Caroline Munro

The Horror Vault 2 (2009)

aka The Horror Vault Vol.2

The Horror Vault 2 #1  

Elitistissäkin taannoin arvioitu indiekauhukokoelma The Horror Vault on saanut jatkoa. Kaava pysyy samana ja tälläkin kertaa Skandinavian lisäksi lyhytelokuvat ovat tulleet Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta.

Aloittajaksi pääsee ykkösosan tapaan tanskalaisen ohjaaja/näyttelijä Kim Sønderholmin lyhytelokuva. Sønderholmin Invasion of Privacyssa kerrostaloon muuttava nuori nainen joutuu epämukavaan tilanteeseen, kun väkivaltaisen poikaystävän lisäksi tämä joutuu naapurissa asuvan miehen tirkistelyn kohteeksi. Sønderholm ei koreile kuvilla tai efekteillä, vaan luottaa pelkistettyyn kuvastoon. Tämän ansiosta Invasion of Privacya on helppo seurata, mutta samaan aikaan se vaikuttaa jopa hiukan kuivalta - aina loppukohtaukseen asti, jolloin tasapaksulta tuntunut käsikirjoitus vetää kieron yllätyksen ansiosta pisteet kotiin.

The Horror Vault 2 [1]
The Horror Vault 2 [2]

Ruotsalaisen Henric Brandtin ohjaama The Dead Chick in the Closet ottaa makaaberin meiningin mausteeksi kipeän huumorin, joka uppoaa kiitettävän usein elitistisen huonon maun ystäviin. Ankaran bailausviikonlopun jäljiltä parisuhteessa elävä mies huomaa sängyssään vieraan ja hemaisevan blondin. Aamuseksin jälkeenkään nainen ei herää, joten jotain on varmasti vialla. Lyhytelokuvan nimi paljastaa mistä onkaan kyse. Osin Brandtin käsikirjoittama tarina onnistuu tuomaan uusia näkökulmia ja sfäärejä siihen perinteiseen komedian tai tragedian kaavaan, kun päähenkilöllä kaikki menee pieleen.

Ben Wydevenin ohjaama The Medium sisältää paikoin mielenkiintoisen kummitustarinan ainekset. Asuntoa etsivä mies paljastuukin meedioksi, joka saa kaivettua näkemiensä henkien avulla välittäjän menneisyydestä synkkiä hetkiä esiin. Lyhärin rakenne pilataan tarpeettomilla, muka-hienoilla välähdyksillä ja efekteillä. Karu ja simppeli kuvausympäristö on otettu hyvin haltuun, mutta lähinnä siihen viehätys jääkin.

Karua ja simppeliä ympäristöä saadaan nähdä seuraavassakin lyhytelokuvassa The Restroom, joka tapahtuu vessassa. Ruotsalaisten Lars Gustavssonin ja Oscar Malmin taiteellisessa pläjäyksessä puhutaan paljon paskaa, mutta onneksi mukana on myös puhuva paska! Mustavalkoinen muutamaminuuttinen vilauttaa jokusen hienon painajaismaisen vision, mutta loppusaldo jää alle keskiverron.

The Horror Vault 2 [3]
The Horror Vault 2 [4]

Brittiläinen Guy Pearson saa kunnian lopettaa The Horror Vault kakkosen alkutekstien mukaan tositapahtumiin perustuvalla tarinalla Mr. Happy Sunshine, jossa tv-kasvo kidnapataan ja pakotetaan puhumaan kaappaajalleen uutisia pahvilaatikosta kyhätty telkkari päässä. Varsin outo tapaus, mutta samalla mukavan kiehtova. Lyhärikokoelman omaperäisin jännäri ei kuitenkaan pärjää kokonaisuutena kahdelle ensimmäiselle, joissa rakenne pysyi kasassa huomattavasti tasaisemmin. Mr. Happy Sunshine on idealtaan kokoelman kärkikaartia ja epäilemättä noussee monien suosikiksi.

The Horror Vault 2 on parista heikommasta esityksestään huolimatta varsin helppoa katsottavaa, jos kestää verta, huonoa makua, videokamerakuvaa ja amatöörinäyttelijöitä. Aloitteleville indie-elokuvien tekijöille kauhukokoelman kakkososa on puolestaan erittäin suositeltava oppitunti. Jokaisesta viidestä lyhytelokuvasta saa vinkkejä, kuinka kannattaa ja kuinka ei kannata elokuvaansa tehdä.

***--
© Esa Linna, julkaistu: 11.6.2009
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 JMEL
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!