Caroline Munro

Global Metal (2008)


Global Metal #1 Global Metal #2

Sam Dunn ohjasi Scot McFadyenin ja Jessica Joy Wisen avustuksella muutama vuosi sitten metalheadeja miellyttäneen Metal: A Headbanger's Journey -dokumenttielokuvan, jossa pääosassakin hääräävä, antropologiaa opiskellut Dunn pohti heavy rockin ja metallin syvempää merkitystä. Kauneusvirheenä dokumentissa olivat lähinnä black metallista annettu turhan yksipuolinen kuva sekä vähäiset live-esiintymiset. Samoin eksyminen turhankin tarkkaan genrejaotteluun vaikuttivat jo pätemisen tarpeelta. Muuten Dunnilla oli sympaattinenkin, aidon musiikkifanin ote tekemisiinsä.

Global Metal [1]
Global Metal [2]

Nyt piisaa jatkoa ja Dunn on ottanut McFadyenin kanssa hiukan mielenkiintoisemman näkökulman metalliin. Global Metal kertoo nimensä mukaisesti globalisoituneesta metalliskenestä, eikä tällä kertaa matkata kylmään Suomeen tai karvaiseen Saksaan. Dunn antaa lentokoneen viedä Brasiliaan, Japaniin, Indonesiaan, Kiinaan, Israeliin, Dubaihin (Arabiemiirikunnat) ja Intiaan, jossa bändipaidoissa viihtyvä antropologi tutustuu eri kulttuureihin, niiden ominaisuuksiin ja rajoituksiin - ja sitä myötä metalliskeneen, joka näyttää yhdistävän samanhenkisiä nuoria ja vähän vanhempia ainutlaatuisella tavalla.

Global Metal [3]
Global Metal [4]

Tällä kertaa vältetään A Headbanger's Journeyn sudenkuopat ja Global Metal onkin vallan laadukasta katsottavaa. Puhuvat päät eivät vaahtoa pelkästään mielibändiensä ylivertaisuudesta, vaan enimmäkseen oman kotimaansa ominaisuuksista ja siitä miten ne vaikuttavat metal-harrastukseen. Näkyvän osan poliittisesta kommentoinnista vastaa Max Cavalera, joka on kuitenkin elokuvan vähiten kiinnostavimpia kuunneltavia. Metallipäät Aasiasta, Lähi-Idästä ja Etelä-Afrikasta nimittäin kertovat kaikkea sellaista, mitä ei ole tullut lintukodossamme ajatelleeksikaan.

Global Metal [5]
Global Metal [6]

Myös livekohtaukset ovat sitä mielenkiintoisempia, mitä tuntemattomammille vesille eksytään. Useiden haastateltavien esikuvina toimivien Iron Maidenin, Metallican ja Slayerin live-esiintymisten ohella päästään vilkaisemaan intialaista rantahotellia, jossa järjestetään samaan aikaan perinteiset hinduhäät sekä underground-metal -bändi Demonic Resurrectionin raivokas keikka. Mainiosti löydettyjen ja havaittujen esimerkkien avulla katsoja pääsee ymmärtämään ennen kaikkea muiden maiden kulttuuria. Kulttuurieroja pohtivat myös haastatellut kuuluisuudet: entinen Megadeth-kitaristi Marty Friedman on oppinut uudessa asuinpaikassaan Japanissa hienosti maan tavoille, sillä metallia soittavan Death Panda -projektinsa taustalaulajina kimittää 48 teinityttöä.

Global Metalin perinteinen toteutustapa kohtaa piristävän erilaisen näkökulman musiikkiin ja skeneen, jonka maine tahraantui hetkeksi keskustalaisen pääministerin vilautettua Dion mummon keksimää sormimerkkiä.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 9.9.2009
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 EL
  4.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (5)
20%
Global Metal (2008)  Global Metal (2008)