Caroline Munro

Wrong Way (1972)

aka The Hitch Hiker

Wrong Way #1 Wrong Way #2

"Listen Nancy. Monsters and creeps and retarded maniacs are a city breed."

Punaniskahippiporukka tuskailee auringon paahteessa metsän laidalla ja odottelee ruohodiilereitä saapuvaksi. Moottoripyörillä liikkuva diilerijengi, joista yksi on raakoja kananmunia popsiva Ziggy ("Man, I've got a factory down here that makes little love torpedoes out of each one of these. I figure I've about twenty in the tube right now."), ilmaantuu paikalle ja kaupat saadaan hoidettua. Hippiporukan johtaja vetäisee muutamat savut kukkopillistään ja kaikki on hyvin. Kuvittele Reuna-niminen gangsteri Visa Mäkisen elokuvasta Yön saalistajat vetämässä KAMAA, niin tiedät mistä puhutaan.

Wrong Way [1]
Wrong Way [2]

Hippi vaipuu hallusinaatioidensa hellään syleilyyn paikkaan, jossa rauhoittava musiikki soi ja voitto kaikissa peleissä, niin blackjackissä kuin pokerissakin, on varmaa. Hän voittaa kaikkien pöytien kaikki pelimerkit ja rahaa on kuin roskaa. Parit savut vielä ja seuraa vaipuminen takaisin taivaaseen, jossa tällä kertaa punatukkainen melkein alaston nainen osoittelee lelupyssyllään samalla tanssien ja keimaillen cowboyhattu päässään ja tähti tississään. Tanssi jatkuu, kunnes viimeinen tulipää on sammunut. Mihin tämä kaikki liittyy? Onko elokuvassa kysymys hippisankarien ja trippailufiilistelyn ylistyksestä? Onko tämä Easy Riderin kauan kadoksissa ollut velipuoli?

Näin ei valitettavasti ole. Ohjaaja Ray Williamsin ensimmäisessä ja viimeisessä elokuvassa Wrong Way on kysymys yllätysseksistä eli toisin sanoen raiskauksista. Yllätysseksikohtauksia elokuvassa on jopa niinkin paljon, ettei niitä voi enää missään tapauksessa pitää yllättävinä. Ei edes, vaikka elokuvan turkkilaistyylisiä leikkauksia harrastava leikkaaja löisi niitä kulman takaa suoraan katsojan tajuntaan.

Wrong Way [3]
Wrong Way [4]

Kaksi nuorta naista, Cathy ja Nancy, ovat matkalla kotiinsa ja päättävät poiketa päätieltä ja käyttää oikotietä. Heidän autonsa ylikuumenee ja hajoaa tienposkeen, mutta kaksi ohiajavaa miestä tarjoaa heille kyydin. Tytöt viedään hippien leiriin, jossa tapahtuu noin 20 minuuttia kestävä joukkoraiskaus. Lopulta heidät päästetään vapaaksi, mutta he eksyvät ja päätyvät metsässä majailevien tappajakultistien luokse. Kultistien suunnitelmiin kuuluu tyttöjen raiskaaminen ja tappaminen. "Brutaalisti", niin kuin heidän johtajansa sanoo. Tässä vaiheessa ohjaaja on ilmeisesti hoksannut, että elokuvan pituus jää aika lyhyeksi, joten loppuun on lisätty ällistyttävä sivujuoni kahdesta huumediileristä, jotka ovat viemässä nuorta naista Meksikoon huoraksi. Nämä miehet huumaavat ja raiskaavat naisen nuhjuisessa hotellihuoneessa.

Elokuvan edetessä Cathyn isä huolestuu ja ilmoittaa sheriffille, että tytärtä ja hänen ystäväänsä ei kuulu kotiin. Sheriffin ja hänen apulaistensa tutkimusten (mm. tyhjänpäiväisiä keskusteluja radiopuhelimessa) edistymistä seurataan aina välillä ja niitä on usein leikattu mielivaltaisiin paikkoihin keskelle raiskauskohtauksia. Ensimmäisen joukkoraiskauksen alussa sheriffi aloittaa tutkimukset ja hieman myöhemmin hän kertoo jo radiopuhelimeensa, että tytöt ilmoitettiin kadonneeksi edellisenä päivänä. Tämän logiikan mukaan ensimmäinen joukkoraiskaus olisi kestänyt yhtäjaksoisesti jo hieman yli vuorokauden. Että sellaista.

Wrong Way [5]
Wrong Way [6]

Wrong Way on selkeääkin selkeämpi The Last House on the Leftin perillinen, mutta aihetta lähestytään vain ja ainoastaan (s)eksploitatiivisessa mielessä. Samasta aiheesta on, erityisesti Italiassa, tehty useitakin hyviä elokuvia. Wrong Way epäonnistuu omassa yrityksessään todella pahasti ja sitä voidaan pitää Craven-klassikon jonkinlaisena jälkeenjääneenä jälkeläisenä. Pääosien tytöt ovat kauniita luonnolliseen 70-lukulaiseen tyyliin, mutta se menee enimmäkseen hukkaan. Suurin osa raiskauskohtauksista on kuvattu tylsällä ja staattisella tavalla ja sen sijaan, että kamera kuvaisi tyttöjä se kuvaa enemmänkin kaljamahaisten rumien äijien perseitä ja typerää liikehdintää. Yhden miehen takapuoli on jopa värjäytynyt syystä tai toisesta vihreäksi!

Wrong Way on täynnä seksiä, mutta hardcore-kohtauksia elokuvassa ei ole. 20-minuuttinen joukkoraiskauskohtaus on todella tylsää ja vaivaannuttavaa katsottavaa puhumattakaan siitä, että se on täysin epäuskottava. Välillä on hauska huomata näyttelijöiden säälittäviä yrityksiä saada kohtaukseen jotain tunnetta tai jotain, jolla voisi vakuuttaa katsojaa. Kokonaisuutena elokuva onkin pirullisen pitkäveteinen sleazekalkkuna, joka ei oikein jaksa lentää omilla siivillään. Yksi suuri puute on se, ettei Wrong Way edes yritä olla koherentti kokonaisuus vaan keskittyy ainoastaan seksploitaatioon. Juoni on yksinkertainen, mutta sekin onnistutaan solmimaan umpisolmuksi. Jos elokuvaa vertaa esimerkiksi Meir Zarchin Rape & Revenge -klassikkoon I Spit on Your Grave tai joihinkin Shaun Costellon, Zebedy Coltin tai Alex de Renzyn teoksiin, niin Wrong Way menee väärään suuntaan joka kohdassa.

Wrong Way [7]
Wrong Way [8]

"Girls had been badly beaten and sexually mistreated. It wasn't all bad. The good news is our men had to shoot one of the hippie rats. He got hit right in the balls!"

Versioinfo (3.9.2008):

Virallista dvd-julkaisua elokuvasta ei ole, mutta epävirallinen leikkaamaton dvd-r julkaisu on myynnissä useissa nettikaupoissa.

**---
© Sakari Määttä, julkaistu: 3.9.2008
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (2)
 JSSM
  2.0 2.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!