Caroline Munro

Out of Reach (2004)

aka Le protecteur; Rescate al limite

Out of Reach #1 Out of Reach #2

Brandomaisesti ikääntyvä Steven Seagal on toimintaelokuvakatsojan perhejuhlat - aina sinne on pakko palata vuosi toisensa perään, vaikka meno olisi kuinka väkinäistä. Ja silti kun rituaaliin pääsee sisään, alkaa se jälleen odottamattomasti viehättää puhtaalla tuttuudellaan. Vaan niin se menee; ihmistä pitää rakastaa hänen heikkouksiensa takia, ei niistä huolimatta.

Vuokraamon hyllyllä on toisinaan tosin pulassa, kun geneeristen nimien ja lähes identtisten kansikuvien perusteella on mahdotonta muistaa, mitkä kaikki on krapulassa katsonut. Takakansitekstit eivät juuri auta asiaa, koska litania lähtee yleensä käyntiin sanoilla: "Yhdysvaltain hallituksen entinen superagentti ______ elää rauhallista elämää syrjäseudulla. Uusi arki kuitenkin katkeaa, kun..." Teema tulee avuksi Out of Reachin tapauksessa, koska ihmiskauppaa Seagal ei (kai) ole aikidolla pätkinyt muussa tuotannossaan.

Out of Reach [1]
Out of Reach [2]

Michiganin Lansingista kotoisin oleva Steven on tällä kertaa Yhdysvaltain hallituksen entinen superagentti William Lansing, joka elää rauhallista elämää syrjäseudulla. Uusi arki kuitenkin katkeaa, kun puolalainen kirjekaveri napataan ihmiskaupan uhriksi. Asetelma on siis hieman sama kuin Liam Neesonin tähdittämässä tuoreessa Takenissa (2008), mutta vähemmillä ilmeillä.

Kanadan metsiin itse rakentamaansa mökkiin salaoperaatioiden kierosta murhamaailmasta vetäytynyt Seagal varmistaa katsojan sympatiat heti alussa tuplaiskulla. Lansing kulkee metsässä ja pelastaa ansaan joutuneen haukan. Samalla kun röyhelöisen takatukkainen buddha vie lintupoloa mökilleen, alkaa ääniraidalla kuulua puolalaisen pikkutytön ja Seagalin koskettava kirjeenvaihto. Näiden ristiinleikkausten symboliikka muun elokuvan suhteen on hieman liian kunnianhimoista tämän arvostelun puitteissa analysoitavaksi.

Out of Reach [3]
Out of Reach [4]

Limatukkaisen Matt Schulzen huoratarkoituksia varten nappaama tyttö on tietysti pelastettava. Samalla on karistettava kannoiltaan hallituksen pahat agentit, jotka eivät tahdo antaa menneiden olla menneitä. Yhteiskunta kun on mätä ja yksilön on korkeamman moraalinsa ja ylivoimaisten taistelulajitaitojensa kautta näytettävä sille närhen munat. Puolasta sentään löytyy avuksi blondi naispoliisi ja Seagalin aurinkolaseja himoitseva pikkupoika (kaikki puolalaiset orvot puhuvat täydellistä englantia - tai ainakin selvempää kuin Seagal). Sitten luut raksuvat, lätty lätisee ja Seagal mumisee.

Aikidomestari itse jaksaa ihmetyttää melkein aina kuvaan kävellessään. Pitkä vartalo ja westernmäiset takkiratkaisut luovat vaikutelman ihmisestä, johon on rakennettu keskivartaloon kerros liikaa. Pää on iän myötä paisunut alaosasta, kun taas otsalohkon paikkeilla hiivatettu massa muotoutuu tutun linjavaksi entiseksi Seagaliksi.

Out of Reach [5]
Out of Reach [6]

Puhe taas kuulostaa tässäkin usein dubatulta, varsinkin otoksissa joissa kuvataan jotain muuta miehen repliikkien aikana. Samettiselta sössötykseltä säästytään Seagalin yrittäessä välittää ns. emootioita noin minuutin jatkuvassa surukohtauksessa. Itku ilmenee siten, että Cockpuncher hieroo sormillaan vuoroin otsaansa, vuoroin nenänvarttaan. Lopun miekkataistelun jälkeinen poseerausasento puolestaan on hämmästyttävintä vähään aikaan.

Seagalin myöhäistuotannon piirteet ovat kaikki paikalla: hän vihaa väkivaltaa, mutta nauttii sen käytöstä. Hän pelastaa eläimet ja lapset. Hän ei koske naisiin. Hän on pöhöttynyt, hänen ei tarvitse juosta kenenkään perään, koska hän ei jaksa. Hän löntystää, sössöttää ja katkoo luita. Hän välittää. Hän on Steven Seagal.

**½--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 8.1.2009
keskiarvo
toimitus
1.90/5.00 (5)
 JSSMJLIREM
  2.5 1.5 1.5 2.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.67/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
asdf kommentoi (1.11.2018 10:13:38)
user avatar Tää on kyllä aivan loistava arvostelu!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa