Caroline Munro

Surveillance (2008)

aka Unter Kontrolle

Surveillance #1 Surveillance #2

David Lynchin tyttären Jenniferin esikoisohjaus Boxing Helena oli vuonna 1993 melkoisen ivan kohde ja nykyäänkin elokuva muistetaan lähinnä siitä, miten pääosasta sopimuksen jälkeen kieltäytynyt Kim Basinger joutui setvimään oikeudessa 9 miljoonan dollarin vahingonkorvaussyytteitä. Kesti peräti 15 vuotta ennen kuin kypsään 40 vuoden ikään päässyt Jennifer palasi täyspitkien elokuvien pariin.

Surveillance [1]
Surveillance [2]

Surveillancea mainostettiin internetissä jonkinlaisena yliluonnollisena sarjamurhaajaelokuvana. En tiedä miksi. Elokuvassa Julia Ormond ja Bill Pullman esittävät FBI-agentteja, jotka saapuvat pikkukylän poliisiasemalle tutkimaan maskipäisen sarjamurhaajan kolttosia. Tapahtumat käydään läpi takaumittain, todistaja kerrallaan. Sarjamurhaajan hyökkäyksestä keskellä kirkasta päivää ovat jääneet henkiin partnerinsa menettänyt poliisi, poikaystävänsä menettänyt nuori nainen ja perheensä menettänyt pikkutyttö. Tunnelma poliisiasemalla on kireä, koska juuri kenelläkään paikalla olevalla ei tunnu olevan puhtaita jauhoja (heh-heh) pussissa.

Luulisi, että 15 vuoden aikana Jennifer Lynch olisi oppinut jotain elokuvanteosta, mutta todisteet puhuvat häntä vastaan. Monin paikoin Surveillance on hävettävän lapsellista ja amatöörimaista räpistelyä, jossa köykäisten "ideoiden" ja liioittelun avulla pyritään luomaan erikoinen ja rankka tunnelma. Ensimmäisen viidentoista minuutin aikana minun teki mieli poistua teatterista, sen verran skeidaa kamaa oli tarjolla. Onneksi kuitenkin jäin, sillä paikoin elokuvan dynamiikka toimii erinomaisesti. Erityisesti Mac Millerin ja Pell Jamesin esittämän narkkaripariskunnan automatka on nautittavaa seurattavaa. Hetkellisten onnistuneiden näyttelijäsuoritusten lisäksi myös elokuvan väkivalta on mainion groteskia. Mässäilyä tehostetaan davidlynchmäisellä häiriintyneellä ja suhisevalla äänimaailmalla.

Surveillance [3]
Surveillance [4]

Hupaisana yksityiskohtana mainittakoon, että porskeet pariskunnalle kaupannut äijä on aivan läskin Ville Valon näköinen. Internetistä asiaan ei löytynyt vahvistusta ja esim. IMDb:ssä ei ole listattu huumekauppiaan roolia ollenkaan. Jos joku tietää asiasta jotain, saa lähettää toimitukseen postia. Kiitos.

Olisi helppo nimitellä Surveillancea susipaskaksi epäonnistumiseksi, niin epätasainen se on. Aivan kuin puikoissa olisi ollut kaksi eri henkilöä, taidekoulun lopputyötä tekevä pikkulapsi ja Wild at Heartin aikainen David Lynch. Jos sydämessä on tilaa nopealle anteeksiannolle, kannattaa Surveillance tsekata, ehkä vitunmoisessa pelkokrapulassa kuten minä tein.

**---
© Antti Tohka, julkaistu: 8.8.2008
keskiarvo
toimitus
2.20/5.00 (5)
 SMATJMMHEM
  2.5 2.0 2.5 2.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.86/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (4)
50%
Surveillance (2008)  Surveillance (2008)Unter Kontrolle