Caroline Munro

Negative Happy Chainsaw Edge (2007)

aka Negative Happy Chain Saw Edge

Negative Happy Chainsaw Edge #1 Negative Happy Chainsaw Edge #2

Täysikuu. Valtava, mustaan kaapuun naamioitunut moottorisahamies ajaa takaa golf-mailalla aseistautunutta koulutyttöä. Kyseessä on The Machine Girlin (2007) ja Tokyo Gore Policen (2008) lanseeranneen Nikkatsun uusi tuotos. Mutta Negative Happy Chainsaw Edgen ikäraja on PG-12. Mitä ihmettä?

Yosuke (Hayato Ichihara) on lukiolaispoika, jonka elämän ainoa jännitys koostuu jauhelihan varastamisesta kaupasta sekä siitä, kuinka syvälle penkin alle mikäkin koe tulisi koulussa menemään. Tilanteeseen tulee muutos Yosuken eräänä iltana todistaessa koulutoveri Erin (Megumi Seki) sekä yliluonnollisia voimia omaavan moottorisahamiehen välisen kaksintaistelun.

Negative Happy Chainsaw Edge [1]
Negative Happy Chainsaw Edge [2]

Negative Happy Chainsaw Edge on vähintäänkin yllättävä tuotos. Se ei ole, kuten moni etukäteen luuli, kauhuelokuva tai splatter-revittely. Ikärajan huomioiden odotukset voi korjata älyvapaan manga-adaptaation puolelle, mutta sekin menee jossain määrin metsään. Näin siitäkin huolimatta, että elokuva todellakin perustuu hikikomori (yhteiskunnasta vetäytyjä) Tatsuhiko Takimoton mangaan, ja on kohtalaisen vapaa älyllisestä sisällöstä.

Tarinan jatkuessa Yosuke päättää lyöttäytyä yhteen Erin kanssa taistelemaan kuolemattomalta vaikuttavaa pahaa vastaan. Pelkän jännityksen etsimisen lisäksi Yosuke on luonnollisesti ihastunut tähän kauniiseen seifuku-taistelijaan. Eri puolestaan mieluummin välttelisi koko hörhöä, sillä suurimman osan ajasta tämä vain vaarantaa oman henkensä olematta millään tapaa hyödyksi. Taisto vaikuttaa muutenkin henkilökohtaiselta sillä koneterämies ei hyökkää sivullisten kimppuun elleivät he itse sitä kerjää.

Negative Happy Chainsaw Edge [3]
Negative Happy Chainsaw Edge [4]

Verta on turha odottaa teekupillista enempää. Eipä sillä, että The Texas Chain Saw Massacressakaan (1974) olisi punanesteellä mässäilty sen suuremmissa mittakaavoissa. Mutta Leatherfacen elokuvaa tuskin voi luokitella lämminhenkiseksi nuorisodraamaksi. Negative Happy Chainsaw Edge on kuitenkin juuri sitä, ala-genrejen ollessa komedia ja vaijereilla vahvistettu toiminta. Kaiken lisäksi sekoitus toimii paremmin kuin sen minkään järjen mukaan kuuluisi.

Suurin kiitos onnistumisesta kuulunee Takuji Kitamuralle, joka ohjaa ensikertalaiseksi kiitettävän itsevarmasti. Vaikka tarina onkin kolmesta eri seinästä repäisty, niin toteutus välttelee pahimpia ääripäitä. Huumoria on paljon, mutta valtaosa siitä on aidosti hauskaa. Tuoretta japanilaista komediaa vaivaava jumalaton kuvallinen kikkailu on jätetty melko vähille, ja vitsit toimivatkin enemmän kirjoittamisen ja näyttelemisen varassa. Hyvä esimerkki on hilpeä unikohtaus, jossa opettaja kertoo luokalle että heidän toverinsa on valitettavasti tapettu moottorisahalla.

Negative Happy Chainsaw Edge [5]
Negative Happy Chainsaw Edge [6]

Näyttelijät onnistuvat rooleissaan niin ikään hyvin. Kikkarapäinen Hayato Ichihara, joka on aiemmin esiintynyt mm. All About Lily Chou-Choussa (2001) ja Rainbow Songissa (2006), on sopivan sympaattinen tunari, jonka toilailulle jaksaa nauraa. Megumi Seki ei yllä kovinkaan moneen ilmeeseen, mutta ei ole roolissaan mitenkään huono. Päähenkilöiden välille syntyvä puoliplatoninen suhde on sitä samaa viihdyttävää hattaraa, mitä monet muutkin japanilaiset nuorisoelokuvat tarjoilevat. Tällä kertaa suhdetta vain varjostaa moottorisaha.

Ääniraidalla ilahduttaa musiikkien pysyminen täysin siedettävinä. Edes elokuvaan ympätty GreeeeN-yhtyeen hittikappale "Be Free" ei pääse pahemmin ärsyttämään kun se on armeliaasti säästetty lopputeksteihin. Myös kuvaus on kauttaaltaan onnistunutta. Mitään B-luokan digisuhaisua ei tarvitse pelätä, vaan HD:nä purkitettu kuva levittäytyy terävänä ja värikylläisenä koko 2.35:1 -formaatin leveydelle. Kuvan rajaukset ovat useassa kohtauksessa niin onnistuneita, että niihin kiinnittää jo erikseen huomiota.

Negative Happy Chainsaw Edge [7]
Negative Happy Chainsaw Edge [8]

Elokuvan ehdottomia kohokohtia ovat moottorisahamiehen tasaisin väliajoin suorittamat esiintymiset. Ilmaan jämähtäneiden lumihiutaleiden keskellä tarpova pahis on vakuuttava näky, eikä tunnelmaa ainakaan heikennä sahan korvia hivelevä ääntely. Valitettavasti useimmat taistelut jäävät todella lyhyiksi, ja osa jätettään kokonaan näyttämättä. Mutta se vähä toiminta mitä elokuvasta löytyy on laatua. Etenkin vanhassa samuraikylässä käytävä kaksintaistelu laittaa sukat pyörimään jaloissa. Finaali sen sijaan osoittautuu pettymykseksi.

Lienee kuitenkin tarpeen varoittaa, että osassa toimintakohtauksia on käytetty paitsi vaijereita, myös runsaasti CGI-efektejä. The Matrixin (1999) perimä näkyy tässäkin elokuvassa. Erotuksena tosin on, että Negative Happy Chainsaw Edgessä taisteluihin istutetut hidastukset ja tietokone-efektit toimivat Wachowskien elokuvaa paremmin. Tekniseltä toteutukseltaankin efektit ovat pääosin yllättävän hyviä ja tukevat kohtauksia useammin kuin heikentävät niitä.

Negative Happy Chainsaw Edge [9]
Negative Happy Chainsaw Edge [10]

Kokonaisuutena Kitamuran debyytti on yllättävimpiä onnistumisia miesmuistiin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vinksahtaneesta aiheestaan huolimatta Negative Happy Chainsaw Edge on pääosin puhdasta valtavirran elokuvaa. Näin ainakin japanilaisittain. Länsimaihin se tulee todennäköisesti leviämään eksploitaatioleima otsassaan, mikä aiheuttanee joitain karvaita pettymyksiä kohdeyleisön joukossa. Todellisuudessa tarjolla on vain tyylitajulla toteutettu nuorisoelokuva. Mutta mikä mainio vaihtoehto Nanalle (2005) tai Train Manille (2005) kyseessä onkaan.

Versioinfo (13.3.2009):

Laadukas mutta tekstittämätön japanilainen dvd on saatavilla sekä yhden että kahden levyn painoksena. Well Go USA julkaisi elokuvan R1-alueella maaliskuussa 2010, mutta progressiivinen kuva ja valtaosa ekstroista (mm. haastattelut, lukuisat making of -dokumentit sekä parodiavideo) jäivät japanipainoksen yksinoikeudeksi.

***½-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 13.3.2009
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!