Caroline Munro

Chopping Mall (1986)

Kuoleman kauppa

aka Killbots; Shopping; Supermarket horror

Chopping Mall #1 Chopping Mall #2

Park Plaza -ostoskeskus (oikeasti 90-luvulla purettu Sherman Oaks Galleria, jossa kuvattiin ostoskeskuskohtaukset mm. elokuviin Commando ja Fast Times at Ridgemont High) päättää panostaa lähitulevaisuudessa turvallisuuteen ja hankkii turvakseen kolme Protector 101 -robottia. Robottien on tarkoitus partioida monikerroksisen ostoskeskuksen käytäviä yöaikaan, tainnuttaen kaikki jotka eivät esitä vaadittavaa turvallisuuskorttia.

Chopping Mall [1]
Chopping Mall [2]

Robotteja kontrolloiva päätietokone sekoaa totta kai heti ensimmäisenä yönä salamaniskun seurauksena ja jostain syystä näiden, kuin Short Circuit (1986) elokuvasta karanneiden "ruohonleikkureiden" varustukseen kuuluu nukutusnuolien lisäksi myös C4-muoviräjähteitä ja tappavat laser-tykit. Jotta slasher-perusyhtälö toteutuisi, kahdeksan ostoskeskuksessa työskentelevää nuorta päättää tietysti jäädä salaa juhlimaan yöajaksi automaattisesti sulkeutuvilla teräsovilla sinetöityyn ostoskeskukseen.

Chopping Mall [3]
Chopping Mall [4]

Jo Chopping Mallin budjetti rajoittaa robottien toimintaa niin paljon, ettei ilman nopeita leikkauksia ja sopivia kuvakulmia hommassa olisi mitään järkeä. Kun vielä gore loistaa poissaolollaan ja juoni etenee kliseestä toiseen niin aletaan olla melko leivättömän pöydän äärellä. Onneksi tuottajina toimineet Roger Corman ja hänen vaimonsa sekä vain vuotta aikaisemmin viihdyttävällä The Lost Empirellä (1985) ohjaajan uransa avannut Jim Wynorski pitävät huolen siitä, ettei tarpeetonta alastomuutta kuitenkaan pääse puuttumaan. Elokuvassa on sisäpiirivitsien, viittauksien ja cameoiden lisäksi mukavasti myös kalkkuna-aineksia, eikä vähiten sopivasti vanhentuneen kasaritunnelmansa ansiosta. Myös sopivan lyhyt 77 minuutin kesto toimii elokuvan hyväksi pitäen katsojan otteessaan kunnes lopputekstit jo alkavatkin yhtäkkiä rullata.

Chopping Mall [5]
Chopping Mall [6]

Siinä missä elokuvan hahmot ovat suoraan slasher-oppikirjasta poimittuja kliseekimppuja, eivät myöskään näyttelijöiden taidot riitä sen pidemmälle. Mm. Kelli Maroney (Night of the Comet) ja Barbara Crampton (Re-Animator) suoriutuvat kuitenkin tarvittavista scream queen -rooleistaan kiitettävästi joko vilauttelemalla maitorauhasiaan tai käyskentelemällä muuten vaan vähissä vaatteissa ostoskeskuksesta Dawn of the Dead -tyyliin shoppailtujen sarjatuliaseiden kanssa. Kun mukana menossa vilahtaa mm. myös Paul Bartel ja Mary Woronov (roolihahmoissaan kulttiklassikosta Eating Raoul), Dick Miller (roolihahmossaan Cormanin ohjaamasta 50-luvun kauhukomediasta A Bucket of Blood), Angus Scrimm ja läjä elokuvajulisteita Wynorskin omista leffoista, niin bongattavaa riittää.

Chopping Mall [7]
Chopping Mall [8]

Chopping Mall tunnettiin vielä käsikirjoitusvaiheessa otsikolla Robot ja myöhemmin se kiersi ennakkonäytöksiä nimellä Killbots, muttei saanut vastakaikua ostettujen lippujen muodossa ihmisten olettaessa leffan tarjoilevan varmaankin jotain Transformersien suuntaista robottinahistelua. Tarinan mukaan vasta elokuvayhtiön talonmies keksi erään ennakkonäytöksen päätteeksi ehdottaa nimeä Chopping Mall joka toikin elokuvalle lisäpontta, varsinkin rantautuessaan hieman myöhemmin videovuokraamojen hyllyihin. Harmi vain, ettei hieno nimi vastaa niitä odotuksia joita se elokuvalle asettaa ja kaikenlainen paloittelu jää vain haaveeksi. Elokuvan harhaanjohtavasta kansikuvasta nyt puhumattakaan.

Versioinfo (1.9.2009):

Chopping Mallista tällä hetkellä paras saatavilla oleva julkaisu on Lions Gaten R1-dvd, joka on kuitenkin täysikuvallinen ja masteroitu Lightning Videon vhs-masterista. Levyllä on extrana mm. Jim Wynorskin ja käsikirjoittaja Steve Mitchellin kommenttirata, elokuvasta puuttuvaa materiaalia sisältävä traileri sekä Building the Killbots -dokumentti. Elokuvasta on ilmestynyt aikanaan Suomessa myös enää harvoin vastaan tuleva vuokrakasetti nimellä Kuoleman kauppa.

***--
© Juha Pyykönen, julkaistu: 1.9.2009
keskiarvo
toimitus
2.70/5.00 (5)
 JSSMJMJPPI
  3.5 2.5 2.5 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.94/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (6)
17%
Chopping Mall (1986)  Chopping Mall (1986)Kuoleman kauppa