Caroline Munro

Una magnum Special per Tony Saitta (1976) :: A Special Magnum for Tony Saitta

Sylkevä Magnum

aka Blazing Magnum; Blazing Magnums; .44 Special; Shadows in an Empty Room; Strange Shadows in an Empty Room; The 44 Specialist

Una magnum Special per Tony Saitta #1 Una magnum Special per Tony Saitta #2

Italialaiskanadalaispanamalainen Sylkevä Magnum on jo monikansallisesta taustastaan johtuen poikkeuksellinen eurocrime. Vaikka elokuva on kuvattu kokonaan Kanadassa ja näyttelijät ostettu mukaan uudelta mantereelta, voidaan sen katsoa lukeutuvan italocrimen piiriin, sillä pääasialliset vastuuhenkilöt ovat saapasmaasta kotoisin.

Sylkevän Magumin on tuottanut aiemmin mm. elokuvat A Lizard in a Woman's Skin (Una lucertola con la pelle di donna, 1971) ja The Living Dead at Manchester Morgue (Non si deve profanare il sonno dei morti, 1974) alulle saattanut Edmondo Amati sekä käsikirjoittanut crimen saralla pätevöitynyt Vincenzo Mannino (Roma violenta, Napoli violenta, High Crime jne.) ja Gianfranco Clerici, joka yhdessä Manninon kanssa kynäili myöhemmin pahamaineiset genreäärimmäisyydet Viiltäjä (Lo squartatore di New York, 1979) ja Talo puiston perällä (La casa sperduta nel parco, 1980) sekä itsekseen shokkiklassikon Kannibaalien polttouhrit (Cannibal Holocaust, 1980).

Ohjauksesta vastaa epätasainen Alberto De Martino, jonka uralle mahtuu kaikkea mahdollista peplumeista (Voittamaton gladiaattori, 1961) goottikauhuun (Horror, 1963), länkkäreistä (Django ampuu ensin, 1966) agenttiseikkailuihin (Operaatio "Pikkuveli", 1967) ja vaikka mitä muuta. Elokuvan printteihin ja mainoksiin Mannino, Clerici ja Martino huolittiin peitenimillä Vincent Mann, Frank Clark ja Martin Herbert. Oleellisen panoksensa eurotunnelman luomiseen antaa myös säveltäjä Armando Trovajoli (mm. monet Ettore Scolan elokuvat, Fernando Di Leon Ajojahti, 1972) mainioine musiikkeineen.

Una magnum Special per Tony Saitta [1]
Una magnum Special per Tony Saitta [2]

Sylkevä Magnum tuntuu siis hyvin erehtymättömästi italocrimeltä, joskin pohjoisamerikkalaisissa puitteissa. Tutut (viiksekkäät) sivuosanaamat loistavat poissaolollaan ja pikkuruiset Alfa Romeo -kyttäkotterot ovat vaihtuneet leveisiin jenkkirautoihin, mutta asenne ja tyyli ovat tallella. Elokuvaa markkinointiin aikoinaan myös giallona - tai ainakin murhamysteerikauhuna (mainosmateriaalissa kun ei tietenkään haluttu tuoda ilmi tuotannon italialaisia juuria) - nimellä Strange Shadows in an Empty Room. Vaikka aluksi murhan ja sitten murhien selvittäminen on juonen peruspilari, tuntuu se kuitenkin "tavalliselta" poliisitoiminnalta. Muutamasta melko graafisesta surmasta huolimatta kyseessä ei ole näiden kahden genren täysverinen ristisiitos Massimo Dallamanon What Have They Done to Your Daughters?:in (La polizia chiede aiuto, 1974) tapaan, vaan giallo-elementit jäävät reilusti taka-alalle.

Sylkevä Magnum - suomennos on osuvampi kuin alkuperäinen otsikko A Special Magnum for Tony Saitta, sillä vaikka Tony Saittalla on aseenaan massiivinen Magnum .44, siinä ei ole mitään speciaalia, mutta se sylkee luoteja useampaankin otteeseen - kertoo nimensä mukaisesti oleellisimmin Likaisesta Harrysta (Dirty Harry, 1971) ja sen jatko-osasta Magnum .44 (Magnum Force, 1973) lainaten brutaalien otteiden poliisikapteenista nimeltä Tony Saitta (Stuart Whitman), joka saapuu Ottawasta Montrealiin tutkimaan siskonsa Louisen (Dusan Makavejevin Sweet Movien pääosasta muistettava Carole Laure) hämärää kuolemaa. (Käsittämätöntä, että Louise on kirjoitettu Tonyn sisareksi eikä tyttäreksi, sillä tämä on isoveljeään ainakin puolta nuorempi.)

Una magnum Special per Tony Saitta [3]
Una magnum Special per Tony Saitta [4]

Kuoleman paljastuttua myrkytysmurhaksi pääepäillyksi on helppo poimia kauniin Louisen kanssa suhteeseen hairahtanut, avioliittokulissejaan epätoivoisesti ylläpitävä lääkäri George Tracer (Oscar-voittaja Martin Landau, joka näyttelee kaikkia muita huomattavasti taitavammin). Pian tulee ilmi kuitenkin uusia murhia, jotka Saitta yhdistää siskonsa tapaukseen. Tohtori Tracerin syyllisyys tuntuu yhä epätodennäköisemmältä, mutta miksi Louise sitten surmattiin ja kenen toimesta? Entä minkä sortin puuhiin hän oli itse sekaantunut ennen kohtalokasta iltaa?

Aikaisempi maininta "tavallinen poliisitoiminta" on lainausmerkeissä siksi, ettei Tony Saittan metodeissa ole mitään tavallista, paitsi tietenkin eurocrimen mahtavassa maailmassa. Alkukohtaus petaa tyylin: ryöstö taltutetaan ampumalla roistot kylmästi täyteen reikiä. Voi kuvitella, kuinka De Martino on referoinut Whitmanille kapteeni Saittan roolihahmon esittämisen nyanssit: "play a tough cop". Whitman on kuitenkin sen verran iäkäs (kuvausten aikaan 48 v.) ja kasvoiltaan juro, että sopii harmaassa puvussaan iskuja ja laukauksia jakelevaksi Callahan-klooniksi monia kilpayrittäjiään paremmin.

Una magnum Special per Tony Saitta [5]
Una magnum Special per Tony Saitta [6]

Kaksi kohtausta nousee Sylkevässä Magnumissa yli muiden, ja molemmissa on mukana tahatonta hupia - ellei tekijöillä ole sitten ollut kieli syvemmällä poskessa kuin mitä he antavat ymmärtää. Kumpikin tapahtuu kun Saitta yrittää mennä kyselemään tietoja epämääräisiltä tahoilta. Ensimmäisessä hän saa vastaansa lauman karatetaitoisia transvestiitteja, jotka sitten tulevat viskotuksi ikkunoiden läpi ja mm. poltetuksi kiharrusraudalla muuan arkaan paikkaan. Toinen on massiivinen romuralli, mihin on ympätty miltei kaikki kuviteltavissa olevat autostuntit. Vauhdista ja kirskeestä huolimatta se jokin - ehkä kaahauksen lopputuloksesta tai hahmoista piittaamaan saava tunnelataus - jää puuttumaan. Vaarannettuaan kymmenien sivullisten hengen ja tuhottuaan luultavasti satojentuhansien dollarien edestä yksityistä ja julkista omaisuutta, Saitta saa vihdoin kiinni jahtaamansa karkurin, näyttää tälle valokuvaa ja esittää mielipuoliseen takaa-ajoon motivoineen kysymyksensä: "oletko nähnyt tätä kaulakorua?".

Una magnum Special per Tony Saitta [7]
Una magnum Special per Tony Saitta [8]

Saittan lähintä työtoveria näyttelee John Saxon, joka on aina ihan hauska nähdä (silloin kun tämä ei yritä kungfu-liikkeitä), muttei saa käsikirjoituksessa yksinkertaisesti yhtään mitään tekemistä. Toisaalta tämä on piristävääkin: kerrankin vigilante-kytän väkivaltaiset sekoilut hyväksytään omassa leirissä säännöistä räyhäämättä. Italialaisissa alan elokuvissa ahkerasti vieraillut Tisa Farrow (mm. Zombi 2, 1979) on valittu sokean tytön osaansa epäilemättä lahjakkaamman siskonsa Mian esiinnyttyä vastaavassa roolissa joitakin vuosia aikaisemmin Richard Fleischerin Sokeassa kauhussa (Blind Terror, 1971) - toisin kuin Mia, Tisa ei ole näkörajoitteisena lainkaan vakuuttava vaan noloilee Sylkevän Magnumin huonoimman suorituksen. Selvänä mokana naiskauneussektorilla podetaan vajautta, sillä Carole Lauren kuollessa pois heti alussa jäljelle jää hissukan Farrow'n lisäksi vain hutsua näyttelevä Gayle Hunnicutt, joka vastenmielisen leikellyssä mininenässään ei voisi paljoa enempää turn-off olla. Lopussa sentään Lauren tissit saadaan mukaan kuvaan mehevän eksploitatiivisessa kohtauksessa.

Una magnum Special per Tony Saitta [9]
Una magnum Special per Tony Saitta [10]

Sylkevä Magnum on hölmöä hauskaa, jossa Stuart Whitman ajaa takaa konnia piesten heidät kiinni saatuaan. Toiminta ei De Martinon ohjauksessa nouse ihmeempiin sfääreihin, joten viihdearvot syntyvät lähinnä touhun älyttömyyksistä. Tempon hän onnistuu pitämään kuitenkin sen verran sutjakkaana, ettei elokuvan seurassa helposti tylsää tule. Mysteerikuvio ei ole tarpeeksi mietitty tarjotakseen säväreitä, mutta jos ymmärtää katsovansa luomusta, jonka parhaat hetket koostuvat transvestiittien pahoinpitelemisestä sekä automobiilien perusteellisesta ja perusteettomasta ruttaamisesta, niin Sylkevään Magnumiin tuskin pettyy.

Versioinfo (21.9.2009):

A Special Magnum for Tony Saitta löytyy dvd:llä Look Home Entertainmentin halpisköntistä Grindhouse Experience: Volume 2 nimellä Blazing Magnum. Kyseessä on nuhainen, nauhalta siirretty täyskuvaversio, joka on raporttien mukaan kuitenkin leikkaamaton.

Niinikään täyspitkä United Filmin FIx Sylkevä Magnum esittää elokuvan oikeassa 1.85:1-kuvasuhteessa.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 21.9.2009
keskiarvo
toimitus
3.30/5.00 (5)
 JSSMTPMK*PI
  3.5 3.5 3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.63/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (8)
88%
A Special Magnum for Tony Saitta (1976)  A Special Magnum for Tony Saitta (1976)Sylkevä Magnum