Caroline Munro

Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again (1971)

Venäjän keisarikunnan kruunu

aka À nouveau les insaisissables; La couronne de l'empire russe; Korona Rossiyskoy imperii, ili snova neulovimye

Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again #1 Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again #2

Sisällissota on ohi ja Neuvosto-Venäjän tuoreen salaisen poliisin Tsekan luottoagenteiksi nousseet Tavoittamattomat kostajat haluaisivat vetäytyä viroistaan pois ja mennä opiskelemaan. Neljää nuorta sankariamme tarvitaan kuitenkin vielä. Maasta paenneet monarkistit eivät ole vielä luovuttaneet. Eivät Valerka, Danka, Jashka ja Ksana korvaamattomia ole, mutta vastapuolelta löytyy koko joukko heidän vanhoja tuttujaan aina jo ensimmäisessä elokuvassa nähtyä atamaania myöten. Pariisissa asustaa kaksikin vallanperijää ja juonittelijat aikovat ryöstää Tsaarin kruunun kerätäkseen kruunajaisseremonialla maailman huomiota monarkian olemassaololle.

Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again [1]
Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again [2]

Kuten saagan aikaisemmatkin osat, Tavoittamattomat kostajat (1966) ja Tavoittamattomien kostajien uudet seikkailut (1968), Venäjän keisarikunnan kruunun on ohjannut Edmond Keosajan. Päänelikkoa näyttelevät samat nuoret ja muissakin rooleissa nähdään useita tuttuja henkilöitä. Vaikka hahmot ovat monilta osin samat, ja tarina jatkoa aiemmalle, voi tämän katsoa ilman edeltävien osien näkemistä vallan mainiosti.

Kolmannessa osassaan tavoittamattomien kostajien seikkailut ovat paisuneet kompaktista tunti kahdestakymmenestä minuutista reiluun kahteen tuntiin. Tapahtumiakin viedään pienemmistä ympyröistä aina Pariisiin ja suureen risteilylaivaan saakka. Valitettavasti kasvanut koko ei näy sisällössä positiivisesti. Teos jää hajanaiseksi ja tuntuu, että tiivistämällä olisi saanut toimivamman kokonaisuuden.

Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again [3]
Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again [4]

Elokuvassa on lukuisia kiintoisia ja onnistuneita hahmoja, mutta itse sankarit jäävät enemmän vajaakäytölle kuin aiemmin. Lähes puolessa elokuvaa heitä ei juuri näykään, emmekä muutenkaan pääse heidän osaltaan samanlaiseen toiminnan ja kekseliään juonekkuuden imuun kuin aiemmin.

Vaikka Keosajan ei ole aikaansaanut kovin tiivistä pakettia on lopputulos muuten kelvollista katsottavaa, mutta suurempien toimintakohtauksien ohjauksessa hän tuntuu olevan hukassa. Siellä täällä joku ampuu ja toisaalla joku kuolee, mutta katsojalle ei välity kunnollista kuvaa tapahtumien edistymisestä saati dramaturgista jännitettä.

Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again [5]
Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again [6]

Pitkästä kestostaan ja ajoittaisesta kömpelyydestään huolimatta Venäjän keisarikunnan kruunu sisältää monia onnistuneita yksittäisiä kohtauksia ja asioita, sekä pitää mielenkiinnon siinä määrin loppuun saakka, ettei sen katsominen aivan hukkaan heitettyä ole.

Versioinfo (1.9.2009):

Ruscico on julkaissut dvd:n nimellä Crown of the Russian Empire, or the Elusive Avengers Again. Dvd sisältää englanninkielisen tekstityksen sekä dubbauksenkin, jos sitä jostain syystä mieluummin haluaa kuunnella. Laatu on kelvollinen ja lisänä mm. haastatteluja. Ainoana miinuksena elokuva on jaettu kahdelle levylle.

**½--
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 1.9.2009
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!