Caroline Munro

Romanzo criminale (2005) :: Kings of Crime

aka Crime Novel

Romanzo criminale #1 Romanzo criminale #2

Romanzo criminale - suomeksi rikosromaani - pohjautuu samannimiseen italialaiseen best seller -kirjaan ja on jo aihepiirinsä puolesta maan kiinnostavimpia lähivuosien elokuvatuotantoja. Se on peruslaadukasta eurooppalaista nykydraamaa, joka kärsii sieluttomiksi jäävistä päähenkilöistä ja tarinan kaaren tuttuudesta.

Romanzo criminale [1]
Romanzo criminale [2]

Lienee sinänsä saavutus, että yli 600-sivuisesta lähdeteoksesta on saatu aikaiseksi elokuva, joka sekä etenee melko verkkaisesti että tuntuu 150-minuuttisena ylipitkältä. Romaaniaan itse käsikirjoitukseksi sovittanut Giancarlo De Cataldo on luultavasti vain joutunut typistämään teoksen suosioon oikeuttaneita vivahteita, sillä elokuvana Romanzo criminale on hyvin tyypillinen ja täysin yllätyksetön alalajityyppinsä edustaja, joskin saa lisäkiinnostavuutta yrityksestä ottaa huomioon Italian 70- ja 80-luvun vaihteen kaoottinen poliittinen tilanne. Tämäkin aspekti tosin jää hieman epätyydyttävälle tasolle eikä tarjoa ilmapiiristä riittävää tietoa sellaiselle katsojalle, jolla on asiantilasta ainoastaan suurpiirteiset tiedot.

Romanzo criminale [3]
Romanzo criminale [4]

De Cataldon kirjan inspiroijana on ollut Magliana-rikosjärjestö (La banda della Magliana), joka toimi noin vuosina 1977-1992. Lapsuudenmuistosta hypätään koplan ytimen - jonka muodostavat Ice (Kim Rossi Stuart), Libanese (Pierfrancesco Favino) ja Dandy (Claudio Santamaria) - operaatioon ottaa haltuun Rooman alamaailma eliminoimalla kriittiset kilpailijat ja tästä tietysti hyvin lyhyeksi jäävän kokkelinokkaisen jet set -huipun jälkeiseen homma menee käteen -kierteeseen. Kannoilla väijyy Stefano Accorsin (mm. Viimeinen suudelma, 2001) esittämä komisario Scialoja, jonka lisäksi soppaa hämmentävät genrekliseet huumeongelmaisesta pikkuveljestä molempien puolien kanssa vehkeilevään, upeannäköiseen prostituoituun (Anna Mouglalis).

Sitä, että rikosten ja poliittisten kuvioiden skaalasta ei saada kunnolla kiinni ja henkilöiden syvyyden puutetta suurempi välinpitämättömyyden lietsoja on todellisen vaaran tunnun vähäisyys, mikä ei juuri lisäänny edes Icen löydettyä rinnalleen kerrassaan ihastuttavan ja viattoman tyttöystävän (Jasmine Trinca). Suurimmalle osalle kriminaaleja tietää käyvän köpelösti, mutta kunnon jännitystä tämä tieto ei missään vaiheessa synnytä.

Romanzo criminale [5]
Romanzo criminale [6]

Hieman pintapuoliseksi jää myös aikakauden kuvaus. Periodidetaljit saattavat olla kunnossa, mutta aivan yhtä hyvin koko touhu voisi tapahtua nykypäivän Roomassa. Vuosien vaihtuminen jää lähes huomaamatta. Etenkin scorsesemainen amerikkalaisten pop-hittien käyttö aikakausien määrittelemiseen tökkii tässä kontekstissa pahasti.

Tapahtumien liittäminen todelliseen historiaan tapahtuu konkreettisimmin aitojen uutisklippien leikkaamisessa filmin sekaan. Suurimman huomion saavat ansaitusti Punaisten prikaatien suorittama pääministeri Aldo Moron kaappaus ja murha 1978 sekä 85 ihmistä tappanut Bolognian juna-aseman räjäytys 1980, mihin elokuvan jengiäkin epäillään syylliseksi ja joka dramatisoidaan elokuvakohtaukseksi kun Ice osuu sattumalta paikalle. Nämä jäävät kuitenkin lähes irrallisiksi heitoiksi, sillä sekasortoista ja pelokasta tunnelmaa ei joko olla onnistuttu tai edes haluttu heijastaa muuhun elokuvaan.

Romanzo criminale [7]
Romanzo criminale [8]

Tyylikkään hillityn ohjauksen lisäksi erinomainen näyttelijätyö koko pääkaartilta pelastaa paljon, mutta Romanzo criminale ei tuo tarinallisesti tai toteutuksellisesti mitään uutta jo monesti iskevämmin tehtynä nähtyyn parin vuosikymmenen kakaroista valtaan ja tuhoon -kertomukseen. Jos tässä on italialaisen 2000-luvun crimen kruununjalokivi, maan elokuvatuotannon tämänhetkisessä tilanteessa ei ole juuri hurraamista.

**½--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 9.9.2009
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 SMTP
  3.0 2.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!