Caroline Munro

Un angelo per Satana (1966) :: An Angel for Satan

aka Ein Engel für den Teufel; Un ange pour Satan

Un angelo per Satana #1 Un angelo per Satana #2

Genre

Italialaisen goottikauhun omanlaiseksi joutsenlauluksi jäi Totò-sarjastaan tutun Camillo Mastrocinquen toinen kauhuelokuva, Un angelo per Satana, joka oli myös brittiläissyntyisen Barbara Steelen jäähyväinen tälle vuosikymmenen visuaalista ilmettä vavisuttaneelle genrelle. Aivan kuten Mario Bavan keskeisessä La maschera del demoniossa (1960) myös Mastrocinquen kerronnassa tarina sai puitteikseen upean kuvauksellisen ilmaisun, jonka kirkastaa Steelen mystinen olemus. Hän sai nyt jo kolmannen kerran kantaakseen kaksoisroolin, jossa naisen keho paljastaa sekä hyveen että pahuuden.

Un angelo per Satana [1]
Un angelo per Satana [2]

Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat syrjäiseen italialaiseen kylään, jonka maisemaa hallitsee syvä tumma järvi. Kylän vanhat traumat heräävät henkiin, kun nuori kuvanveistäjä Roberto Merigi (Anthony Steffen, mm. Django il bastardo, 1969) saapuu paikalle entisöidäkseen vuosikausia järven pohjassa maanneen patsaan. Pian hänen perästään saapuu englantilaisessa koulussa opiskellut Harriet (Steele), joka on kuin ilmetty kuva tästä nuorta naista kuvaavasta veistoksesta. Herääkö kyläläisten huhuama paha henki, kun Harrietin pahempi puoli Belinda alkaa vietellä kylän miehiä, tuhotakseen sekä heidät että oman kuvansa?

Un angelo per Satana [3]
Un angelo per Satana [4]

Un angelo per Satanalle on annettava tunnustus, sen verran näyttäviä ovat muutamat sen alkupuolen kohtaukset, ei vähiten niitä säestävän Francesco De Masin (mm. Lo squartatore di New York, 1982; Lone Wolf McQuade, 1983) luoman haikean sävelkulun ansiosta. Jos vain tarinan laahaava rakenne olisi kestänyt sinne tänne poukkoilevan juonen, tarjoaisi elokuva muunkinlaisen nautinnon kuin mustavalkoisen kuvan ja Steelen majesteettisen kauneuden yhdistelmän. Mastrocinquen ensimmäisen kauhuelokuvan La cripta e l'incubon (1964) tavoin elokuva kuitenkin toistaa italialaiselle 60-luvun kauhulle ominaiset karkeat maneerit.

Un angelo per Satana [5]
Un angelo per Satana [6]

Sekava tarina löyhällä lopetuksella nostaa keskipisteeseen yksittäiset kohtaukset. Toisaalta teemojen puolelta silmille hyökkää Steelen kaksoisrooli, jonka toinen puolisko on kotiinsa paluun tehnyt tytär ja toinen hänen siveellisyytensä turmeleva huora. Harriet versus Belinda -vastakkainasettelu tarjoaa elokuvan syvimmän kontrastin, joskin tarinan yksiulotteisuus pois lukien elokuvan alun komeat otokset ei tarjoa juurikaan mitään uutta genren sisältöön. Ei ihme, että Steele halusi elokuvan jälkeen pakata laukkunsa ja sanoa hyvästit hänen karikatyyrinsä idolisoineelle saapasmaan kauhuelokuvalle.

Versioinfo (29.10.2008):

Un angelo per Satanasta on olemassa Seven Septin julkaisema kohtuulaadukas anamorfinen R2-julkaisu. Tosin vain italian- ja ranskankielisellä audiolla ilman tekstitystä. Puutteen korvaavat internetistä löytyvät fansubit.

***--
© Jari Mustonen, julkaistu: 29.10.2008
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSSMJM
  3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!