Caroline Munro

Juhlajätkät - Season 1 (2008)


Juhlajätkät - Season 1 #1 Juhlajätkät - Season 1 #2

Jo 90-luvun puolivälissä perustettu Tampereen Hervannasta ponnistava Findie-ryhmä Trash Video on ehtinyt tehtailla toimintansa aikana lukuisia kokopitkiäkin elokuvia kuten toimintaelokuvat Hervannan Hurjat (2001), Mies Hervannasta (2003) ja Nato Commando (2005). Trash Videon tuotokset ovat saaneet inspiraationsa lähinnä 70- ja 80-luvun roskaelokuvista ja ovat tunnettuja kursailemattomasta väkivallastaan ja huumoristaan. Trash Videon tällä hetkellä ehkä tunnetuin projekti on kuitenkin jotain aivan muuta ja se tunnetaan nimellä Juhlajätkät.

Juhlajätkät - Season 1 [1]
Juhlajätkät - Season 1 [2]

Juhlajätkät on tilannekomediasarjaparodia, jossa seurataan neljän hervantalaismiehen yhteiseloa kerrostalohuoneistossa ulkokohtauksilla ryhditettynä. Karikatyyristen hahmojen joukkoon kuuluvat raivohullu Jammu (Andres Pass), luuserinynny Alpo (Aatto Paasonen), täysjuoppo Pekkuli (Sami Saarinen) ja kaikille vittuileva naistenmies Kipe (Matti Kuusniemi). Joukkion täydentää lukuisien sivuhahmojen lisäksi naapurissa asustava perverssi Rantala (Ville Lähde). Miesten arjen täyttää äärimmäinen sikailu, johon kuuluvat olennaisena osana väkivalta, päihteet, pervoilu ja paneminen.

Juhlajätkät - Season 1 [3]
Juhlajätkät - Season 1 [4]

Ilman mitään tukia, suurimmaksi osaksi kaveriporukalla ja pienellä budjetilla (n. 2000 eur) tehty sarja yllättää laadukkuudellaan. Jo 2000-luvun alkupuoliskolla tehdyt viisi protojaksoa näyttivät että hyvillä ideoilla ja viitseliäisyydellä on mahdollista saada aikaan viihdyttävää jälkeä ilman valtavirran suuria koneistoja. Nyt valmistuneessa 13 jakson kokonaisuudessa kaikkeen on panostettu vielä enemmän, mutta jälleen ilman nöyristelyä tai kompromisseja. Juhlajätkät on kuvattu varta vasten vuokratussa kerrostalohuoneistossa, joka on lavastettu asianmukaisesti. Monitaitoiset ryhmän jäsenet ovat lisäksi toteuttaneet sarjan musiikin ja tietokone-efektit jne. Tekijöiden ydinryhmä on tuntenut toisensa lapsuudesta saakka ja heillä on ollut selvästi hauskaa, joka näkyy myös lopputuloksesta toimivana näyttelijäkemiana ja tuotannon yleisenä saumattomuutena.

Juhlajätkät - Season 1 [5]
Juhlajätkät - Season 1 [6]

Ville Lähteen kynästä syntyneet sarjan jaksot ovat tietoisia vaikutteita täynnä ja tarjoavat yksinkertaisen pervoilun ja toimintaviihteen lisäksi myös syvempiä postmoderneja tasoja. Jaksojen kuluessa tarjoillaan mm. viittauksia ryhmän omien tekeleiden lisäksi lukuisiin ryhmän populaarikulttuurisuosikkeihin Norrisin ja Arskan rymistelyistä aina Texasin moottorisahamurhiin. Mukana on myös jakso, jossa hahmot ovat tietoisia itsestään ja harrastavat katsojan iloksi mm. pilailua reality-sarjoille ja kaukosäädinkikkailua Funny Games -tyyliin. Sarja huipentuu lopulta kaksiosaiseen kokonaisuuteen, jossa Trash Video palaa ns. juurilleen ja luvassa on s(h)itcomin lisäksi runsaasti gorea ja ammuskelua. Ja mikä hienointa, useimmissa jaksoissa vilahtaa myös kiitettävästi tissejä Sabinan ja lukuisten muiden kotimaisten pornonäyttelijöiden toimesta.

Juhlajätkät - Season 1 [7]
Juhlajätkät - Season 1 [8]

Juhlajätkät on kaiketi Suomen ensimmäinen kokonaan riippumattoman rahoituksen turvin tehty kokonainen televisiosarja. Sarjaa on tarjottu kuuleman mukaan myös suurimmille valtakunnallisille kanaville, mutta tuloksetta. En ihmettele, sillä materiaali on sen verran sairasta ettei normikatsojan kantti luultavasti edes kestäisi. On myös selvää, että alusta asti tuotantotuella kyseinen sarja tuskin olisi yhtä sairas kuin se nyt on. On kuitenkin hienoa, että kaapelidigikanava Diggari esittää kaikki jaksot tämän syksyn aikana niin kuin edesmennyt MoonTV protojaksot aikanaan. Toivottavasti luvassa on aikanaan myös Season 2, mielellään isommalla budjetilla, mutta jälleen ehdottomasti ilman rajoituksia.

Versioinfo (21.10.2008):

Juhlajätkät Season 1 -tupla-DVD sisältää sarjan 13 jakson lisäksi tuhdin paketin lisämateriaalia. Kaikista jaksoista on tehty kommenttiraidat, jotka on toteutettu konseptin hengessä eli koko ydinryhmän voimin kännäysillan ohessa. Mukana on myös runsaasti dokumentteja sarjan tekemisen eri vaiheista naurujen tekemisestä mokakelaan. Erityismaininta täytyy antaa myös erinomaisesti toteutetuista valikoista, joissa sarjan hahmot kommentoivat katsojalle valikoiden funktioita. Julkaisua saa ostettua ainakin Juhlajätkien omilta nettisivuilta.

****-
© Juha Pyykönen, julkaistu: 21.10.2008
keskiarvo
toimitus
3.88/5.00 (4)
 JSKKJPPV
  2.5 5.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!