Caroline Munro

The Collingswood Story (2002)


The Collingswood Story #1 The Collingswood Story #2

The Blair Witch Project (1999) aloitti vuosituhannen vaihteessa buumin, joka sai kaikki videokameran omistavat opiskelijaporukat ja amatöörimaakarit haaveilemaan jättipotista ja breikkaamisesta oikeiden elokuvien maailmassa. Onneksemme emme koskaan kuulleet kuin muutamasta yrittäjästä, sillä tuotokset olivat pääsääntöisesti odotetun kehnoja. Törkeimmin genreä venytti The Blair Witch Projectin jatko-osa Book of Shadows: Blair Witch 2 (2000), jossa parinkymmenentuhannen taalan budjetti vaihtui 15 miljoonaan. Median ja suuren yleisön mielenkiinto laantui ymmärrettävän nopeasti, mutta se ei välttämättä tarkoita että nämä post- The Blair Witch Projectit olisivat kaikki ala-arvoista kuonaa. Pieniä Sundancessa ja Cannesissakin pyörineitä elokuvia väsännyt Michael Costanza oli vaikeuksissa löytää kunnon rahoitusta ja päätyi kokoamaan kotivideobuumin jälkilöylyissä omaa mikroluokan kauhuelokuvaansa.

The Collingswood Story [1]
The Collingswood Story [2]

The Collingswood Story alkaa parikymppisen Rebeccan (Stephanie Dees) syntymäpäivänä. On/off -poikaystävä kotipuolesta ottaa nettikameralla yhteyden New Jerseyyn opiskelemaan muuttaneeseen tyttöön ja neuvoo miten tekniikka toimii. Kamera on lahja, jolla pariskunta voisi pitää yhteyttä välimatkasta huolimatta. Koko elokuva kuvataan vain ja ainoastaan webcamin kuvana, välillä otosten peittäessä koko ruudun ja välillä ollen pienemmässä ikkunassa Rebeccan tai Johnnyn (Johnny Burton) työpöydällä.

Rebecca kertoo haluavansa juhlia syntymäpäiväänsä, joten hän tietysti tekee läksyjä nettikameran ääressä. Johnny kuitenkin houkuttelee tytön soittamaan elokuvaa varten ideoidulla Dekko-ohjelmalla lähettämiinsä numeroihin. Tarjolla on juttuseuraa tarjoavaa ihraista ja puolialastonta partaveikkoa ja syntymäpäivälaulua soittavaa ukulelen taitajaa, kunnes kolmantena ruudulle änkeää selvänäkijä Vera Madeline. Maksullisia palveluja tarjoavan Madelinen ilmainen maistiainen tarjoaa niin hurjan täkyn, että sekä Johnny ja Rebecca päätyvät soittelemaan tälle vuorotellen. Tarinat 1850-luvulla vaikuttaneesta Alan Tashista ja tämän jälkeensä jättämistä yhdeksästä silvotusta tytöstä tuntuvat aluksi vitsiltä, mutta kun nettihaut tarjoavat paikallislehden artikkeleita alueella vaikuttavasta salaseurasta ja omituisista rituaalimurhista alkaa jännitys kiristyä.

The Collingswood Story [3]
The Collingswood Story [4]

The Collingswood Story etenee esikuvansa tavoin verkkaisesti, lähtien liikkeelle rennosta jutustelusta ja polkien vääjäämättömästi syvemmälle pelon syövereihin. Kun aluksi vaivaannuttavaan tekniseen toteutukseen ja Windowsin työpöydän tuijottamiseen tottuu, paskanjauhanta alkaa väistyä ja elokuva imee oikeasti mukaansa. Juoni on sinänsä naiivi ja kuvasto moneen kertaan nähtyä, mutta toteutus toimii yllättävän hyvin. Amatöörinäyttelijät eivät ole oikeastaan yhtään sen enempää kuin roolinsa, tavallisia opiskelijanuoria. Päähenkilöinä olevan pariskunnan ja selvännäkijän lisäksi elokuvassa ei nähdä kuin yksi muu hahmo, Johnnyn pilveä polttava kaveri. Hahmojen vähyys tukee elokuvan klaustrofobisuutta ja intiimiyttä ja on varmasti ollut myös kustannustehokas ratkaisu.

Mike Costanza oli hyvin ajan hermolla yhdistäessään The Blair Witch Projectin ideoita paitsi toiseen miljööseen myös uuteen mediaan. Pedofiilikuvauksia lukuun ottamatta internetin mahdollisuuksia on hyödynnetty yllättävän vähän kauhuelokuvissa. Ringujen suttuiset videonauhat eivät olleet vertaisverkosta ladattuja DivX-pläjäyksiä, mutta esimerkiksi YouTube tai Facebook loisi otollisen keinon kuvata häiriintynyttä vainoajaa. Ehkä suurissa tuotantoyhtiöissä verkko nähtiin niin pitkään pelkästään alalle haitallisena piratismin vuoksi, että vasta nyt mahdollisuuksia aletaan käyttää tosissaan. Pienet, itse tehdyt esimerkiksi YouTubeen sijoittuvat elokuvat ja sarjat ovat jo yleisiä, mutta suuremmista tuotannoista todelliset innovaatiot edelleen uupuvat. Isoja rahoja haistellessa tuotesijoittelukin on äärimmäisen helppoa, The Collingswood Storyssa ei kuitenkaan Googlea tai Skypeä nähdä.

The Collingswood Story [5]
The Collingswood Story [6]

The Collingswood Story oli aluksi hankalasti hankittava ja sitä myytiin vain elokuvan omilla kotisivuilla, mutta kesällä 2006 Anchor Bay julkaisi sen dvd:lla. Elokuva on päässyt myös maksukanavien levitykseen. Ajoittain kliseisistä ratkaisuistaan huolimatta se on ehdottoman suositeltava katsottava, ei vain erikoisen toteutuksensa vaan aidosti onnistuneen tunnelmansa vuoksi. Kymppitonnilla ei paljon hurjempia väristyksiä saa aikaiseksi.

***½-
© Mika Vallinen, julkaistu: 28.4.2008
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!