Caroline Munro

Fear City (1984)

Armoton kaupunki

aka Border; Ripper; Ciudad del crimen; Manhattan, zwei Uhr nachts; Mesanyhta sti Nea Yorki; Miasto strachu

Fear City #1 Fear City #2

Bronxin kasvatti Abel Ferrara on kirjaimellisesti kotonaan kuvatessaan New York Cityä ja varsinkin mädäntyneintä puolta isosta omenasta. Ferrara ammensi kaupungin saastaisilta kujilta jo pitkän esikoisohjauksensa Driller Killer (1979) ja sitä seuranneen erinomaisen kostoelokuvan Ms. 45 (1981). Seuraavaksi valmistunut Fear City oli jälleen Ferraran nuoruuden ystävän ja hovikäsikirjoittajan Nicholas St. Johnin käsialaa, kuten näiden lisäksi myös kuusi muutakin myöhemmin valmistunutta Ferraran ohjausta. Onkin harmillista, että kaksikon polut erkanivat näillä näkymin pysyvästi elokuvan The Funeral (1996) jälkeen.

Fear City [1]
Fear City [2]

Fear City ampaisee käyntiin David Johansenin upean "New York Doll" -kappaleen tahtiin kuvaten New York Cityn saastaisia, narkkareiden ja pummien täyttämiä katuja, joiden varsilla välkkyvät kilpaa suuryritysten ja pornoluolien neonmainokset houkutellen yön kulkijoita palvomaan rahan ja lihan alttareille. Ihmiset tuijottavat pimeyden luoman anonymiteetin takaa kuin transsissa lavoilla liikkuvaa lihaa, eläen amerikkalaista unelmaa kunnes juuri ennen moneyshottia aamu taas valkenee jättäen jäljelle vain henkisen krapulan ja addiktion kaltaisen tilan, jota ei voi koskaan täysin tyydyttää.

Fear City [3]
Fear City [4]

Matt Rossi (Tom Berenger) on entinen nyrkkeilijä, joka pyörittää veljensä kanssa menestynyttä stripparivälitystä. Välityksen ykkösstrippari Loretta (Melanie Griffith) on Mattin entinen tyttöystävä, joka kamppailee huumeongelman kanssa ja hakee korviketta myttyyn menneeseen suhteeseensa Rae Dawn Chongin esittämän lesbostripparin kustannuksella. Kolmiodraaman ja menneisyyden demonien ohella Matt joutuu kamppailemaan kaupungin pian pelolla täyttävän mystisen psykopaattimurhaajan kanssa, joka tappaa hänen tyttöjään. Kun New York City on täynnä potentiaalisia murhaajia, eikä poliisi tai edes mafia pysty estämään vääjäämätöntä ja omassa mielessään vanhurskasta puhdistajaa on Mattin noustava vastavoimaksi, itseinhon ja uskonnollisen hyvityksen mahdollisuuden toimiessa tämän antisankarin henkisenä voimavarana.

Fear City [5]
Fear City [6]

Fear City ei menestynyt aikanaan lippuluukuilla kovinkaan hyvin, mikä ei pahemmin ihmetytä Ferraran moraalitonta sleaze-ryöpytystä katsellessa. Ferrara tallentaa visionsa hiotun tyylikkäästi tunnelmoiden, neonkylttien luodessa heijastuksia saastaisten ja sateisten katujen kiiltävästä pinnasta tai strippiluolien värikkäiden kohdevalojen halkoessa pimeyttä tyylikkään soundtrackin tukiessa erinomaisesti neo-noirmaista vaikutelmaa. Ja vaikka elokuvan voi helposti tuomita sisällöltään vain turhaksi ja itsetarkoitukselliseksi eksploitaatioksi, elokuvan lyhyeen, noin puolentoista tunnin kestoon on pystytty sisällyttämään suunnaton määrä kokonaisuutta rikastavaa materiaalia lukuisilla sivujuonilla ja pienillä viittauksilla laajempiin yhteyksiin, kuten Mattin mafiamenneisyyteen, jolloin se pysyy jatkuvasti mielenkiintoisena ja vaan paranee joka katselukerralla.

Fear City [7]
Fear City [8]

Myös yllättävän kovat näyttelijänimet, vielä erittäin timmissä kunnossa ollut Griffith etunenässä, antavat roolisuorituksissaan itsestään niin henkisesti kuin fyysisestikin kaiken irti paljaan pinnan ja väkivallan vuorotellessa keskenään kuin dialogissa aina hengästyttävään finaaliin saakka. Kaiken jälkeenkin Fear City kuitenkin on paikka, jossa voi ansaita itselleen korkeintaan hetkellisen rauhan ennen kuin suuri viemäri alkaa taas vetää vastustamattomasti mukanaan alas. "Nobody's clean", kuten Billy Dee Williamsin esittämä tyly mutta realistinen etsivä tyhjentävästi tokaisee.

Versioinfo (3.11.2008):

Fear Citystä on ilmestynyt dvd:llä unrated-versio Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa. Saksa- ja Hollanti-kiekot ovat tosin väärällä kuvasuhteella ja vaikka Saksa-kiekko sisältää sekä R-rated- että unrated-versiot, jälkimmäisessä on ainoastaan saksankielinen audio ilman tekstitystä. Harmittavasti nämä kaikki julkaisut ovat kuitenkin OOP. Fear Cityn kotimainen julkaisu on R-rated ja siitäkin on painos jo loppunut. R-rated -versiossa elokuvasta on poistettu mm. Melanie Griffithin ja Rae Dawn Chongin välisiä lesboviittauksia; myös muutamista muista kohtauksista materiaalia on lievennetty korvaavilla kohtauksilla ja dialogilla, jotka luonnollisesti pilaavat Ferraran alkuperäistä visiota.

****½
© Juha Pyykönen, julkaistu: 3.11.2008
keskiarvo
toimitus
3.32/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMKKJM*JPEMPITM
  3.5 2.5 3.0 3.5 3.0 3.5 3.5 4.5 2.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.95/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (27)
22%
Fear City (1984)  Fear City (1984)Armoton kaupunki