Caroline Munro

Zbogum na dvaesetiot vek (1998) :: Goodbye, 20th Century

aka Goodbye, 20-ti vek; Wake Up Dead Man; Zbogom 20 Vek

Zbogum na dvaesetiot vek #1 Zbogum na dvaesetiot vek #2

Goodbye, 20th Century on makedonialainen surrealistinen post-apocalypse-/jouluseikkailu, joka koostuu kahdesta päätarinasta (epilogi ja prologi) jotka katkaisee pariminuuttinen dokumentaristinen katsaus sata vuotta taaksepäin Makedonian sukurutsaiseen menneisyyteen.

Zbogum na dvaesetiot vek [1]
Zbogum na dvaesetiot vek [2]

Ensimmäinen tarina alkaa post-apokalyptisissa tunnelmissa vuonna 2019 vanhaa testamenttia lainaavan introtekstin myötä, jossa mainitaan kuinka Jumala luomuksiinsa tyytymättömänä on nämä tuhonnut.

Tarinan Kristus-hahmo, kuolematon sankari Kuzman (Nikola Ristanovski) on kiikutettu vuoren laelle tuomittavaksi synneistään. Tarina jatkuu jodorowskymaisen surrealistisena ja tuo monilta osin mieleen erityisesti El Topon (1970). Ei vähiten siksi, että päähenkilö vaeltelee aavikolla sateenvarjon kanssa profetiaa seuraten, tavoitteena päihittää mystinen vihreähiuksinen vastustaja (Toni Mihajlovski) ja kokeakseen tehtävän jälkeen jonkinasteisen valaistumisen.

Zbogum na dvaesetiot vek [3]
Zbogum na dvaesetiot vek [4]

Jälkimmäinen tarina saa alkunsa samaisen Kuzmanin ja Joulupukin (Lazar Ristovski) tapaamisesta vuoden 1999 viimeisenä päivänä (huomionarvoista on kulttuurillinen ero siinä kuinka makedonialaisten Joulupukki, Ded Moroz, vierailee ja jakaa lahjat uudenvuodenaattona, ei jouluaattona tai -päivänä). Nuori Kuzman ei usko Joulupukkiin, vaan toivottaa mokomalle paskiaiselle tervemenoa helvettiin. Tämän jälkeen Kuzman häipyy kuvioista ja seuraa Joulupukin edesottamuksiin keskittyvä, jossain määrin buñuelmainen, sivistynyt hautajaisruokapöytädialogi valkeassa verhoillussa huoneessa. Sessio huipentuu lopulta mahtavan kaoottiseen väkivaltaiseen finaaliinsa Sid Viciousin My Wayn soidessa taustalla.

Zbogum na dvaesetiot vek [5]
Zbogum na dvaesetiot vek [6]

Goodbye, 20th Century oli Makedonian ehdokas Oscar-kilpailuun vuonna 1999 Best Foreign Language Film -kategoriassa. Valitettavasti jenkit eivät mestariteosta osanneet arvostaa, eikä elokuva selviytynyt edes finaaleihin. On harmillista kuinka elokuva on maailmalla laajalti väärinymmärretty, jos edes ymmärretty lainkaan. Sitä on moitittu ontoksi ja sisällöttömäksi, täynnä itsetarkoituksellista väkivaltaa ja seksiä. Mutta tavallaan juuri siitä tässä on kysymys: ankaran säälimättömästä arkirealismista.

Zbogum na dvaesetiot vek [7]
Zbogum na dvaesetiot vek [8]

Oman elämänsä sankarit suorittamassa päivästä, vuodesta ja vuosituhannesta toiseen päättömien profetioiden määrittelemiä tekopyhiä tehtäviä. Maailmankaikkeudessa, jossa syklisyys on kiistämätön fakta. Ihmisiä syntyy. Ihmisiä kuolee. Välissä seuraa seksiä (tai vähintään seksuaalisia kokemuksia), väkivaltaa (henkistä ja fyysistä) ja "pyhiä" tehtäviä joita suoritetaan pahimmillaan niitä kyseenalaistamatta ja jotka kenties valheellisesti koetaan jollain tavoin ympäröivän maailman kannalta merkityksellisiksi.

Goodbye, 20th Century ei kuitenkaan esitä maailmassa vallitsevia kylmiä faktoja negatiivisessa valossa, eikä se ole pohjimmiltaan nihilistinen teos, vaikka harjaantumattomaan silmään se voikin siltä ensialkuun vaikuttaa. Pinnan alla kytee viesti siitä kuinka todellisuuteen on paras suhtautua huumorilla, ja oman kauniin surrealistisen kuvastonsa kautta elokuva viestii siitä kaikesta järjettömyydestä jota elämä itsessään edustaa.

Zbogum na dvaesetiot vek [9]
Zbogum na dvaesetiot vek [10]

Goodbye, 20th Century ei ole elokuva joulusta, mutta se on yksi parhaista teemoiltaan joulua sivuavista elokuvista. Jos joulusesongin tv-tarjonnasta korvattaisiin Lumiukot ja Frank Capran Ihmeelliset elämät tällä elokuvalla olisi maailma helposti parempi paikka elää. Elokuvan toistuva katselu ei siinäkään mielessä ole pahitteeksi että sen sisältämässä symboliikassa, tematiikassa ja wtf-häröilyn nyansseissa riittää ihmeteltävää ja uutta löydettävää moniksi katselukerroiksi. Elokuvan lyhyt noin 80-minuutin kesto helpottaa entisestään uusintakatselurupeamaa.

Zbogum na dvaesetiot vek [11]
Zbogum na dvaesetiot vek [12]

Ei elämästä selviä hengissä! Itke, nai, naura ja kuole! Joululahjaksi eutanasia! Muroja ja kokaiinia! Hyvää joulua ja uutta vuotta!

Versioinfo (23.12.2008):

Elokuvasta ei valitettavasti ole olemassa dvd-julkaisua. Englanniksi tekstitetty jenkki-vhs kuitenkin löytyy.

****½
© Jetro Suni, julkaistu: 23.12.2008
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JSSMKK
  4.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
4.13/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (8)
75%
Zbogum na dvaesetiot vek (1998)  Zbogum na dvaesetiot vek (1998)Goodbye, 20th Century