Caroline Munro

Zinksärge für die Goldjungen (1973) :: Battle of the Godfathers

Ilman jarruja helvettiin

aka Il re della mala; Los ángeles de oro; Salopards en enfer

Zinksärge für die Goldjungen #1 Zinksärge für die Goldjungen #2

"I only get mad when it's something important. You're not important."

Zinksärge für die Goldjungen alkaa, kun mondodokumenteista tuttuun tyyliin ystävällinen kertojanääni kertoo katsojille Queen Elisabeth -loistoristeilijän saapuneen Hampurin satamaan. Mukana laivalla on Amerikasta saapuva ammattirikollinen Luca Messina (Henry Silva) äitinsä (Ermelinda De Felice), tyttärensä Sylvian (Patrizia Gori), tyttöystävänsä Katen (Véronique Vendell) sekä yhdentoista gangsteriystävänsä saattelemana. Luca Messinan tarkoituksena on ottaa haltuun Hampurin korruptiontäyteinen alamaailma keinolla millä hyvänsä.

Zinksärge für die Goldjungen [1]
Zinksärge für die Goldjungen [2]

Tähän saakka Hampurin järjestäytynyttä rikollisuutta on kovalla kädellä hallinnut Otto Westermann (Herbert Fleischmann), mutta Messina aiheuttaa hänelle (lisää) harmaita hiuksia. Messina jakaa kätyreilleen listan ja valokuvat kaikista Westermannin miehistä, joille pitää tehdä selväksi, että heillä on nyt uusi pomo. Gangstereiden kovistelu ei ole helppoa, mutta jonkinlainen sopimus syntyy Messinan ja Westermannin välille. Kaupunki on täynnä rikollisuutta tavanomaisista uhkapeleistä nyrkkeily -ja ravivedonlyöntiin, suojelurahojen keräämiseen ja tietenkin paritusbisneksiin. Messina vaatii 40% kaikesta Westermannin tuotosta, mutta liika on liikaa.

Zinksärge für die Goldjungen [3]
Zinksärge für die Goldjungen [4]

Gangstereiden nahistelun tiimellyksessä Messinan tytär Sylvia rakastuu Westermannin poikaan Erikiin (Horst Janson). Kumpikaan heistä ei välitä rikolliselämästä vaan he haluaisivat elää kuten normaalit ihmiset. Tämä ei kuitenkaan ole näissä olosuhteissa mitenkään helppoa ja ennen pitkää he joutuvatkin pelinappuloiksi keskelle alati eskaloituvaa veristä gangsterisotaa. Zinksärge für die Goldjungen vertautuu aiheeltaan hyvin italialaisen Umberto Lenzin samana vuonna valmistuneeseen crimedebyyttiin Milano rovente (Gang War in Milan, 1973).

Zinksärge für die Goldjungen [5]
Zinksärge für die Goldjungen [6]

Elokuva kulkee hyvällä vauhdilla eikä pahemmin hidastele edetessään. Kahden kovatasoisen gangsterin välinen vastakkainasettelu on elokuvan keskeisimpiä teemoja ja se tuodaan esille jo avauksessa. Käsikirjoittajapari Werner Jörg Lüddecke ja August Rieger yhdistävät suhteellisen tavanomaiselta kuulostavaan juonikulkuun mukavan yllättäviä ja nokkelia tilanteita puhumattakaan vauhdikkaasta autotakaa-ajosta ja vielä vaativammin toteutettavasta venetakaa-ajosta elokuvan loppuhetkillä. Toimintaa pitää yllä myös ohjaaja Jürgen Roland, joka ei jää viipyilemään epäolennaisten asioiden parissa vaan siirtyy tilanteesta toiseen vaadittavalla ripeydellä. Roland on saanut myös välillä aika piinallisen keskitasoiset näyttelijät yrittämään parhaansa, mutta Henry Silvan karu tyyli nousee silti muiden yläpuolelle. Harvoin Silvan näyttelijäntaitoja pääsee näin kehumaan.

Zinksärge für die Goldjungen [7]
Zinksärge für die Goldjungen [8]

Hienojen takaa-ajojen lisäksi mieleenpainuvimpia kohtauksia elokuvassa on Messinan keskustelu äitinsä kanssa siitä, miten Lucan pitäisi menetellä tyttöystävänsä Katen suhteen. Häntä ei voi lähettää takaisin Amerikkaan, koska hän tietää liikaa ja toisaalta hänen kanssaan ei tarvitse mennä naimisiinkaan, koska hän tietää liian vähän. Toinen muistettava kohtaus on Messinan ja Westermannin keilaussessio, jossa molemmat munaavat itsensä täydellisesti heittämällä pallonsa ränniin.

Zinksärge für die Goldjungen [9]
Zinksärge für die Goldjungen [10]

Onnistunut toiminnantäyteinen käsikirjoitus sekä viihdyttävä kokonaisuus varmistavat, että Zinksärge für die Goldjungen on kovimmasta päästä puhuttaessa 1970-luvun saksalaisista crimeistä. Lopulta taistelu on kuitenkin ohitse ja pölyn laskeuduttua alusta tuttu tyynnyttävä kertojanääni palaa vakuuttelemaan katsojille, että rauha on palannut takaisin Hampurin kaduille.

Versioinfo (10.6.2009):

Zinksärge für die Goldjungen kääntyy vapaasti suomeksi elokuvan sisältö huomioon ottaen suunnilleen "Sinkkiarkkuja kullannupuille." Vuonna 1976 Suomessa teatterilevityksessä ollut leikattu (1:38 min) versio kulki lähes yhtä hienolla nimellä Ilman jarruja helvettiin. Elokuvasta ei ole olemassa dvd-julkaisua, mutta se kuuluu saksalaisen julkaisijan Eyecatcher Moviesin vuoden 2009 julkaisulistalle. Tarkemmasta julkaisuajankohdasta tai julkaisun laadusta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 10.6.2009
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!