Caroline Munro

...Around (2008)


...Around #1  

Genre

Doyle on 18-vuotias nuori mies New Jerseystä, jonka itsenäistyminen alkaa New Yorkiin muuttamalla ja elokuvakoulun penkille pääsyllä. Doylen suorat mielipiteet aiheuttavat hämmennystä herkkien taiteilijasielujen opinahjossa, eikä oman asunnon saaminen olekaan helppoa opiskelijan tuloilla. Niinpä hän päättää kokeilla vaihtoehtoista elämäntapaa ja viettää yönsä rautatieasemalla muiden kodittomien kanssa. Nukkuminen jää toissijaiseksi, ja vaikka sosiaalinen Doyle tapaa miellyttävän Allysonin, ei normaali elämä vaikuta elokuvaopiskelijalle hohdokkaalta. Oman elämäntyylin paljastaminen läheisilleen muuttuu sitä vaikeammaksi, mitä pidempään Doyle asuu rautatieaseman lattialla.

...Around [1]
...Around [2]

David Spaltron debyyttielokuva ...Around on valmistunut ohjaajan päästyä New Yorkin School of Visual Arts -opinahjosta. Siis samasta, missä ...Aroundin päähenkilö Doyle opiskelee. Spaltron käsikirjoituksessa on otteita omista kokemuksista, mutta omaelämäkerta ei ole kuitenkaan kyseessä.

...Around pureutuu tärkeisiin peruskysymyksiin - erityisesti kodin merkitykseen ja käsitteeseen. Doylen hahmo on rakennettu huolella aina alkupuolen kohtauksista alkaen, joissa kerrotaan muutamassa minuutissa lapsuuden käännekohtia. Kerronta on rauhallista ja paikoin jopa liiankin hidastempoista. Onneksi nuoret pääosanesittäjät Rob Evans ja Molly Ryman suoriutuvat vaativista rooleistaan varsin uskottavasti. Vahvat tunteet välitetään katsojalle tehokkaasti.

...Around [3]
...Around [4]

...Aroundissa on käytetty sumentamisefektiä erityisesti kuvan reunoilla, joka tuo mieleen lähinnä 90-luvun musiikkivideot. Vaikka mitään tiettyä syytä tällaiselle ratkaisulle ei äkkiseltään löydä, näyttävät värienkäyttö ja kuvaus muuten kovin hallitulta ja mietityltä. Äänimaailma on kohtuullisen onnistunut, mutta dialogin kuulemisessa on paikoin vaikeuksia. Osaksi se johtuu näyttelijöiden epäselvästä artikuloinnista (ja joskus heidän käyttämistään murteista), osaksi yksinkertaisesti alhaisesta äänenvoimakkuudesta tai miksauksen laadusta.

Spaltron debyytti on pienine vikoineenkin kaikin puolin hienosti toteutettu pienen budjetin (150 000 dollaria) elokuva, joka ei yritä missään vaiheessa liikaa - mutta kertoo kunnianhimoisesti pienen tarinan opiskelijan elämästä ja ihmissuhteista.

Tarinan voisi kuvitella televisiosarjaksi, sillä ...Aroundin päätapahtumat sijoittuvat neljän vuoden ajalle. Tästä huolimatta kaikki tarpeellinen on tiivistetty 100 minuuttiin tavalla, joka kertoo erityisesti tuoreen elokuvantekijän kypsyydestä ja lahjakkuudesta.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 26.8.2008
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
...Around (2008)  ...Around (2008)