Caroline Munro

Mismatched Couples (1985)

aka Ching fung dik sau; The Mismatched Couple; Sentiment Meets the Rival; Love Meets the Match; Misnatched Couples; Qing feng di shou

Mismatched Couples #1 Mismatched Couples #2

Mismatched Couples on romanttinen buddy-komedia, jossa kekseliäästä taistelukohtausten suunnittelustaan parhaiten tunnettu Yuen Woo-ping yhdisti The Miracle Fightersissa (1982) kenties upeimmin ilmentämänsä estottoman kungfu-genreirrottelun yhdysvaltalaisissa elokuvissa kuten Wild Style (1983), Beat Street (1984) ja Breakdance (Breakin', 1984) juuri valkokankaan uudeksi nuorisotrendiksi nostettuun breikkaamiseen. Fantasiaelementit pois karsinut päätös sijoittaa tapahtumat nykypäivään ei ole ollut esteenä huikeiden, tällä kertaa Woo-pingin veljen Brandy Yuen Jan Yeungin komennon alla syntyneiden toimintajaksojen luomiselle.

Mismatched Couples [1]
Mismatched Couples [2]

Eddie (Donnie Yen) on ylivilkas hulivilipojankloppi, joka elää breikkaamiselle ja kunnon diskojytälle (elokuvan mahtavista elektronisista tanssimusiikkielämyksistä vastaa hongkongilainen Chyna). Eddie asuu tiukkapipoisen vanhemman siskonsa Yingin (Wong Wan Si) huostassa, mikä edellyttää opiskelun teeskentelemistä. Samassa kämpässä bunkkaa myös Stella (May Lo Mei Mei), johon Eddiellä on sisarusmainen suhde vaikka tytöllä on selvästi syvempiä tuntemuksia.

Muuan illanvietossa Eddie saa riesakseen Minin (Yuen Woo-ping), täystumpelon entisen Peking-oopperan näyttelijän, jonka akuuteimmat ongelmat ovat saada syötävää ja katto päänsä päälle. Eddie ja Stella päättävät ottaa Minin kaverikseen, mistä seuraa luonnollisesti kaoottisia tilanteita kun asuntoon salakuljetettua Miniä pitää piilotella tomeralta Yingiltä. Lisähaasteita aiheuttavat kaupunkiin saapuva jenkkibreikkari Jacky (Kenny Perez), joka iskee silmänsä Eddien daamiehdokkaaseen Annaan (Anna Kamiyama). Stella puolestaan päättää pokata Jackyn saadakseen Eddien mustasukkaiseksi. Tällä välin myös Yingin ja Minin välit alkavat lämmetä...

Mismatched Couples [3]
Mismatched Couples [4]

Maineikkaan ja periodiympäristössä pitäytyneen kungfu-ohjaajan komediallisena poikkeamana modernin toiminnan pariin Mismatched Couples muistuttaa Liu Chia-liangin The Lady Is the Bossia (1983), mutta vaikka elokuvien välillä on vain kaksi vuotta, on Yuenin teoksessa meno paljon vinhempaa ja kuvakerronta dynaamisempaa. Ja toki siinä missä Liu jatkoi lempiteemojensa käsittelyä uusissa puitteissa, Yuenin pyrkimyksenä on ollut vain hauskuuttaa yleisöä. (Ja olihan Yuenilla takanaan jo mielikuvituksekkaiden elokuvakokeilujen sarja.)

Ja hauskaa on! Jo Eddien tanssimanööverit mm. aamuisen diskobiitin tahtiin tapahtuvan kungfu-pukeutumisen sekä radio-ohjattavien autojen avulla tehtävien metkujen muodossa riittävät huvituksiksi, puhumattakaan nuorison pukeutumistyylistä, johon kuuluu esimerkiksi kaiutinhaalaripuku. Koomisessa rytmityksessä ei pärjätä Micheal Huin tai myöhemmin Stephen Chow'n parhaille saavutuksille, mutta älyttömät ideat ja joka väliin heitetyt akrobaattiset temput pitävät hyvällä tuulella. Ja tietysti mukana on jakso, jonka katalysaattorina toimii purkillinen ulostuslääkettä. Elokuvan ainoassa poliittisesti huomattavan epäkorrektissa kohtauksessa Eddie ja Mini kiusaavat väkivaltaisesti kuntosalilla Annan ystävää Biggyä (Chan Wai Lin) siksi, että tämä on lautarintainen ja lihaksikas poikatyttö. Vitsailu on siis honkkaristandardein aika kilttiä.

Mismatched Couples [5]
Mismatched Couples [6]

Donnie Yen on mielestäni aina ollut hieman ärsyttävä, mutta Mismatched Couplesissa hän on valkoisena hehkuvassa hymyssään, kiharassa tukkapehkossaan ja silmämeikeissään suorastaan superärsyttävä - mikä sopii rooliin täydellisesti! Virtuoosisuus tanssi- ja mättökoreografioiden suorittamisessa kun on kuitenkin kiistämätöntä. Omahyväinen, ADHD-oireisesti taukoamatta sätkivä Eddie on todennäköisesti suosikkisuoritukseni itsensä sittemmin turhan vakavasti ottaneen Yenin filmografiassa.

Iloinen yllätys kameran etupuolella on myös Yuen Woo-ping, jolla on uransa isoin näyttelijärooli epäonnisena Mininä. Edellistä Yuen/Yen-elokuvaa Drunken Tai Chi (1984) vaivasi epähauska huumorisähellys ja Yuen Cheung Yanin rasittavaksi käyvä höperön vanhusmestarin hahmo, mutta Woo-ping tekee sidekick-Ministä sympaattisen sählärin. Osa ilosta syntyy epäilemättä siitä, että on varsin lystikästä nähdä tämän päivän kysytyin toimintakoreografi asettamassa itsensä jatkuvasti naurunalaiseksi. Mini teloo koko ajan itseään, syö vahingossa nastoja, tekeytyy koiraksi jne. Alussa maestro esittää myös melko harvinaislaatuisen näytöksen omista kungfu-taidoistaan.

Mismatched Couples [7]
Mismatched Couples [8]

Sivuosista tapetille nousee ensimmäisenä amerikkalaisena Kiinaan wushua opiskelemaan hyväksytty Kenny Perez, joka Eddien nemesiksenä antaa Donnie Yenille varteenotettavan akrobatia/polkupyörätennis- ja breakdance-vastuksen. Dick Wei puolestaan tekee pilaa monista macho-pahisten rooleistaan seinähulluna tappelupukarina, joka syö raakaa lihaa ja takoo itseään rautapunteilla kovuuttaan todistellakseen. Wein läskiksi lyötävä loppumatsi Yenin kanssa ei sisällä varsinaista uhkaavuutta, hyviä potkuja kylläkin. Anna Kamiyama ja May Lo ovat kelvolliset naiskauneuden edustajat, mutta tällä puolella tyydytään valitettavasti tyttömäiseen söpöilyyn kunnollisen, aikuisempaan makuun soveltuvan povi- ja säärikattauksen sijasta.

Mismatched Couples [9]
Mismatched Couples [10]

Muutamasta sisältämästään pahoinpitelystä huolimatta lapsille soveltuva Mismatched Couples on tyhjäpäistä kohellusta, jossa pääosien esittäjien ilmiömäinen fyysinen taituruus, päänsärkyä aiheuttava 80-lukulainen muoti, nopea tempo ja harmittoman kepeä hauskanpidon ilmapiiri huuruntuvat yhteen erittäin nautittavaksi hillittömyydeksi, joka kannattaa mieluiten katsoa joko myöhään yöllä tai vähintään kaameassa kankkusessa. Romanttisemmatkaan osuudet eivät jää tyhjäkäynnille Yuen Woo-pingin liikuttaessa elokuvaa seuraavaan gagiin ennen kuin vitsit ehtivät homehtua ja ainakin allekirjoittaneen viinalta löyhkänneestä kidasta ilmoille pärähtäneiden naurujen määrässä mitattuna kyseessä on ilman muuta vuosikymmenensä hauskimpia Hongkong-komedioita.

Elokuva merkitsi Yuen Woo-pingin osalta Yuen-klaanin ilahduttavan, The Miracle Fightersilla 80-luvun alussa alkaneen sekoilukauden loppua: seuraavaksi Yuen siirtyi Donnie Yenin kanssa onnistuneesti totisemman toiminnan pariin Tiger Cagen (1988) ja In the Line of Duty IV:n (1989) myötä. (1986 klaanilta valmistui vielä Chan Chi Hwan ohjaama The Young Taoism Fighter.) Kajahtaneen Aasia-viihteen ihailijoiden on syytä hoitaa nähtävilleen koko Yuen-klaanin happoinen "sarja", jossa Mismatched Couples edustaa ainoana jippoilun modernia soveltamista.

***½-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 15.10.2008
keskiarvo
toimitus
3.38/5.00 (4)
 JSSMTPME
  3.5 3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (5)
60%
Mismatched Couples (1985)  Mismatched Couples (1985)Ching fung dik sau