Caroline Munro

Disco Dancer (1983)


Disco Dancer #1 Disco Dancer #2

Bollywood-elokuvat halutaan joskus nähdä pelkkänä camppina, ja vaikka asenne on täysin virheellinen, täytyy myöntää että Mumbain studioilla on tuotettu paljon myös elokuvia joissa camp on enemmän tai vähemmän merkittävä osatekijä. Pientä kulttimainetta lännessäkin nauttiva Disco Dancer on laimentamatonta, 100-prosenttista Bollywood-campia ja tämän lajityypin kuolematon mestariteos.

Disco Dancer [1]
Disco Dancer [2]

Muusikko Anil palaa äitinsä kanssa Bombayhin, josta he kaksikymmentä vuotta aiemmin joutuivat häväistyinä poistumaan rikkaan miehen syytettyä aiheettomasti Anilia varkaudesta. Nyt Anil aikoo maksaa takaisin, aseenaan musiikkinsa, jonka hän "hioo miekan teräväksi ja upottaa kaupungin sydämeen". Bombayn musiikkiestradien valloittaminen ei olekaan vaikeaa koska paikallisena diskokunkkuna häärää täysi pelle nimeltä Sam (aiemmin mainitun rikkaan miehen poika), jota lahjattomuuden lisäksi vaivaa huumeongelma. Samin manageri kyllästyy suojattinsa irstailuihin, näkee Anilin tanssahtelevan kadulla, ja voilá, uusi tähti on syttynyt.

Disco Dancer [3]
Disco Dancer [4]

Yhä syvemmälle päihdekierteeseen vajoava Sam ja hänen isänsä eivät katsele Anilin menestystä hyvällä silmällä, ja pysyäkseen pinnalla diskotanssijamme joutuu turvautumaan myös karatetaitoihinsa. Erään juonenkäänteen seurauksena Anil sairastuu kitarafobiaan, ja lisäksi Samin kätyrit hakkaavat krikettimailoilla hänen jalkansa tohjoksi. Miten kitarakammoinen ja liikuntakyvytön Anil pystyy osallistumaan tuleviin kansainvälisiin diskotanssikilpailuihin? Mitä hemmettiä kitaralla yleensä tekee tanssikilpailuissa? Katso Disco Dancer ja hämmästy.

Disco Dancer [5]
Disco Dancer [6]

Mithun Chakraborty oli 80-luvun Bollywoodin johtava miestähti, joka ei tuotannon määrästä huolimatta koskaan päässyt ponnistamaan näyttelijöiden A-kastiin. Ei Mithun varsinaisesti huonosti näyttele, mutta kauaakaan hänen työskentelyään ei tarvitse seurata kun tajuaa, miksi hän jäi B-elokuvien sankariksi ja köyhän miehen Amitabh Bachchaniksi. Aina jotenkin masentuneen ja ahdistuneen oloisella Mithunilla on vaikeuksia projisoida itsestään mitään positiivisia tuntemuksia - kohtalokas puute sankarissa. Mithunin rajoittuneisuus näkyy Disco Dancerinkin draamaosuuksissa, joista hän toki selviää kunnialla mutta tuottamatta niihin mitään lisäarvoa. Onneksi tanssiminen, tappeleminen ja murjottaminen sujuvat sitäkin paremmin, ja Disco Dancer on aiheesta jäänyt Mithunin signatuurirooliksi.

Disco Dancer [7]
Disco Dancer [8]

Mithunin rinnalle elokuvan tähdeksi kohoaa sen säveltäjä Bappi Lahiri, intialaisen roskafilmimusiikin kuningas, joka runsaiden korujensa ja kaulakäätyjensä kanssa on ulkoisestikin varsinainen campin ruumiillistuma. The Encyclopedia of Indian Cinema tiivistää Bappin uran näin: "His scores [...] display an open rejection of originality. His work, often made on a shoestring for South Indian directors, is cited as an emblem of bad taste in mass culture." Huonoa makua tai ei, Disco Dancerin musiikki on täyttä rautaa. Elokuvan biiseistä nykyään tunnetuin on varmaan notkealla biitillä eteenpäin rullaava "Jimmy Jimmy Jimmy Aaja", josta intialaistaustainen artisti M.I.A. teki oman versionsa albumilleen Kala (2007). Yhtä herkullinen on elokuvan nimikkolaulu, majesteetillinen "I am a Disco Dancer", jonka nerokkaassa väliosassa Anil purkaa osiinsa sanan disco ("D se hota hai dance, I se hota hai item..."). Katsojan korvia hemmotellaan myös Jeesus-aiheisella diskolaululla!

Disco Dancer [9]
Disco Dancer [10]

Vaikka Babbar Subhash ohjaa horjumattomalla tyylitajulla on Disco Dancerin keskivaiheille, kahden musiikkinumeron liian pitkäksi venyvään väliin jäänyt yksi tylsähkö draamapainotteinen jakso, jonka aikana elokuva vain pyörittelee peukaloitaan. Tämän kuivan taipaleen yli selvinneet palkitaankin sitten toinen toistaan mojovammilla kohtauksilla eikä ikävystymisestä ole enää vaaraa. Elokuvan huipentumassa, kansainvälisessä diskotanssikilpailussa tarjolla on mm. Afrikan ja Ranskan diskokuninkaiden ja -kuningattarien lyhyet mutta sitäkin hätkähdyttävämmät esitykset, ja muutenkin loppu on musiikin, toiminnan, melodraaman ja campin juhlaa.

Ohjaaja, säveltäjä ja päätähti yhdistivät sittemmin voimansa myös elokuvissa Kasam Paida Karne Wale Ki (1984) ja Dance Dance (1987), jotka jatkavat ansiokkaasti Disco Dancerin viitoittamalla tiellä.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 4.3.2009
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 SMME
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Disco Dancer (1982)  Disco Dancer (1982)