Caroline Munro

The Chasing World (2008)

aka Real onigokko; Riaru onigokko

The Chasing World #1 The Chasing World #2

Genre

Tuoreen japanilaisen genre-elokuvan parista ilmaantuu vaihteeksi jotain omaperäistä. Sato-nimiset ihmiset alkavat kuolla joukoittain onnettomuuksissa, rikosten uhreina sekä itsemurhien seurauksena. Yksi yhä hengissä olevista on Tsubasa Sato (Takuya Ishida), yakuzoja vastakarvaan silittänyt lukiolainen, jolle takaa-ajajilta pakeneminen on muodostunut arkipäiväksi. Karkuun pinkomisen ohessa hän yrittää huolehtia juoppoisästään sekä sairaalassa psykiatrisessa hoidossa olevasta siskostaan. Saton takaa-ajajat saavat hänet lopulta kiinni, mutta juuri ennen vihaisen nyrkin iskeytymistä kasvoihin Sato havahtuu koulunsa pihamaalta, aivan yksin. Selviää, että hän on jostain käsittämättömästä syystä paiskautunut rinnakkaisuniversumiin.

The Chasing World [1]
The Chasing World [2]

Tilanne ei kuitenkaan muutu yhtään sen valoisammaksi. Vaihtoehtoisessa, hieman futuristisemmassa ja goottilaisvaikutteisessa Japanissa on käynnissä hallituksen johtama Real Onigokko-peli. Diktaattorimaisesti maata johtava keisari on kirjannut kaikki Sato-nimiset ihmiset tappo- ja kiinniottolistoille. Harventamisoperaatiota suorittavat vangeista ja kuolemaantuomituista koostuvat, mustaan sadetakkiin ja kypärään naamioituneet "hirviöt", jotka metsästävät Sato-poloisia kaupunkien kaduilla. Tsubasa Saton täytyy nyt paeta paitsi oman henkensä edestä, myös yrittää suojella uudessa maailmassa kohtaamia sukulaisiaan, sillä heidän menehtyessä myös Saton omassa maailmassa elävät kaksoiskappaleet kuolevat.

The Chasing World [3]
The Chasing World [4]

The Chasing World on melko pienellä budjetilla tehty viihdyttävä fantasiaelokuva, joka yhdistelee sci-fiä, toimintaelokuvaa ja kauhuvivahteita. Tsubasa juoksee naamioituja tappajia pakoon ympäri Tokiota samalla kun muita Sato-nimisiä teurastetaan hänen ympärillään ikään kuin siinä ei olisi mitään tavallisesta poikkeavaa. Kiiluvasilmäisiä ja kohteitaan jäljittimien avulla etsiviä saalistajia ilmaantuu joka kadunkulmasta, kunnes heidät kutsutaan lyhyen hengähdystauon ajaksi takaisin tukikohtaan. Parhaimmillaan tunnelma kiristyy kiitettävästi, vaikka mitään Sogo Ishiin Shufflen (1981) kaltaista katsojankin hapoille saavaa sprinttiä ei olekaan luvassa.

The Chasing World [5]
The Chasing World [6]

Useiden visuaalisesti hienojen otosten - vaikkakaan kokonaisuutena The Chasing World ei ole mitenkään poikkeuksellisen hienosti kuvattu - ohella skenaarion samanaikainen omaperäisyys ja yksinkertaisuus ovat elokuvan ehdottomia valtteja. Käsikirjoitus ei tosin selviä omasta näppäryydestään aivan kunnialla, vaan logiikasta löytyy niin paljon aukkoja kuin niitä jaksaa etsiä. Ei elokuva onneksi kovin älyllistä teeskentelekään, joten järkiperäisistä kömmähdyksistä voi yrittää olla häiriintymättä. Pieni hiominen olisi kuitenkin tehnyt terää. Myös dialogissa olisi parantamisen varaa, sillä nyt useissa vuoropuheluissa on turhan selkeästi kyse rinnakkaisuniversumin lainalaisuuksien selittämisestä katsojalle eikä niinkään henkilöiden välisestä luonnollisesta jutustelusta.

The Chasing World [7]
The Chasing World [8]

Näyttelijöistä ei erityisen paljoa iloa irtoa, sillä vaikka pahimmat rimanalitukset vältetäänkin, niin ei kukaan heistä ole kovin hyväkään. Arvostetun elokuvalehti Kinema Junpon parhaan tulokkaan palkinnon muutama vuosi sitten voittanut Takuya Ishida on pääroolissa täysin neutraali. Häntä mielenkiintoisempi on Tsubasan siskoa esittävä, nousua tekevä nuori Mitsuki Tanimura, joka ylsi miellyttävään roolisuoritukseen vuoden 2007 sokerisessa kouludraamassa The Graduates. Tällä kertaa Tanimura ei oikein vakuuta, vaikka pääseekin esittämään kahta eri hahmoa. Vuonna 2008 hän esiintyi The Chasing Worldin ohella Takashi Miiken elokuvassa God's Puzzle, vastanäyttelijänään Hayato Ichihara (Negative Happy Chainsaw Edge, 2008).

Versioinfo (27.5.2009):

Geneonin Japani-julkaisusta ei löydy tekstitystä. Malesiasta löytyy englanti-ystävällinen DVD, mutta sen tasokkuus ei kuulopuheiden perusteella päätä huimaa, ja julkaisun virallisuuskin on vahvistamatta.

***--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 27.5.2009
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!