Caroline Munro

La bidonata (1977) :: The Rip-Off


La bidonata #1 La bidonata #2

Luciano Ercolin viimeiseksi jäänyt elokuva The Rip-Off on ohjaajan aikaisemmista töistä poikkeavasti (mm. giallot Kohtalokkaat kuvat, 1970 ja Death Walks on High Heels, 1971 sekä poliziotteschi Killer Cop, 1975) kepeä komedia pikkukonnakolmikon (Walter Chiari, Maurizio Arena ja Ettore Manni) operaatiosta kikkailla toisen rosvoporukan järjestämästä kidnappauskiristyksestä kaksi miljardia Sveitsin frangia omiin taskuihinsa. Väkivaltaa tai edes mitään toiminnaksi kutsuttavaa The Rip-Off ei sisällä käytännössä lainkaan ja sen aikuisempi anti rajoittuu muutamaan kesyyn ja humoristisesti kuvattuun S&M-sessioon. Melskaavin slapstick onneksi vältetään ja elokuvan sävy tuokin mieleen Fernando Di Leon onnistuneen huijaritarinan Tuhannesti petkutettu (Gli amici di Nick Hezard, 1976).

La bidonata [1]
La bidonata [2]

Sitä vastoin pitkäveteisyys paljastuu olleen mahdoton vältettävä, sillä ylipitkä ja valjun näköinen The Rip-Off ei oikein jaksa pysyä käynnissä. Chiari sentään velmuilee varsin sympaattisesti Alain Delon -elokuvan Borsalino & Co. (1974) julisteesta tyyliinsä varastavana selittelijänä ja naispääosan vetää ohjaaja Ercolin vaimo Nieves Navarro (aka Susan Scott), joka prostituoituna vähissä vetimissään keikistellen nousee helposti elokuvan muistettavimmaksi avuksi - harmi vaan, että Navarro ilmestyy kuvaan vasta teoksen loppupuolella.

The Rip-Off ei ole varsinaisesti erityisen surkea eikä edes ärsyttävä - sinänsä saavutus italialaiselle komedialle - mutta niin auttamattoman hidas, etteivät turhan vähän ruutuaikaa saavan Navarron paljastavat asusteet ja satunnaiset hymyilyttävät gägit paljoa lohduta. Puoli tuntia pois niin elokuvan parissa voisi jopa kuvitella viihtyvänsä.

La bidonata [3]
La bidonata [4]

The Rip-Offia ei aikanaan edes esitetty missään, sillä sen vastaava tuottaja Niccolò De Nora joutui ironisesti itse kidnappauksen uhriksi, selviten kuitenkin lopulta vahingoittumattomana vapaaksi. Toinen tiedonmurunen, jonka katson velvollisuudekseni lainata suoraan NoShamen dvd:n oheisvihkosesta on rikollistrion viiksekästä juopottelijaa näyttelevän Ettore Mannin kohtalo: tämä menehtyi 1979 posautettuaan vahingossa sukukalleutensa irti Magnum .45:lla.

Versioinfo (23.6.2009):

NoShamen USA:n jaosto on julkaissut The Rip-Offin dvd:llä Colt 38 Special Squadin (Quelli della calibro 38, 1976) kylkiäisenä (sinänsä kumma paritus, sillä jälkimmäinen on huomattavan kovaotteinen poliziotteschi): kuvanlaadusta huomaa ettei siihen ole liiemmin panostettu, mutta kaiken kaikkiaan esitys on hyväksyttävä. Ekstroista löytyy kuvaaja Sergio D'Offizin haastattelu ja elokuvan esittely.

*½---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 23.6.2009
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!