Caroline Munro

Shrooms (2007)

aka Cabeza de muerte; Fonika manitaria; Grzybki; Houbicky; Shrooms; Shrooms - Im Rausch des Todes

Shrooms #1 Shrooms #2

Irlanti lienee huumesieniä popsivien mekka. Niin kutsuva, että sinne kannattaa vain niiden takia lentää Amerikasta asti. Ainakin näin vaikuttavat ajattelevan Shroomsin henkilöt. Tosin päähenkilö Taraa (Lindsey Haun) houkuttaa myös paikallinen ihastus, sieniguru Jake (Jack Huston). Heti alkuun saamme kuvaa metsiköstä juoksentelusta ja leikkauksista painajaismaisiin näkyihin, että muistaisimme tulleemme kauhua katsomaan. Hyvä.

Shrooms [1]
Shrooms [2]

Mitä mainioin ajatus: hallusinoivia teinejä kuoleman vaarassa. Heitetään soppaan vielä tarina lähistöllä olleesta kasvatuslaitoksesta, jota johti julma Mustien Ritarien veljeskunta. Raakaan kohteluun kyllästynyt nuori maustoi veljien keiton sienillä, jonka johdosta 78 kuoli siitä seuranneella tripillä. Vain Mustan Veljen ja Yksinäisen Kaksosen ruumiita ei löytynyt ja tarinan mukaan he vaeltavat yhä metsissä. Kuulemma sieniaikaan katoamisiakin on tapahtunut. Jos tämä ei riitä, metsästä löytyy vielä pari sisäsiittoista takaseudun junttia.

Opimme, että tarkoitukseen sopivien sienien päällä on nänni. Joinain harvoina vuosina kasvaa myös mustanännistä lajiketta, jota ei pidä syömän, sillä se voi aiheuttaa kuoleman. Jos ei kuitenkaan kuole, muinaiset druidit kertovat seuraamusten olevan mitä huikeimmat aina tulevan näkemiseen asti. Ja tottahan toki jo seuraavassa kuvassa moista laitetaan suuhun. Ensimmäisen yön aikana yksi nuorista lähtee haahuilemaan metsään. Seuraavana päivänä muut lähtevät etsimään herraa ja loppuelokuva juostaankin pitkin metsiä harhoja nähden.

Shrooms [3]
Shrooms [4]

Elokuvan on ohjannut Paddy Breatnach, joka on tuttu muun muassa sympaattisesta gansterielokuvasta I Went Down (1997). Shroomsin todellisuutta ja harhaa sekoittava ohjaus on kelvollista. Ongelmat löytyvät tarinan puolelta, jossa ei mennä tarpeeksi rohkeasti psykedeliaan vaan jäädään pääosin perinteiseen metsätouhuiluun. Alun hyvistä juonellisista petauksista ei myöskään saada lopulta paljoakaan irti. Nähdään hahmoja siellä täällä, liekö totta vai ei, ja sitten kuollaan. Tunnelmaa ja jännitystä hieman "Ju-On metsässä" -tyyliseen henkeen on kuitenkin saatu sen verran, että elokuvan jaksaa katsoa. Näkökulma vaihtelee sujuvasti todellisuuden, harhojen ja mahdollisen ulkopuolisen kyttääjän välillä. Slashereille tyypillisesti juoni on varsin ohut, eikä metsään lähdön jälkeen tule sen kummempia käänteitä, paitsi lopputwisti, jota ilman tälläkin kertaa olisi pärjätty.

Shrooms [5]
Shrooms [6]

Teinijoukkio koostuu juuri sen kaltaisista hahmoista, kuin voisi sienimetsälle lähtevien slasher-filmissä kuvitella olevan. Ärsyttävän stereotyyppisia ne eivät kuitenkaan sorru olemaan. Näyttelyn taso on juuri sitä, mitä tällaiselta filmiltä voisi olettaakin. Pääosan Lindsey Haun onnistuu kehyksen suomissa rajoissa jopa mainiosti, sillä Shrooms ei sisällä mitään hahmojen kehittelyä.

Shrooms [7]
Shrooms [8]

Shrooms ei ole mikään nykykauhun merkkiteos, eikä poikkeuksellisesta ideastaan huolimatta kovinkaan innovatiivinen. Slasheriksi elokuva on melko kesy. Kaikki tapot tapahtuvat kuvan ulkopuolella, eikä nännejäkään vilahda muualla kuin sienien lakeissa. Elokuvan äärellä viihtyy kuitenkin kertakatselun verran, ainakin jos on yhtään metsäpelottelujen ystävä.

Versioinfo (1.2.2009):

Suomi-dvd ilmestyy 4.2.2009.

**---
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 1.2.2009
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (5)
 SMJMMELT
  2.0 2.0 2.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.25/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!