Caroline Munro

Moosa Khan (2001)


Moosa Khan #1  

Genre

"Allahu akbar!" Intia ja Pakistan ovat kinastelleet keskenään paitsi sotakentillä myös elokuvataiteessaan. Bollywoodin antipakistanilaisten elokuvien määrä on leegio ja niiden levinneisyys maailmalla hyvä, vastapuolen filmipropaganda taas on jäänyt jokseenkin tuntemattomaksi. Yksi pahamaineisimmista on kuitenkin kohtalokkaan vuoden 2001 lopulla teattereihin tullut Moosa Khan, joka oli niin räikeän hinduvastainen että Pakistanin valistunut väestönosa sai sen levityksen kiellettyä, tosin vasta kuukausia ensi-illan jälkeen. Paikanpäällä tällainen uskontokuntien välinen vihanlietsonta ei varmaan naurata ajattelevia ihmisiä, mutta kaukaisessa Euroopassa voi suhtautua asiaan rennommin ja ottaa elokuvan elokuvana.

Moosa Khan [1]
Moosa Khan [2]

Moosa Khanin tapahtumat sijoittuvat ehkä hieman kuvitteelliseen, monikulttuuriseen Kashmiriin, jossa pikku Moosan isä toimii paikallisten muslimien hengellisenä auktoriteettina, muftina. Degeneroituneita hinduja ja rahan jumalakseen korottaneita länsimaalaisia korkeamoraalinen mufti ärsyttää jo pelkällä olemassaolollaan ja hänestä hankkiudutaan väkivalloin eroon. Muftin kuoleman jälkeen Kasmirissa alkaa anti-islamilainen hirmuhallinto, jossa kunnon musulmaaneilla on ahtaat oltavat. Uskonsa menettäneestä Moosasta kasvaa pitkätukkainen, ratsain liikkuva palkkasoturi, jolla on Kashmirin nopein Kalašnikov. Tehdessään bisneksiä vääräuskoisten kanssa näiden vankina oleva muslimityttö Saima herättää Moosan uinuvat uskonnolliset tunteet resitoimalla Koraania sopivassa tilanteessa. Moosa kaappaa Saiman mukaansa, ampuu tiensä ulos ja pakenee korpeen elämään romanttista agraarielämää maata viljellen, Jumalaa palvoen ja lisääntyen. Idylli särkyy kun kaffirit löytävät vuosien päästä tiluksille Moosan ollessa poissa ja tappavat Saiman. Moosan ei auta muuta kuin kaivaa aseensa taas esiin ja lähteä jälkikasvunsa kanssa näyttämään uskottomille mistä puusta on veistetty todellinen Allahin soturi.

Moosa Khan [3]
Moosa Khan [4]

Pakistanilaisen elokuvan alfauros Shaan on fiksu mies, hyvä näyttelijä eikä käsittääkseni mikään kiihkomuslimi. Moosa Khanin islampropaganda kummunneekin enemmän halusta ärsyttää hinduja kuin mistään henkilökohtaisesta vakaumuksesta. Länsimaalaiselle katsojalle elokuvan uskonnollista sanomaa kiinnostavampi onkin sen estetiikka, Moosa Khan näyttää nimittäin hyvin paljon pakistanilaiselta spagettiwesterniltä. Länkkärivaikutteiden, islamismin ja normaalin pakistanilaisen meiningin sekoituksesta ei synny ehkä oikeasti hyvää elokuvaa, mutta eksoottisuudellaan kiehtova genremutantti kumminkin.

Moosa Khan [5]
Moosa Khan [6]

Moosa Khanin uskonnollisia aspekteja saadaan kiittää sen parhaista "mitä hemmettiä" -hetkistä. Absurdeimmassa kohtauksessa Moosa astelee juuri kohti lopullista taistelua vihollistensa kanssa kun minareetista kajahtaa rukouskutsu, ja säntillisenä muslimina Moosa alkaa palvontamenoihin. Vääräuskoiset käyttävät tietysti tilannetta hyväkseen ja ampuvat minkä ehtivät Moosan väistellessä luoteja kuin Matrix-mies rukouskumarrusten avulla. Yhden valtavankokoisen luodin pysäyttää Jumala itse Moosan nenän eteen, josta tämä poimii sen käteensä ja heittää sivuun.

Moosa Khan [7]
Moosa Khan [8]

Teknisesti Moosa Khan on heikko kuten pakistanilainen elokuva yleensäkin. Kaukana ollaan Bollywoodin tasosta. Toimintakohtauksia vesittää puuduttava tapa tarjota katsojalle kerta toisensa jälkeen sellaisia kahden otoksen sarjoja, joista ensimmäisessä Shaan ampuu tai iskee kohti kameraa ja toisessa näytetään miten vastustaja reagoi nyrkkiin/luotiin. Visuaalisella puolella Shaanilla on kyllä kiitettävää yritystä, hienoa kuvastoa nähdään esimerkiksi loppukahakassa kun täysmustiin pukeutunut Moosa ampuu kahdella konepistoolilla yhtä aikaa rakennusten räjähdellessä taustalla. Alkutekstien alla soiva tunnussävelmä on napattu Michael Mannin Viimeisestä mohikaanista, astetta erikoisempaa lainaa taas edustaa elokuvan saluuna-ammuskelun taustamusiikki: räiskintää säestää Prodigyn "Smack My Bitch Up".

**½--
© Matti Erholtz, julkaistu: 29.4.2008
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!