Caroline Munro

Gut-Pile (1997)

aka Gut Pile

Gut-Pile #1 Gut-Pile #2

Metsästysreissulla ollessaan Dan (Jeffrey Forsyth) ampuu vahingossa toisen metsästäjän. Rangaistuksen pelossa hän ei kuitenkaan tee asiasta rikosilmoitusta poliisille vaan päättää haudata ruumiin metsään. Vuotta myöhemmin uuden metsästyskauden alkaessa Dan palaa samalle alueelle yhdessä redneck-ystäviensä Miken (Ron Bonk) ja Bobin (Ed Mastin) kanssa. Lähinnä kortinpeluuseen ja ryyppäämiseen ensimmäisenä iltanaan keskittyvän joukon puuhat keskeytyvät, kun metsään haudatun miehen henki nousee kuolleista kostaakseen tappajalleen.

Gut-Pile [1]
Gut-Pile [2]

Luvassa on melkoista halpisgoren täyteistä roskaa. Videolle kuvatun elokuvan yleisilme, budjetti ja näyttelijäsuoritukset suorastaan huutavat REDNECK ZOMBIES ja kyllähän tästäkin zombi löytyy sekä paljon vaihtelevan tasoista goreläträystä, parhaimmillaan hyvää ja huonoimmillaan noloa. Perustason zombimaskeerausten lisäksi efektipuolta koristavat niin irtoraajat kuin suolenpätkätkin, mutta efektejä ei hyvällä tahdollakaan voi mitenkään erityisesti kehua.

Ohjaaja Jerry O'Sullivanin debyyttielokuva alkaa suttuisenhalpana, mutta siitä huolimatta jokseenkin sympaattisen tunnelmallisena mökkifiilistelynä elokuvallisen alamäen alkaessa kuitenkin valitettavan nopeasti haudasta nousseen hengen ilmaantuessa mukaan kuvioihin. Gut-Pile on selkeä "kunnianosoitus" Sam Raimin klassikolle The Evil Dead (1981), mutta esikuvaansa verrattuna se kompuroi pahasti kaikilla osa-alueilla. Kunnioituksen sijaan Gut-Pile luottaa enemmänkin törkeään esikuvansa hyväksikäyttöön. Tarina on monessa mielessä samankaltainen, kuvaustyyli ja erityisesti steady-camin käyttö paikoitellen kuin yksi yhteen esikuvaansa verrattuna. Tämä korostuu parhaiten kohdissa, joissa haudasta noussut, linnunpelättimen hahmossa liikkuva henki vaanii metsästysmökin liepeillä ja katselee ikkunoista sisään. Jos Gut-Pile edes yrittäisi olla jotain omaperäistä esikuvansa osasten tökerön yhdistelyn sijaan, niin jopa The Evil Deadin faniklubilaisetkin saattaisivat lähetellä "Join us!" -viestejä O'Sullivanin suuntaan. Tällä materiaalilla ja lopputuloksella tämä skenaario on kuitenkin aika epätodennäköinen. Elokuvan edetessä ja tarinan pikkuhiljaa hajotessa katsojansa silmien edessä O'Sullivan yrittää korjailla tilannetta käyttämällä hyväkseen kaikkia mahdollisia esikuvassaan aikoinaan nähtyjä kikkoja.

Gut-Pile [3]
Gut-Pile [4]

Kolmen päähenkilön lisäksi pienessä sivuosassa on yksi nainenkin (Ron Bonkin ohella koko porukan kokenein näyttelijä Sasha Graham) elokuvan loppupuolella, mutta Gut-Pilen eksploitaatioarvot lepäävät silti lähes yksinomaan gore-efektien varassa. Tissejä ei siis nähdä, mutta ne on korvattu opossumihuumorilla ja räjähtävällä paskahuussilla. Huumori on pahimmillaan todella vaivaannuttavan huonoa, mikä tuntuu tämän elokuvan kohdalla jopa aika sopivalta. Kuvaus on budjetillensa sopivaa, mutta huomionarvoista siinä on Bava/Argento -akselilta napattujen värilamppujen välillä melko onnistunut, välillä mauttoman liioiteltu käyttö. Yhtenä elokuvan paremmista puolista on yllättävänkin lyhyt pituus - reilun 52 minuutin kokonaiskesto (josta noin 7 minuuttia on käytetty alku- ja lopputeksteihin) ei päästä katsojaa pitkästymään kovinkaan pahasti.

Gut-Pile [5]
Gut-Pile [6]

Elokuvan loppupuolella mökkikauhuilun jo muututtua metsähaahuiluksi on kohtaus, jossa Dan juoksee karkuun melkein umpeen kasvaneella metsäpolulla ja toteaa: "I can't believe this shit." Tässä vaiheessa ei katsojalla ole paljon muuta sanottavaa, kuin: "Well, Jerry O'Sullivan, I can't believe this shit either."

**---
© Sakari Määttä, julkaistu: 12.12.2008
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!