Caroline Munro

Classe tous risques (1960) :: The Big Risk

Rikolliset; Viimeiset askeleet

aka Asfalto che scotta; A todo riesgo; Der Panther wird gehetzt; Prosohi! Dimosios kindynos!; Volles Risiko; Vreli asfalt

Classe tous risques #1 Classe tous risques #2

Claude Sautetin ohjaama Rikolliset pohjautuu Jose Giovannin romaaniin Riskinsä kullakin (Classe tous risques, 1958). 2004 menehtynyt Giovanni keskittyi niin ohjaajana, käsikirjoittajana kuin kirjailijanakin rikollisten maailman kuvaukseen. Tunnettuimpia Giovanni-filmatisointeja lienevät Jacques Beckerin Tunneli (Le trou, 1960) ja Jean-Pierre Melvillen Toinen hengenveto (La deuxième souffle, 1966). Varmaotteisen Sautetin elokuva seurailee melko tarkkaan Giovannin romaania. Vain pieniä oikomisia siellä täällä sekä ajankohdan vaatimana kirjaa siistimpää väkivaltaa valkokankaalla. Tärkeimmissä rooleissa hehkuvat ranskalaisen rikoselokuvan suurnimet Lino Ventura ja Jean-Paul Belmondo.

Classe tous risques [1]
Classe tous risques [2]

Lino Venturan esittämä Abel Davos on toverinsa Raymondin kanssa siirtynyt oikeutta pakoon Italiaan. Töitä on rikollisen silti tehtävä. On aika hankkia hieman rahaa ja palata vuosien jälkeen takaisin Ranskaan. Miehet ryöstävät rahalähetin ja lähtevät viimeiselle kujanjuoksulle poliisit kintereillään. Pakoa ei helpota matkassa oleva Abelin perhe, vaimo ja kaksi poikaa. Rajan yli päästyä vaikeudet alkavat ja Abelin on turvattava vanhoihin tovereihinsa. Hän saa kuitenkin huomata, että vuosien kuluessa ajat ovat muuttuneet ja pelinsäännöt siinä mukana.

Classe tous risques [3]
Classe tous risques [4]

Abel on menneisyydestä tullut hahmo, joka ei sovi uuden ajan haasteisiin. Rikollismaailma on pirstaloitunut, eivätkä hänen ystävänsä enää määrä kaikesta. Toiset ovat ottaneet rehelliset ammatit, eivätkä haluaisi menneisiin enää palatakaan. Abel taas elää vanhassa, jossa kunnia-asia olisi auttaa toveria hinnasta välittämättä. Paradoksaalisesti Abelin ainoaksi luotetuksi ja todelliseksi ystäväksi nousee Jean-Paul Belmondon esittämä Eric Stark, uuden ajan tuote, joka sanoo työskentelevänä vain itselleen. Abelin vanhojen ystävien arkaillessa ja vastuidensa taakse pakoillessa Stark lähetetään apuun ja hänestä tulee ainoa todellinen turva. Mutta kuten aina elämässä, uuteen on sopeuduttava tai väistyttävä ja Abelkin ymmärtää aikansa olevan ohi.

Classe tous risques [5]
Classe tous risques [6]

Vaikka tapahtumat käynnistääkin ryöstö ja läpi elokuvan ollaan poliisia paossa, Giovannin tarinoille tyypillisesti keskeistä on rikollisten toiminta yksinään ja keskenään. Rikollisen kunnia, petos, kosto. Sautet pitää sykkeen yllä alusta loppuun. Roolitus on ennemmän kuin kohdallaan tylynaamaisen Venturan esittäessä väsynyttä pitkän uran tehnyttä rosvoa ja Belmondo tuttu pilke silmäkulmassa näyttelemässä nuorta huliviliä. Valmistusvuodesta huolimatta elokuvan henki löytyy enemmänkin film noirin perinteestä kuin Ranskan uudesta aallosta. Mieleen tulevat myös Melvillen myöhemmät mestariteokset. Rikolliset on ehdottomasti Giovanni-filmatisointien eliittiä ja ottaa häpeilemättä paikkansa ranskalaisen rikoselokuvan historiassa.

****-
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 31.12.2008
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 LTPI
  4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
Classe tous risques (1960)  Classe tous risques (1960)Viimeiset askeleet