Caroline Munro

Fido (2006)

aka Fido - Gute Tote sind schwer zu finden

Fido #1 Fido #2

50-luvun Amerikka satiirin kohteena ei ole maailman tuoreimpia ideoita. Valkoisten aitojen ja pastellisävyisten talojen, plastisen hallittujen kampausten ja valkaistujen hymyjen täyttämän idyllin taakse kätkeytyviä pinnan alaisia väreitä on ruodittu mm. Stepford Wivesin (1978) ja Far From Heavenin (2002) kaltaisissa elokuvissa. Myös David Lynchin Blue Velvet (1986) hyödyntää kirkkaan unelman takana lymyävää painajaista. Andrew Currien kauhukomedia Fido ei kuitenkaan aseta tähtäimiään näihin korkeuksiin, vaan tyytyy vain lypsämään irtonauruja kaikkien tunnistamista puitteista.

Fido [1]
Fido [2]

Currien onneksi vitsit ovat tarpeeksi usein hauskoja ja puitteet huolella luotu. Fidon maailmassa avaruuden säteilypilvi on muuttanut kaikki kuolleet zombeiksi. Elävät ovat eristäytyneet Zomcom-suuryhtiön johtamiin aidattuihin kaupunkeihin, joissa rikoksista rangaistaan heittämällä konnat aidan taakse villien zombien armoille. Kaupungeissa eläviä kuolleita käytetään orjatyövoimana, sillä yhtiön legendaarisen perustajan kehittämien turvakaulusten ansiosta laahustajien verenhimo pysyy aisoissa.

Ala-asteikäisen Timmyn (K'Sun Ray) isä pelkää zombeja ja tunteita. Äiti puolestaan on enemmän huolissaan täydellisestä ulkokuoresta kuin mistään sen alla mahdollisesti sykkivästä. Arkirytmi muuttuu äidin saadessa tarpeekseen zombittomuuden häpeästä ja perhe saa oman palvelijan. Timmy ystävystyy korisevan zombin (Billy Connolly) kanssa ja nimeää sen Fidoksi. Kaulapannoilla vain on paha tapa mennä välillä epäkuntoon ja ei aikaakaan kun Fido järsii naapurin mummolta käden irti. Sitten alkaa idylli asteittain rakoilla kun on kätkettävä ruumiita ja hakattava niiltä päät irti.

Fido [3]
Fido [4]

Currien tuotantotiimi on luonut ihailtavan tarkkaan juuri sen kliseisen 50-lukulaisen idylli-Amerikan, jota ei koskaan ollut olemassa kuin elokuvissa. Vallitsevaa todellisuutta hahmotetaan muutenkin taidokkaasti ja näppärästi. Alun infomainos kertoo maailman tilanteen ja pitkin elokuvaa nähdään vastaavanlaisia lyhyitä klippejä, joissa mm. varoitetaan luottamasta vanhuksiin, joiden sydän voi pysähtyä milloin vain ja aiheuttaa hallitsemattoman zombiaallon.

Hauskin ja ehkä odottamattomin oivallus on asettaa elokuva Lassie-viitekehykseen. Timmy-pojan ja hänen mätänevän kaverinsa seikkailut loksahtavat toiselle tasolle kun Fido lähtee hakemaan apua koulukiusaajien puuhun sitomalle pojalle ja äiti kyselee huolissaan murahtelevalta zombilta: "Mikä hätänä? Onko Timmy pulassa?"

Fido [5]
Fido [6]

Puitteet ovat kunnossa, mutta Currie ei ole kertojana kummoinen, vaikka saakin kyvykkäästä näyttelijäkaartista oikean tekopirteän sävyn irti. Käsikirjoitus ei herää eloon, vaan monet kohtaukset on kuvattu staattisen irtonaisesti, vailla kameran huomioivaa rytmitajua. Lopulta moneen otteeseen riemastuttava Fido onkin melko unohdettava. Se on pienempi kuin osiensa summa, mutta osaset itsessään tekevät elokuvasta katsomisen arvoisen.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 13.10.2008
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (5)
 JSSMIREMPI
  3.5 3.0 3.0 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.36/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (17)
35%
Fido (2006)  Fido (2006)