Caroline Munro

Death Race (2008)

Death Race - kuolonajot

Death Race #1 Death Race #2

Hollywoodissa palloilee korkean profiilin projektista toiseen joukko omaperäisyysvajavaisia perusohjaajia, jotka kykenevät pyörittämään ison budjetin spektaakkeleita ajallaan ja budjetin rajoissa valmiiksi. He eivät ryppyile tai yritä mitään ihmeellistä, he vain tekevät viihdeleffoja (toivon mukaan) massojen makuun. Yleensä persoonallisuuden taakasta riisutut tuotokset tuovat myös rahaa sen verran studioiden taskuihin, että veijareiden seuraava elokuva on jo turvattu. Tällä hetkellä sujuvasti eteenpäin ja suoraan toisesta korvasta ulos rullaavia megaleffoja pukkaavat näkyvimmin ulos Brett Ratner, Rob Cohen sekä britti-eksportti Paul W.S. Anderson - joka oletettavasti lisäsi kirjaimia nimeensä välttääkseen sekaannusta nykypolven lahjakkaimpiin kuuluvaan Paul Thomas Andersoniin.

Death Race [1]
Death Race [2]

Ei sinänsä että sekaannuksen vaaraa juuri olisi. Anderson keräsi mainetta briteissä halvalla tehdyllä toimintapainotteisella autovarasrymistelyllä Shopping (1994). Sujuvalla unohdettavuudella irtosi pesti videopelisovituksen Mortal Kombat (1995) puikoissa, joka taas johti Andersonin tähän mennessä kunnianhimoisimpaan ja onnistuneimpaan elokuvaan, scifikauhuun Event Horizon (1997). Siitä eteenpäin omat elokuvansa myös kirjoittanut ohjaaja on tuottanut tasaista tahtia samasta genreristisiitoksesta unohdettavia toimintapainotteisia "tapauksia". Nyt on vuorossa remake Roger Cormanin 1975 tuottamasta Death Race 2000:sta.

Paul Bartelin alkuperäisessä versiossa maan suosituimmaksi tv-viihteeksi noussutta kalmanrallia ajetaan halki Amerikan ja pisteitä irtoaa vauhdista sekä siviiliuhreista. David Carradine ja Sylvester Stallone murisevat tuttuihin tyyleihinsä ja räikeän hömelö elokuva vetoaa mustan huumorin sävyttämällä yhteiskuntakritiikillään sekä verisellä irrottelulla. Parantamisen varaa kyllä löytyisi.

Death Race [3]
Death Race [4]

Anderson sijoittaa rallinsa tulevaisuuden huippuvankilaan maailmassa, jossa Yhdysvaltain talous romahtaa vuonna 2012 ja poljettu kansa saa tyytyä tympeänä seuraamaan toistensa taposta kisaavia elinkautisvankeja. Vankilaa pyörittää katsojamääristä huolestunut yhtiö, joka personifioituu vankoista luonnerooleista tunnetun Joan Allenin esittämään vittupäiseen vankilanjohtajaan. On vaikea ymmärtää, minkä kokoista ja näköistä porkkanaa Anderson on Allenin edessä heiluttanut. Oikeista näyttelijöistä lahjojaan huoraa myös Deadwoodin kautta Lovejoyn roolista ulos päässyt Ian McShane.

Pääroolissa uransa tähän asti tiukimpia ja kookkaimpia lihaksiaan esittelee epätodennäköisesti toimintatähdeksi noussut Jason Statham, jonka uraa edes Uwe Boll ei onnistunut pysäyttämään. Statham on juro itsensä, eli erittäin uskottava mulkoilija. Muu esiintyjäkatras on kertakäyttöistä ja unohdettavaa.

Death Race [5]
Death Race [6]

Mistä termeistä pääsemmekin itse elokuvaan. Vangit kisaavat rallissa vapaudestaan ja autot on panssaroitu sekä varustettu kaikenlaisin tuliasein. Itse rallit ovat osin piristävä poikkeus, koska Anderson ei vasten tapojaan ole turvautunut tietokone-efekteihin, vaan kolaroi, murskaa, lennättää ja räjäyttää aitoja kaaroja tuusan nuuskaksi. Paikoin meno yltyy myös melko graafiseksi. Rymistely olisikin hauskaa seurattavaa, jos Andersonilla olisi yhtään tyylitajua pelkkään kakofoniseen vauhtiin ja räiskeeseen luottamisen sijaan. Autot ja miljöö ovat myös ikävän harmaita käytännössä kauttaaltaan, kuten muukin visuaalinen ilme. Silmät turtuvat jännittäväksi tarkoitettuun kaahailuun.

Ankeus ulottuu hahmoihin ja juoneen, näyttäytyen myös huumorin puutteena. Totiset kovanaamat toimisivat paremmin hippusella mustaa komediaa, kuten itse kalmanralli-ohjelmakin. Anderson on jälleen kerran tehnyt sen, mistä hänet tunnetaan: sujuvan scifistisen toimintaelokuvan, joka ei elä tai rekisteröidy. Se on olemassa sellaisena kuin on, koska yleisön oletetaan siihen tyytyvän. Nauraa saa kunnolla vasta lopputekstien alkaessa kun ruutuun tulee huomautus, että (R-ikärajalla Jenkeissä varustetun) elokuvan toimintakohtauksista vastasivat ammattilaisstuntit, eikä katsojien tulisi pyrkiä toistamaan Death Racen kohtauksia kotioloissa. Eli muistakaa lapset ja lapsenmieliset - älkää kiinnittäkö konekiväärejä tai liekinheittimiä panssariautoihinne.

*½---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 21.10.2008
keskiarvo
toimitus
2.07/5.00 (7)
 JSSMJLKKIREMPI
  2.0 2.0 2.0 1.5 1.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -10 (19)
53%
Death Race (2008)  Death Race (2008)Death race - kuolonajot