiehen palkinto asiaankuuluvin seremonioin. Valitettavasti ABCDVD:n muutoin laadukas julkaisu ei asiaan tuo selvyyttä, vaikka kyseessä onkin Dietrichin oma firma ja monissa muissa sen julkaisuissa herra ohjaajaneron haastattelu mukana.

**½--
© Teijo Haavisto, julkaistu: 24.4.2008
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 JSTH
  2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!