Caroline Munro

Wojna swiatów - nastepne stulecie (1981) :: The War of the World: Next Century


Wojna swiatów - nastepne stulecie #1  

Genre

Puolalaisen Piotr Szulkinin (Golem, 1979, O-bi, O-ba. The End of Civilization, 1985) ohjaama ja käsikirjoittama dystopiaelokuva Wojna swiatów - nastepne stulecie (War of the Worlds - Next Century, 1981) on sekoitus George Orwellin 1984'a ja Slava Tsukermanin happoisaa Liquid Sky'ta.

Wojna swiatów - nastepne stulecie [1]
Wojna swiatów - nastepne stulecie [2]

On joulukuu 1999, marsilaiset ovat juuri laskeutuneet maapallolle; median mukaan ystävinä, toisinajattelijoiden mielestä valloittajina. Tarinan keskeisenä hahmona hyörii kansan suosiota nauttiva uutisreportteri Iron Idem (Roman Wilhelmi), joka vaimonsa menetettyään kypsyy maailman menoon ja urallaan siihen kuinka mediapamput syöttävät hänen kauttaan kansalle omaa "virallista totuuttaan".

Wojna swiatów - nastepne stulecie [3]
Wojna swiatów - nastepne stulecie [4]

War of the Worlds - Next Century ei nimestään huolimatta perustu suoranaisesti H.G. Wellsin Maailmojen sota -teokseen, vaan on täysin Szulkinin oma visio (alkuteksteissä kuitenkin kumarretaan H.G. Wellsin ja Orson Wellesin suuntaan omistamalla elokuva heille). Ainoaksi yhteiseksi nimittäjäksi Wellsin ja Szulkinin tarinoiden välille jää maapallolle saapuneet marsilaiset. Toisin kuin Wellsin lähdeteoksessa, Szulkinin marsilaiset ovat mustekalamaisten otusten sijaan hopeamaalilla maalattuja ja hopeisiin toppatakkeihin puettuja kääpiöitä(?!?)

Wojna swiatów - nastepne stulecie [5]
Wojna swiatów - nastepne stulecie [6]

Elokuvan lavastukseen on todella panostettu (ennen ohjaajan uraansa Szulkin on itse toiminut lavastajana useissa kymmenissä elokuvissa). Sisätiloissa neonvalot hohtavat kelmeää valoaan. Ulkona korkeat rapistuneet kerrostalot ja niiden pihoilla propagandaa suoltavat kaiutin-tv-tolpat tuovat pitkälti mieleen Half-Life 2 -pelisarjan totalitaarimaailman tunnelmat. Äänimaisemaa maalaa mainio puolalainen synthpop/rock (mm. SBB:n Józef Skrzek).

Wojna swiatów - nastepne stulecie [7]
Wojna swiatów - nastepne stulecie [8]

Hämmentävän kuvaston ja verkkaisesti etenevien tapahtumien takaa elokuvan pääteemaksi nousee mediakriittisyys (paikoittain ehkä turhankin päälleliimatusti). On myös esitetty että elokuvallaan Szulkin on halunnut kritisoida Puolassa joulukuussa 1981 julistettua poikkeustilaa ja sen seuraamuksia. War of the Worlds - Next Century on joka tapauksessa palkitseva kokemus, katsoipa sen sitten puhtaasti fiktiivisenä tieteistarinana tai osin totuuspohjaisena valistavana opetuselokuvana.

Versioinfo (17.11.2008):

SPI International Polska on julkaissut dvd:llä kelvollisen englanniksi tekstitetyn version elokuvasta. Levyllä on myös mukana ohjaajan haastattelu, mutta sitä ei valitettavasti ole tekstitetty.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 17.11.2008
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Wojna swiatów - nastepne stulecie (1981)  Wojna swiatów - nastepne stulecie (1981)The War of the World: Next Century