Caroline Munro

The Damned (1963)

Kirotut

aka These Are the Damned; ...de kallblodiga; Hallucination; Les damnés; Sie sind verdammt

The Damned #1 The Damned #2

Joseph Losey syntyi USA:n Wisconsinissa La Crossen pikkukaupungissa herran vuonna 1909. Neljänsadan kilometrin päässä pärski ensirääkäisynsä muutamaa vuotta myöhemmin eräs Orson Welles. Syntymäpaikkojen ohella myös miesten urien kaaret ovat toisiaan lähellä: molemmat menestyivät ohjaajina Hollywoodin unelmatehtaan studiokaudella ja yhtälailla molemmat päätyivät uriensa ehtoopuolella Eurooppaan tekemään tinkimätöntä taidettaan. Merkittävä ero miesten välillä on kuitenkin siinä, että Welles teki kuuluisimmat teoksensa uransa alkupuolella kun taas Losey kypsyi ja kukoisti Eurooppaan muutettuaan.

The Damned [1]
The Damned [2]

Muutettuaan ja muutettuaan - Loseyn maasta poistuminen Yhdysvalloista oli kaikkea muuta kuin vapaaehtoista. Saksassa vasemmistoradikaalin teatteriguru Bertold Brechtin oppilaana opiskellut Losey oli itsestään selvä lisäys kommunistivainoisen senaattori Joseph McCarthyn mustalle listalle jolle päätyminen tunnetusti katkaisi monen Hollywoodin taitavan tekijämiehen uran vuosiksi.

Euroopan kaudeltaan Losey muistetaan ennen kaikkea yhteistyöstään näytelmäkirjailija Harold Pinterin kanssa. Yhdessä miehet tekivät sarjan elokuvia (The Servant, 1963; The Accident, 1967; The Go-Between, 1970), jotka tyylikkään etäisellä ja hienovaraisella otteella kuvasivat armottomasti vallitsevan luokkayhteiskunnan tilaa ja koneistoja. Hollywoodin ja Pinterin väliin mahtuu kuitenkin harmaa alue, jota harvemmin kuulee käsiteltävän. Saavuttuaan Englantiin vainottuna kommunistina Loseytä ei otettu avosylin vastaan saarivaltakunnan elokuvateollisuudessa. Muutaman vuoden ajan mies joutuikin tekemään elokuvia hieman erilaisista lähtökohdista, usein salanimen turvin.

The Damned [3]
The Damned [4]

Genre-elokuvistaan tunnettu legendaarinen Hammer-studiokin palkkasi työttömän ja epätoivoisen Loseyn pariin otteeseen ohjaamaan, ja tämän usein riitasointuisen yhteistyön (Losey halveksi Hammerin tyyliä ja materiaalin heikkoutta) helmenä syntyi vuonna 1961 kuvattu ja 1963 ensi-iltansa saanut The Damned. Englannin "Rivieralla" sijaitsevaan uniseen lomakaupunkiin Weymouthiin sijoittuvan jännärin ensi-iltaa lykättiin pariinkin otteeseen sen sisältämien ydinsota-aiheisten teemojen johdosta.

Amerikkalainen sapattivuotta viettävä keski-ikäinen vakuutusmies Simon (Macdonald Carey) on ankkuroinut jahtinsa Weymouthin huvivenesatamaan ja kohtaa rantabulevardilla silmää vinkkaavan nuoren Joanin (Shirley Anne Field). Söpö tyttö on kuitenkin syötti, jota seuratessaan Simon joutuu nahkatakkisen prätkäteddyjengin ryöstämäksi. Paikallisessa hotellissa haavoja paikkaillessaan Simon tapaa salaperäisen Walesilaisen kenraalin (Alexander Knox) ja tämän taiteilijatyttöystävän (Viveca Lindfors). Käy ilmi, että kenraalilla on meneillään alueella huippusalainen tutkimusprojekti. Palattuaan veneelle Simon saa vieraita. Joan ei pystykään unohtamaan komeaa rikasta jenkkiä vaan tulee laiturille pahoittelemaan mukilointia. Pian kuitenkin Joanin mustasukkaisen veljen (Oliver Reed) johtama jengi tulee paikalle ja nuoripari joutuu nostamaan ankkurin paetakseen. Pakomatka päättyy haaksirikkoon minnekäs muualle kuin Kenraalin tutkimusprojektin alueelle. Väkivaltainen ja arvaamaton King seuraa perässä ja valtiokoneiston julmat salaisuudet alkavat paljastua.

The Damned [5]
The Damned [6]

Losey ei ollut tieteiskirjallisuuden ystäviä ja riisui H.L. Lawrencen alkuteoksen teemojen tasolle. Jäljelle jäivät väistämättömän ydintuhon uhka, julmat valtiokoneistot, taiteilijan moraali ja vastuu sekä rakkauden mahdollisuus ja mahdottomuus epäsuotuisien olosuhteiden vallitessa. Näistä on The Damned tehty. Eli sekoitus aikakauden zeitgeistia ja Loseyn omaa henkilöhistoriaa avoimen poliittisena taiteilijana. Tuloksena onkin häkellyttävän rehellinen ja pessimistinen elokuva, pieni mestariteos.

Losey kehittelee henkilöhahmonsa rauhallisesti ja hyvä niin. Sci-fin ystävien pitää odottaa reippaasti yli puolenvälin ennen kuin mitään siihen viittaavaakaan alkaa näkyä. Näyttelemisen tyyli on hieman burleskia, jossain realismin ja teatraalisen harmaassa välimaastossa. Etenkin Oliver Reed vetää Kinginsä roimasti liioitellun puolelle tasapainoillen välillä epäuskottavan rajamailla. Kaikkeen tähän antaa rungon Evan Jonesin napakka ja erittäin tasapainoinen käsikirjoitus, joka kiristyy mukavan vimmaiseksi loppua kohden tilanteen vakavuuden hiljalleen paljastuttua. Lopussa seisoo tietysti aikakauden ydinvaroituselokuville tyypillinen pessimismi, käynnissä on hyytävä peli jossa voittajia ei ole.

The Damned [7]
The Damned [8]

Erityismaininnan ansaitsee myös Arthur Grantin silmiä hivelevä Hammerscope-mustavalkokuvaus. Loseyn ohjaus ymmärtää antaa tilaa pitkille hämyisille kamera-ajoille, jotka jäävät mieleen tummassa aavemaisuudessaan.

Versioinfo (23.7.2009):

Sony/Columbia on ilmoittanut julkaisevansa The Damnedin dvd:lle Iso-Britanniassa syyskuussa 2009.

****½
© Markus Sorsa, julkaistu: 23.7.2009
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 JMMS
  3.5 4.5
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
The Damned (1963)  The Damned (1963)Kirotut