Caroline Munro

Disco Dancer (1987)


Disco Dancer #1 Disco Dancer #2

Kaikki hyvät elokuvat ovat hyviä omalla tavallaan, huonot elokuvat muistuttavat toisiaan. En tiedä onko Disco Dancerin ohjaaja nähnyt länsimaisia roskaelokuvia, mutta estetiikaltaan hänen eepoksensa on sen verran sukua vaikkapa Hershell Gordon Lewisin ja Al Adamsonin hengentuotteille, että Pakistanista kaukanakin oleva katsoja tuntee olevansa turvallisissa käsissä. Huonon elokuvan kieli selvästikin ylittää kulttuurirajat helpommin kuin esperanto.

Disco Dancer [1]
Disco Dancer [2]

Kuten Babbar Subhashin ohjaamassa elokuvan intialaisessa kaimassa (Disco Dancer, 1983) tässäkään ei tanssita diskossa, vaan nimihahmo on laulaja, jonka lavashow on olevinaan jonkinlaista diskoilua. Kyseinen laulaja on toinen kahdesta sisaruksesta, jotka pikkulapsina jäivät henkiin vanhempiensa hengen vieneestä autokolarista. Discon adoptoi möhömahainen gangsteripomo Jimmy, hänen siskonsa taas outo keskellä viidakkoa asuva villimies, joka opettaa suojatilleen mm. kirvestaistelua. Parinkymmenen vuoden päästä viidakkotyttö houkutellaan ulos metsästä naimisiin kieron kaupunkilaismiehen kanssa, joka pistää hänet välittömästi töihin sisarensa ylläpitämään bordelliin. Disco elää kaksoiselämää gangsterijengin jäsenenä ja suosittuna diskolaulajana. Hänet saa vaimokseen jengin rötöksiä tutkiva poliisi, joka sattumoisin on myös Jimmyn isä, mistä aiheutuu luonnollisesti komplikaatioita. Kun toisaalla viidakon kirvesmies vierailee kaupungissa adoptiotytärtään katsomassa ja saa selville missä jamassa tämä oikeasti on, tapahtuu bordellissa vallankumous.

Disco Dancer [3]
Disco Dancer [4]

Disco Dancerissa korostuu joitakin pakistanilaisen populaarielokuvan ominaispiirteitä, kuten esimerkiksi äänekäs replikointi: miksi tyytyä hillittyyn ilmaisuun kun voi lausua vuorosanansa pää punaisena huutaen suoraan kohti kameraa? Tekoviikset, -parrat ja peruukit ovat myös pakistanilaisille näyttelijöille yhtä olennaisia kuin Kummelille, ja niitä nähdään Disco Dancerissa edustava otos. Tupeepäisten antinäyttelijöiden karjuessa toisilleen vuorosanoja jonkun paikallisen kosketinsoitinneron säestäessä tapahtumia syntetisaattorillaan kuin jääkiekko-ottelua ollaan tosiaankin elokuvataiteen ytimessä. Täysin punertavanruskeaksi kulahtanut vcd-kuva kruunaa katsomisnautinnon.

Disco Dancer [5]
Disco Dancer [6]

Kiitettävällä eläytymisellä nimiroolin heittävä Anjuman vaikuttaa jo hehkeimmät vuotensa nähneeltä kaunottarelta, jolle kukaan ei ole hennonut kertoa, ettei hän enää ole "the most beautiful girl of Pakistan", kuten hän itse eräässä musiikkikohtauksessa väittää selvällä englannin kielellä. Muista näyttelijöistä kunniamaininnan ansaitsee nepalilainen Shiva Shrestha, elokuvan tyylimies joka bostailee kohtauksissa päällään "Campbell's Tomato Soup" -pusero ja osallistuu yhteen disko-numeroon valkoisessa Travolta-asussa. Shivan tanssiliikkeet tässä viimeksi mainitussa ovat myös näkemisen arvoisia.

Disco Dancer [7]
Disco Dancer [8]

Disco Dancerin vauhti hyytyy hieman jälkimmäisellä puoliskolla, johtuen yliannostuksesta perinteisiä pakistanilaisia tanssi & laulu -kohtauksia, jotka ovat kaikki jokseenkin tylsiä. Sen sijaan elokuvaan sisältyvät kolme diskobiisiä ovat kiehtovaa ja leuat auki loksauttavaa kamaa. Varsinainen helmi on vähän ennen loppua kuultava nimikappale, joka ei ole mikään muu kuin vanha kunnon "One Way Ticket" -renkutus ajettuna omituisen pakistanilaisen mankelin läpi. Outoon ympäristöön joutunut tuttu melodia, langanlaihojen taustatanssijoiden yritteliäät koreografiat, Anjumanin ponteva tulkinta ja askeettiset lavasteet, jotka ovat kuin David Lynchin painajaisista, saavat aikaan hyvin suggestiivisen tunnelman. Jotain esityksen tenhovoimasta kertonee se, että kyseessä on varmaan useimmiten näkemäni yksittäinen elokuvakohtaus.

Disco Dancer [9]
Disco Dancer [10]

Mainittakoon että sivuroolissa kapinallisena bordelliasukkaana nähtävä Sangeeta on myös Pakistanin merkittävin naispuolinen eksploitaatio-ohjaaja, jonka pitkä ura on jatkunut vuoden 1976 Society Girlistä aina 2000-luvulle asti (Sher-e-Lahore, 2001; Tarap, 2006).

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 18.5.2009
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!