Caroline Munro

La casa dell'orco (1988) :: The Ogre

aka Brivido giallo - La casa dell'orco; Demons III; Demons III: The Ogre; The Ogre: Demons 3; Ghost House II

La casa dell'orco #1 La casa dell'orco #2

Genre

Lapsesta asti painajaisista kärsinyt amerikkalainen kauhukirjailija Cheryl (mm. The Barbariansissa Canarya näytellyt Virginia Bryant) matkustaa poikansa Bobbyn ja miehensä Tomin (Paolo Malco, Scorpion with Two Tails) kanssa italiassa sijaitsevaan vanhaan kartanoon lomailemaan ja työstämään uusinta teostaan.

Cherylin painajaiset ja nykyisyys kohtaavat, kun hän löytää kartanon kellarista lapsuuden painajaisessaan kadottamansa valkoisen teddykarhun.

La casa dell'orco [1]
La casa dell'orco [2]

Dvd:n kannessa komeilevasta Demons 3: The Ogre -nimestä huolimatta elokuvalla ei ole mitään tekemistä Lamberto Bavan aiempien (saati myöhempien) Demons-nimeä kantavien elokuvien kanssa, vaan kyseessä on puhdas myyntikikka (alkuperäinen syypää nimiväännökseen on brittiläinen Trans-Global Pictures, ja mm. Media Blasters jatkoi tätä perinnettä dvd-julkaisullaan). Alkuperäisen italiankielisen nimen (La casa dell'orco, "The House of Ogre"), ja etenkin laatunsa puolesta, teos olisi sopinut hyvin 80-90-luvun taitteen "Houses of Doom" (mm. Fulcin House of Clocks & Sweet House of Horrors) -tv-kauhuelokuvien sarjaan. Mutta näin ei siis ole, vaan The Ogre kuuluu Bavan omaan "Brivido giallo" -nimellä kulkevaan neljä tv-elokuvaohjausta käsittävään sarjaan. Muut kyseisen sarjan elokuvat ovat Graveyard Disturbance (1987), The Changeling 2 (1987) ja Dinner with a Vampire (1988).

La casa dell'orco [3]
La casa dell'orco [4]

Itse elokuva sisältöineen on äärimmäisen minimalistinen. Päähenkilöiden ohella ei nähdä kuin muutama sivuhenkilöt, joista mielenkiintoisin on yhteensä melkein minuutin verran ruutuaikaa saava vanhaa hullua taidemaalaria näyttelevä Alex Serra. Tapahtumat koostuvat suurimmaksi osaksi hitaasta haahuilusta kartanon käytävillä ja lähikuvista Cherylin "pelästynyt jänis" -katseesta. Verta, saati muutakaan graafista kuvastoa, ei elokuva tarjoile. Parissa kohtauksessa sentään vilahtavat tissit.

Elokuvan "Ogren" alkuperää ei koko aikana selvitetä kunnolla. Katsojalle kyllä selviää, että peikko syntyy kattoon liimautuneesta sykkivästä munasta, pukeutuu syystä tai toisesta renessanssivaatteisiin ja kiihottuu orkideoista, mutta perustelut näille jäävät hyvin epäselviksi. Yhdessä kohtauksessa Cheryl näkee kartanon pölyisen huoneen pöydälle auki jätetyssä kirjassa kuvan Goyan maalauksesta "Saturnus ahmii poikaansa", ja ilmeisesti tämä viittaus liittyy jotenkin kyseisen kartanon peikkoon. Tai sitten ei.

La casa dell'orco [5]
La casa dell'orco [6]

The Ogre olisi voinut toimia edes osin paremmin vaikkapa episodielokuvan yhtenä lyhyenä tarinana kuin kokonaisena omana elokuvanaan. Nykyisessä puolitoistatuntisessa muodossaan se on ehdottoman ylipitkä ja kaikessa tapahtumaköyhyydessään todella mielenkiinnoton teos. Edes Simon Boswellin ok-hyvä-soundtrack ei tuo elokuvalle juuri mitään lisäarvoa. Hyvistä kuvakulma- ja valaistusvalinnoista elokuva kuitenkin ansaitsee kehut.

Elokuva kärsii monilta osin myös erittäin pahoista jatkuvuusvirheistä, joista tökeröimpinä mainittakoon tyhjästä kellarin lattialle ilmestyvä sukelluslamppu ja kamerakulman vaihtuessa Tomin käteen ilmestyvä valtava kirves.

Versioinfo (19.5.2008):

Paras saatavilla oleva versio on Media Blastersin/Shriek Show'n dvd. Kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1 ja laatu julkaisijalle ominaiseen tapaan erittäin mainio (mitä nyt lievää rakeisuutta havaittavissa vähävaloisissa otoksissa). Itse elokuva on dubattu englanniksi (printtinimi elokuvan alussa on The Ogre). Tekstityksiä ei ole. Ekstroina Lamberto Bavan haastattelu ja trailereita.

Jos elokuvan aikoo hankkia, kannattaa harkita suoraan Shriek Show'n "Demons - Triple Feature" -boksia, johon The Ogren ohella kuuluvat Lenzin Black Demons (1991) ja Mattein The Other Hell (1980).

**---
© Jetro Suni, julkaistu: 19.5.2008
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (3)
 JSSM
  2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.13/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!