Caroline Munro

Beach of the War Gods (1973)

aka Zhan shen tan; Blood Dragon; Le dieu de la guerre; Zin San Taan

Beach of the War Gods #1 Beach of the War Gods #2

Lähdettyään Shaw Brothersilta 1970 Jimmy Wang Yu näytteli ahkerasti sekä riippumattomien studioiden elokuvissa että hieman laadukkaammissa Golden Harvest -tuotannoissa - GH:n sopimukset sallivat näyttelijöille enemmän vapauksia kuin uskomattoman tiukkaan myös henkilöresurssejaan kontrolloineen SB:n. Wang Yun parhaaksi Golden Harvest -hedelmäksi jäi heti ensimmäisenä yhtiölle valmistunut One Armed Boxer (1971), mutta kaksi vuotta myöhemmin ensi-iltansa saanut sotaeepos Beach of the War Gods on epäilemättä Wangin uran näyttävin ja kunnianhimoisin työ.

Beach of the War Gods [1]
Beach of the War Gods [2]

Oikeastaan elokuvan alkuperäistraileri tiivistää teoksen luonteen niin täydellisesti, että oheen lainattu sen väliteksteistä koostettu runoelma tekee pidemmät teema- ja juonisepustukset turhiksi:

"See
Picture made for the Manly you
BEACH OF THE WAR GODS
Manly!
Spectacular!
Wide Screen Jammed with 3.500 Warriors
Awaited by the Public for 3 years
BEACH OF THE WAR GODS
First All-Man Picture
BEACH OF THE WAR GODS
An Epic in Chinese History
about Patriotism
about Heroism
about Self Sacrifice
Written in blood
BEACH OF THE WAR GODS
See: the Last Stand at
See: One Man's Sacrifices
BEACH OF THE WAR GODS
See: These Men's Devotion
See: the Sons of China
First in Battle!
Last in Smiling
BEACH OF THE WAR GODS
Foreign invaders
Atrocities
also written in blood
Chinese Sagacity
Fully Demonstrated
Chinese Greatness
Fully Justified
all in the Death Stand at
BEACH OF THE WAR GODS
Raymond Chow presents
in the Milestone Action Film
BEACH OF THE WAR GODS
Wang Yu the Actor, and
Wang Yu the Director
BEACH OF THE WAR GODS
the Million Dollar Cast
BEACH OF THE WAR GODS
See
Picture made for the Manly you
BEACH OF THE WAR GODS"

Beach of the War Godsin katsomista harkitsevien täytyykin siis enää kysyä itseltään, ovatko he "Manly you" -tyypin miehiä, sillä yksin heidän ilokseen elokuva on tehty.

Beach of the War Gods [3]
Beach of the War Gods [4]

Beach of the War Godsissa tapahtuvat kaikessa suoraviivaisuudessaan seuraavat asiat: Jimmy Wang Yun esittämä soturi saapuu rannikkokylään, jonka japanilaiset samuraimerirosvot uhkaavat valloittaa muutaman päivän sisällä. Sotataidoissa ja miekkailussa ansioitunut Wang päättelee naapurikaupungin puolustamisesta vastanneen setänsä kuolleen, joten hän jää valmistelemaan kylää ja sen asukkaita ottamaan vastaan japanilaisten hyökkäyksen. Lähialueelta käydään värväämässä muutamia taistelemisen ammattilaisia ja sitten otetaankin jo yhteen vihollisarmeijan kanssa.

Beach of the War Gods ei erotu massasta mielikuvituksekkaalla rönsyilyllä parhaiden Jimmy Wang Yu -ohjausten tapaan, vaan on totista ja suhteellisen realistista sotadraamaa. Tavoitteena on ollut laatia vakavasti otettavaa suurelokuvaa, missä onnistutaankin varsin oivallisesti - käytössä on ollut riittävästi rahaa, jotta taisteleminen tuntuu oikeasti massiiviselta. Sisälavasteissa ei juuri vierailla ja etenkin loppunäytöksen tuulimylly piirtyy mieleen pysyvästi.

Beach of the War Gods [5]
Beach of the War Gods [6]

Jimmy Wang Yu näyttää uskottavalta miekkasankarilta ja on toimintakohtauksissa parhaassa vedossaan. "The Million Dollar Castin" muut naamat unohtuvat nopeasti Lung Feitä lukuun ottamatta, joka japanilaisten komentajan osassaan tekee ehkä uransa parhaimman roolin. Wang Yun käsikirjoitus ei kuitenkaan ole kiinnostunut sotilaiden sielunmaisemien luotaamisesta: yksikään elokuvan hahmoista ei ole pienimmässäkään määrin mielenkiintoinen, eikä heidän kohtaloistaan jaksa näin ollen välittää. Hieman vaihtelua tuovat ainoastaan taistelijoiden erilaiset asemieltymykset. Naisia ei näy mailla halmeilla miesten suunnitelmia sotkemassa - kyseessä todellakin on aito "All-Man Picture".

Pääosassa on itse sotiminen. Stephen Teo kuvaa kirjassaan Hongkong-elokuva: Aasian unelmatehtaan nousu ja (t)uho (LIKE, 1996) Beach of the War Godsia definitiiviseksi miekkamieselokuvaksi ja teokseksi, joka määrittelee itsensä osuvasti lajityypin viimeiseksi jo ennen kungfun aiheuttamaa romahdusta. Filmistä onkin karsittu pois kaikki turha: viimeinen puoli tuntia on yksi iso taistelu, alkupuoli siihen valmentautumista. Spektaakkelin voi perustellusti katsoa edustavan äärimmäistä wuxiaa. Kankaalla nähtävät kuolemat summautumat varmasti lähemmäs sataan menetettävään henkeen.

Beach of the War Gods [7]
Beach of the War Gods [8]

Jimmyn elokuvanteko on paljon velkaa japanilaisille samuraifilmeille, mikä on melko kieroa kun ottaa huomioon kuinka perusteellisen pahoina Jimmyllä on japanilaiset tapana esittää. Etenkin tällä kertaa kameran liikkeet sekä leikkaus- ja kuvaustyyli ovat suoraan itänaapurin mestareilta opeteltua. Miekkailukoreografiassa ei ole moittimista, mutta toiminta herää todella henkiin ainoastaan silloin kun terän varressa nähdään joko Wang Yu tai Lung Fei - rivimiesten kohellus ei ole kummoistakaan tarkasteltavaa.

Beach of the War Gods jää kauas korkeasta taiteesta, mutta yksioikoisena taistelukuvauksena sillä on eittämättömät ansionsa. Jimmy Wang Yun omista ohjaustöistä löytyy aina jotain spesiaalia: nyt villimpien ideoiden puutetta paikkaavat komeat kuvat ja hyvin ylläpidetty eeppisen sotaisa tunnelma. Traileriruno tavoittaa teoksen sisällön rehellisesti - mikäli sotajumalten biitsillä lomailu alkoi kiinnostaa, hongkongilaisen Joy Salesin dvd:n saa katsottavakseen erittäin edullisesti.

***½-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 13.10.2008
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSTP
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (4)
100%
Beach of the War Gods (1973)  Beach of the War Gods (1973)Zhan shen tan