Caroline Munro

Delightful Forest (1972)

aka Kuai huo lin; Outlaw of the Forest; The Happy Forest; Seven Blows of the Dragon Part 3; König der Shaolin; Fai wut lam

Delightful Forest #1 Delightful Forest #2

Delightful Forest - Miellyttävä metsä - ei kuulosta liiemmin Chang Cheh -elokuvalta! Nimeksi soveltuisi paremmin Verinen metsä tai Miellyttävä kosto tai edes Miellyttävän verinen metsäkosto, mikä tulee selväksi myös viimeistään Delightful Forestin lopussa, jossa teoksen päähenkilö Wu Song (Ti Lung) toimeenpanee miellyttävän verisen kostonsa.

Delightful Forest [1]
Delightful Forest [2]

Paitsi että elokuvalla ei ole mitään tekemistä metsän kanssa - "Delightful Forest" on yksinkertaisesti ravintolan nimi, joka näyttelee tarinassa melko merkityksetöntä osaa. Delightful Forest perustuu tusinan muun leffan ja tv-sarjan tapaan kiinalaiseen klassikkoromaaniin Water Margin (aka Outlaws of the Marsh), jonka pohjalta Chang Cheh ohjasi samana vuonna myös sekavan suurelokuvan The Water Margin sekä sen vasta 1975 ensi-iltaan ehtineen jatko-osan All Men Are Brothers.

Onneksi Delightful Forest ei ole edellä mainitun kaksikon tapaan liian isoa palaa lähtöteoksesta haukkaava tusinan päähenkilön sotasuma, vaan keskittyy yksinomaan seuraamaan fiktiivisen kansallissankari Wu Songin seikkailuja. Ti Lung näytteli Wua myös vuosia Delightful Forestin jälkeen tapahtuvissa The Water Marginissa ja All Men Are Brothersissa - nyt kerrotaan, kuinka Wu sai munkin varustuksen, jota jatko-osissa kantaa. Tosin tämäkin jää kokonaisuuden kannalta aika epäoleelliseksi tapahtumaksi, mitä nyt lopettaa elokuvan harkitummin kuin tyypillinen lopputaistelunjälkeistä ruumiskasaa ihmettelemään pysähtyvä freeze frame.

Delightful Forest [3]
Delightful Forest [4]

Wu Song eli 80-vuotiaaksi ja koki varsin vaiherikkaan elämän - hän mm. tappoi ihmissyöjätiikerin, veljensä petturimaisen vaimon ja tämän rakastajan, ryhtyi munkiksi, sitten rosvoksi jne. - joten Delightful Forest ei suinkaan kata koko henkilöhistoriaa. Teos alkaakin aivan kesken, siitä kun raivopäinen Wu saa kiinni veljensä murhaajan ja tämän vaimon rakastajan Ximen Qingin (Lau Kar Wing). Tähän johtaneet vaiheet kuvattiin myöhemmin draamapainotteisessa Shaw Brothers -tuotannossa Tiger Killer (1982), jossa Ti Lung palasi esittämään Wua neljännen kerran. Tiikerin paljain käsin surmaaminen tuntuukin olevan Wulle todellinen ylpeydenaihe, sillä hän mainitsee urotyön Delightful Forestissakin vähintään joka toisella puheenvuorollaan. (Perusteellinen määrä Wu Song -tietoutta löytyy nykyään jo englanninkielisestä Wikipediasta.)

Tapettuaan Ximenin Wu antautuu virkavallalle tunnustaen rikoksensa. Hänet teljetään massiiviseen käsipääpuurautaan ja lähdetään kuljettamaan kunnolliseen vankilaan - väkivahva mestari tekee selväksi, että pystyisi karkaamaan missä vaiheessa tahansa, mutta pysyy vapaaehtoisesti mukana. Tyrmässä Wu tapaa kaupungin kunniallisen kuvernöörin Shih Enin (Tin Ching), joka on vaikuttunut tiikerintappajan maineesta ja värvää tämän hankkiutumaan eroon Delightful Forest -nimisen ravintolan vallanneesta korstosta Chang Chunista (Zhu Mu).

Delightful Forest [5]
Delightful Forest [6]

Elokuvana Delightful Forest lukeutuu post- Jimmy Wang Yu, pre-Taiwan Chang Cheh -ohjausten onnistuneempiin tapauksiin. Syyt tähän eivät tosin ole Changissa tai tarinan käänteissä, vaan Ti Lungissa ja taistelukohtauksissa. Wu Song on sankari, mutta sieltä rosoisemmasta päästä ja viettääkin suurimman osan teoksesta tukevassa humalassa. Toisessa soolopääosassaan (ensimmäinen oli King Eagle, 1971) Ti esittää Wua hurmaavasti, vaikka hänen näyttelemisensä on kaukana hienovaraisesta. Elokuvan tylsähkö keskivaihe säilyy kohtalaisen viihdyttävänä yksin Tin ansiosta.

Jo Tin alkuottelu Lau Kar Wingin kanssa osoittaa, että martial arts -rintamalla Delight Forest potkii persuksia. Suuri osa toiminnasta on aseetonta kungfua - runsaalla jalkatyöskentelyllä ja hidastuksilla höystettynä - ja kun finaalissa tartutaan teriin, veri roiskuu ihailtavan vuolaasti; hurmeista lopputaistelua on helppo verrata All Men Are Brothersin parhaisiin paloihin. Juuri kun Wu lukitaan vankirautaan toisen kerran ja elokuvaan uhkaa jo kyllästyä, iskeytyy viimeinen kela kankaalle korjaten potin.

Delightful Forest [7]
Delightful Forest [8]

IVL:n elokuvasta Hongkongissa julkaisemaa remasteroitua versiota häiritsee ääniraita - eikä tällä kertaa uusien äänitehosteiden tai monikanavamiksauksen takia, vaan vieraannuttavien musiikkivalintojen ansiosta. Taustalla nimittäin soi miltei pelkästään Ennio Morriconen Huuliharppukostaja-score sekä otteita Maahan, senkin hölmö! -teemasta. Maailman parasta elokuvamusiikkia toki, muttei kovin mietitysti sijoiteltuna ja koko ajan muistuttamassa Leonen teosten ylivertaisuudesta. Vanhassa dubatussa (ja leikatussa) versiossa Morricone-varkauksia ei ole.

Delightful Forest ei ole mikään aivan erityislaatuinen suoritus, mutta kuitenkin Chang Chehin epätasaisen 70-luvun ehdottomasti suositeltavampia elokuvia. Innovatiiviset, veriset taistelut lukeutuvat valmistumisajankohdan parhaimpiin Hongkongissa kuvattuihin ja yhdessä Ti Lungin charmin kanssa ne kantavat yli perus-Changiä paikoitellen yksitoikkoisimmillaan edustavien välijaksojen. Yhteen henkilöön keskittyvä kerronta aikaansaa tiukemman kokonaisuuden kuin mitä hajanaiset The Water Margin ja All Men Are Brothers ovat, vaikka keskivaihe hieman laahaileekin.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 26.9.2008
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSTPMK*
  3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
The Delightful Forest (1972)  The Delightful Forest (1972)Kuai huo lin