Caroline Munro

The Queen of Black Magic (1979)

aka Ratu ilmu hitam; Black Magic; Black Magic III; Black Magic Queen; Black Magic Terror; Exorcisme noir

The Queen of Black Magic #1 The Queen of Black Magic #2

Kolmas Mondo Macabron julkaisema indonesialainen elokuva on siinä mielessä merkkitapaus, että kyseessä on ensimmäinen dvd:llä julkaistu legendaarisen Suzzanna Martha Frederika von Oschin (s. 1942) elokuva. Suzzanna aloitti lapsinäyttelijänä jo 1958 mutta loi varsinaisen maineensa 70- ja 80-luvun kauhu- ja fantasiaelokuvillaan kuten Nyi blorong (The Snake Queen, 1982), Sundelbolong (Devil Woman, 1982) ja Petualangan cinta nyi blorong (The Hungry Snake Woman, 1986). Musta magia -aiheisen kauhun tasokas edustaja The Queen of Black Magic on aiemmin julkaistuja The Devil's Swordia ja Virgins from Helliä paljon rauhallisempi, "klassisempi" ja vähemmän camp. Pelkkää hassunhauskaa kalkkunamenoa odottavien ei siis kannata vaivautua, mutta muille eksoottisen roskan ystäville The Queen of Black Magic tarjoaa jämäkän puolitoistatuntisen matoja, irtopäitä ja uskonnollista sanomaa.

The Queen of Black Magic [1]
The Queen of Black Magic [2]

Indonesialaisessa maalaiskylässä alkaa tapahtua kummia ja taikauskoiset kyläläiset arvelevat asialla olevan jonkun pahantahtoisen noidan. Paikallinen pelimies usuttaa väkijoukon entisen rakastettunsa Murnin kimppuun, ja tyttö heitetään alas jyrkänteeltä. Murni jää kuitenkin henkiin ja hänet ottaa hoiviinsa luolassa asuva erakko, joka alkaa opettaa siveälle ja hurskaalle Murnille mustaa magiaa. Erakon toimiessa takapiruna alun perin kostoon kielteisesti suhtautunut Murni suuntaa uudet taitonsa hänet lynkanneita ihmisiä vastaan varsin hurmeisin seurauksin.

The Queen of Black Magic [3]
The Queen of Black Magic [4]

Suzzannan veistokselliset piirteet ja kuninkaallinen näyttelemistyyli tenhoavat, mutta valitettavasti Murnin passiivisuus ja kiltteys tekevät hahmosta vähän tylsän. Kesyyttä elokuvaan tuo myös mukaan ympätty opetus siitä kuinka uskonnon, tässä tapauksessa siis islamin, harjoittaminen on tepsivä lääke taikuutta vastaan. Pinnan alla muhivat kiinnostavat teemat magian suhteesta seksuaalisuuteen ja uskontoon jäävät kehittelemättä. Erikoisefekteissä ei sen sijaan löydy moitteen sijaa. Tehostevelho El Badrunin elokuvaan luomat räjähtävät päät ja kuplivat ihot ovat pieteetillä tehtyä ja hyvännäköistä efektitaidetta. Myös korkealaatuinen kuvaus ja paikoitellen oivaltava visuaalinen ote auttavat katsojaa vähemmän kiinnostavien jaksojen yli.

The Queen of Black Magic [5]
The Queen of Black Magic [6]
Versioinfo (21.7.2008):

Mondo Macabron dvd-julkaisu pitää sisällään englanniksi dubatun ja alkuperäisestä negatiivista digimuotoon siirretyn version 2.35:1 (16x9) kuvasuhteella. Ekstroina löytyy elokuvan taustoja valottavia tekstiruutuja, kymmenminuuttinen dokumentti jossa vieraillaan efektimies El Badrunin tehostepajassa, alkuperäinen (kuvalaadultaan heikko) traileri ja kimara muita Mondo Macabron julkaisemien elokuvien trailereita.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 21.7.2008
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JM*ME
  3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
The Queen of Black Magic (1983)  The Queen of Black Magic (1983)